Zilele trecute, actorul Dragoş Bucur a terminat filmările pentru Ride Along, o comedie de acţiune americană turnată la Universal Studios, la Hollywood. Filmul este programat cel mai probabil pentru ianuarie 2014, iar pe lista actorilor principali îi regăsim pe: Ice Cube, John Leguizamo, Bruce McGill şi Kevin Hart. Regizorul Tim Story este şi un producător de succes, cunoscut pentru Fantastic Four (2005 şi 2007) şi Think Like a Man (2012).
Dragoş Bucur joacă chiar la începutul filmului rolul unui mafiot sîrb. El participă la o întîlnire de afaceri cu poliţistul jucat de Ice Cube, întîlnire care se dovedeşte a fi o ambuscadă. Dragoş are de tras cu pistolul după nişte poliţişti sub acoperire, inclusiv după Ice Cube, apoi trebuie să încalece o motocicletă şi să execute un fel de cursă cu obstacole.
Acesta este primul rol al lui Dragoş pe teritoriul Statelor Unite, la un studio atît de important cum este Universal, dar nu este primul rol în afara ţării. În 2010 a jucat în The Way Back, în regia lui Peter Weir (The Truman Show, Master and Commander: The Far Side of the World, Dead Poets Society), alături de Colin Farrell, Ed Harris şi Jim Sturgess.
La o cafea cu Dragoş Bucur, întors în ţară
Pe Dragoş l-am întîlnit la firma lui de impresariat (Best Romanian Actors) din zona Foişor, unde, la o cafea, a acceptat să ne povestească despre cum a cîştigat casting-ul pentru ultimul său rol, cel din Ride Along, respectiv cum se lucrează la proiectele cu buget mare de la Hollywood.
"Audiţia pentru rolul ăsta s-a făcut prin ceea ce ei numesc self-tape. Adică actorul este propus de agentul său (în cazul meu, agenţia Conway van Gelder, din Londra). Ulterior, el se filmează singur şi trimite proba prin intermediul unor site-uri specializate de casting. În cazul meu, mi-a dat replica Andrei Mateiu (actorul principal din O lună în Thailanda) şi am filmat-o asistaţi de Dorian Boguţă... pot să spun că ne-am amuzat copios şi am improvizat toţi 3 pe indicaţiile din text.
Cînd am ajuns în Atlanta am aflat că accentul exotic a contribuit foarte mult la alegerea mea. Pronunţia de est-european mă făcea deodată mai potrivit decît ceilalţi actori americani care dăduseră proba pînă atunci. În plus, personajul meu are o secventă destul de grea pe motocicletă, aşa că era obligatoriu ca actorul să aibă carnet şi să ştie să alerge puţin pe motor. Norocul meu că Dana (Dana Nălbaru, soţia lui Dragoş - n.red.) a adus ca zestre o Honda Shadow şi de şapte ani îmi petrec verile pe motocicletă."
Rolul său presupune ca Dragoş să tragă cîteva focuri înspre Ice Cube, personajul principal. L-am întrebat dacă "a reuşit" să-l nimerească sau a tras prost.
"Filmul începe cu o secvenţă cu mine (mafiotul sîrb) şi cu Ice Cube (poliţistul undercover), una clasică între doi mafioţi într-un bar părăsit, plin de sticle şi fum. A fost interesant pentru că am putut să ne jucăm, să propunem, să improvizăm... Cred că în final a ieşit o scenă tensionată, dar şi amuzantă... Mai tîrziu încep să împuşc nişte poliţişti, dar, evident, toate gloanţele trec pe lîngă Ice Cube. Star sistem-ul funcţionează impecabil în industria cinematografică de la Holywood: star-urile trebuie să rămînă intangibile," rîde Dragoş.
Regimul armelor şi muniţiilor în filmele americane
În legătură cu manevrarea unei arme pe platoul de filmare într-o producţie de la Hollywood, Dragoş ne-a povestit că:
"Americanii iau foarte în serios siguranţa pe set. Există un anume protocol care trebuie respectat indiferent de cîte ori ai mai făcut asta sau de cît de mare vedetă eşti. În prima zi am fost împreună cu John Leguizamo şi Ice Cube la un poligon de tragere şi am fost instruiţi de doi traineri, unul pentru condiţiile de tragere de pe set, celălalt pentru tragerea efectivă, cu gloanţe adevărate, din poligon.
Pe platou, nimeni nu are voie să îndrepte arma spre cineva, nici măcar replicile din cauciuc. Armurierul aduce actorului arma încărcată înainte de a se da "Motor!", îi spune cîte gloanţe are pe ţeavă şi imediat după "Stop!", actorul trebuie să rămînă pe loc cu arma îndreptată spre pămînt pînă vine cineva să i-o ia. Toată lumea are dopuri de urechi cînd se trage şi sînt semne peste tot că vor fi focuri de armă..."
Ce fel de cascadorii ai făcut cu motocicleta? Cu dublură sau fără? Motociclistul Dragoş Bucur răspunde:
"Filmul are o secvenţă de acţiune în care personajul meu goneşte printr-un mall pe o motocicletă, sare apoi cu ea printr-un geam, şi în cele din urmă se rostogoleşte pe nişte trepte. Ei bine, am alergat printre oameni cu motocicleta şi am sărit pe ea în mers, dar trecerea prin geam şi rostogolirea le-am lăsat în seama cascadorilor. Prefer să renunţ la orgoliul personal de a mă da macho pe platoul de filmare, dar să rămîn întreg şi să mai fac şi alte filme", rîde Bucur.
Despre condiţiile de cazare, odihnă şi tratament din State
Dragoş Bucur: "Am stat în Atlanta opt zile într-un hotel de cinci stele, care înţeleg că este folosit de către producţiile cinematografice din zonă. Se numeste Lowe şi e foarte ok. L-am văzut şi pe Arnold Schwartzenegger de cîteva ori prin hol, înţeleg că filma pentru o altă producţie, tot în oraş."
***
Despre Universal Studios (Hollywood)
Universal Studios este locul unde au fost realizate de-a lungul timpului titluri celebre, mult premiate sau pur şi simplu mari succese de box office, precum: Jurassic Park, American Pie, Scent of a Woman, Psycho, Meet Joe Black, Jaws, Carlito's Way, The Flinstones, Apollo 13, Casino, Erin Brockowich, Terminator, Gladiator, O Brother, Where Art Thou?, Hannibal, Mulholland Drive, A Beautiful Mind, 8 Miles, München, King Kong, Inside Man, United 93, Children of Men, The Kingdom, Frost/Nixon, Fast & Furious, Robin Hood etc.
Şi, mai aproape de zilele noastre sau chiar în curs de producţie: Johnny English Reborn, seria Bourne, Savages, Ted, The Man with the Iron Fists, Despicable Me 2, Jurassic Park 3D etc.
Despre Dragoş Bucur
Actor de teatru (a debutat în 1999, cînd a absolvit ATF), televiziune şi film, Dragoş Bucur a jucat într-o mulţime de proiecte, din care amintim:
The Fear, 2012 (regia: Michael Samuels), Channel 4 (Marea Britanie)
HoHoHo2, 2012 (regia: Jesus del Cerro)
The Way Back, 2010 (regia: Pete Weir)
Titanic, 2010 (regia: Jon Jones), ITV (Marea Britanie)
The Fourth State, 2010 (regia: Denis Gansel)
Marţi, după Crăciun, 2010 (regia Radu Muntean)
Contratimp 2, 2010 (regia Jesus del Cerro), PRO TV
Contratimp 1, 2009, (regia Jesus del Cerro), PRO TV
Poliţist, adjectiv, 2009 (regia Cornel Porumboiu)
Boogie, 2007 (regia Radu Muntean)
Hârtia va fi albastră, 2006 (regia Radu Muntean)
Youth without Youth, 2005 (regia Francis Ford Coppolla)
Băieţi buni, 2004 (serial tv, ProTv)
Furia, 2002 (regia Radu Muntean)
Marfa şi banii, 2001 (regia Cristian Puiu)
Terminus Paradis, 1999 (regia Lucian Pintilie)
Premii (selectiv):
2010: Best Actor-BAFIC/Argentina-rolul Cristi din Poliţist, adjectiv
2010: Premiul pentru cel mai bun actor - GOPO, rolul Cristi din Poliţist, adjectiv
2009: Premiul pentru cel mai bun actor - GOPO, rolul Boogie din Boogie
2009: Premiul pentru cel mai bun actor - UCIN, rolul Boogie din Boogie
Despre Ride Along
Personajele principale sînt Ice Cube şi Kevin Hart (Think Like a Man). Ice Cube este un dur, poliţist cu ştate vechi, în vreme ce Hart este iubitul imatur al surorii sale. Ca să-i scoată din cap prietenia cu ea, respectiv să-i bage minţile în cap, Ice Cube îl ia cu el pe adolescent în tura de noapte, un ride along. Ceea ce se voia o simplă lecţie de viaţă se transformă într-un coşmar. Lucrurile iau o întorsătură foarte urîtă şi numai faptul că sub titlu e trecut termenul "comedie" ne mai garantează un happy end cu supravieţuitori.
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]