Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Zero Dark Thirty

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un film necesar - Zero Dark Thirty


februarie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Dacă nu ar fi avut loc, povestea din Zero Dark Thirty ar fi trebuit nascocită. Ceea ce, parţial, probabil că s-a şi întîmplat. E acel tip de docu-ficţiune politică, atît de chestionată stilistic şi ideologic încît munca de investigare a desfăşurării unor evenimente majore, relativ recente, dezbate "(a)politic" utilitatea folosirii "armelor" filmului pentru o informare amplă.
 
Nu este vorba aici doar despre limitele (asumate) ale cinematografului, ca instrument de dramatizare (de pildă, filmul surprinde doar momentele-cheie ale unei "epopei", atît prin prisma evoluţiei evenimentelor prezentate, cît şi prin evoluţia psihologică a personajului interpretat de Jessica Chastain), ori de vreo iniţiativă epică a formelor de documentare după care este structurat scenariul; altminteri, subcapitolele care fac escale geografic-narative "decupează" considerabil importanţa unor desfăşurări de forţe probabil mult mai mari. Cu atît mai puţin nu este vorba despre promovarea unor aparate politice aplicate prin intermediul filmului (care să evidenţieze sisteme operaţionale sofisticate, tactici militare moderne sau, pe alocuri, invitabila birocraţie din sînul unei organizaţii atît de celebrată de cinematografia americană)...
        
E vorba despre necesitatea spunerii acestei poveşti, indiferent de receptarea manifestarii cinematografice aplicate, din spatele căreia încearcă să iasă în faţă obsesia liber-consimţită a protagonistei. In sprijinul acestui demers psihologic interior, încărcat de importanţa unei mize care plasează just ZDT în rîndul celor mai necesare filme despre terorism, Kathryn Bigelow aplică un ton stilistic grav (la care contribuie şi muzica lui Alexandre Desplat), propunînd un elaborat job description, al cărui deznodămînt îl va constitui cvasicunoscuta misiune de anihilare a lui Osama bin Laden.
  
De fapt, "marea propunere" ascunde şi un mare orgoliu în ceea ce o priveşte pe Bigelow: acela de a-i reda poveştii ceea ce i se cuvine. Şi o face cu seriozitate şi cu rigoare. Asta deoarece "cinematografiază" o realitate importantă (şi deranjantă), infuzîndu-i prea puţin un aer personal, în ciuda acuzaţiilor pasabile de lipsă a unei auto-cenzuri estetice.
 Toate articolele despre Zero Dark Thirty


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Sebastian M. Ceolca


Alte articole

 O filă de istorie - Zero Dark Thirty, Georgiana Madin
 God bless America! - Oscar 2013, Oana Ghera
 Hollywood vs. Istorie. Hollywood învinge - (O) cronică de Oscar, 2013, Andrei Şendrea
 bin Laden is dead! - Zero Dark Thirty, Lucian Maier
 Macho woman - Zero Dark Thirty, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Zero Dark Thirty


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer