aprilie 2013
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2013
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica îşi aşteaptă spectatorii sâmbătă şi duminică, 6-7 aprilie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat. Ziua de sâmbătă, 6 aprilie 2013, la Elvira Popescu, este rezervată programului special Insuportabila memorie, care se întoarce la momente delicate sau tragice din istorie.
 
Programul special va începe la 14.30 cu Examenul / A vizsga, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei. Va urma, de la 16.30, Pe scurt, despre politică, o mini-secţiune care adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică din ultimii ani, alese de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival şi membru al juriului Cinepolitica.
 
Despre comerţul cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel, va vorbi, de la 18.30, documentarul Evrei de vânzare, de Radu Gabrea. De la 20.00, va fi proiectat Copiii lui Hitler / Hitler's Children, în regia lui Chanoch Ze'evi, un documentar pătrunzător despre soarta descendenţilor celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess.


La Cinema Studio, ziua de sâmbătă, 6 aprilie 2013, aduce două dintre cele mai aşteptate titluri din festival. De la 18:00, va rula, în premieră în România, propunerea Argentinei la Oscar - Copilărie clandestină / Infancia clandestina, filmul semi-autobiografic al lui Benjamín Ávila. Este povestea unei familii care, după ani buni de exil, revine în Argentina sub identităţi false ca să lupte împotriva juntei militare ce conduce ţara. Filmul va fi reluat duminică, la Cinema Studio, de la ora 17.00.
 
De la ora 20.00, la Cinema Studio, cinefilii vor avea şansa să vadă, în premieră, şi filmul propus de Australia la Oscar: Lore, în regia lui Cate Shortland, o dramă intensă despre o adolescentă care îşi conduce fraţii mai mici printr-o ţară devastată de război. Pentru a supravieţui, Lore trebuie să-i acorde încrederea sa unei persoane pe care fusese învăţată s-o urască şi, totodată, să se confrunte cu partea sa întunecată. Lore va fi proiectat şi duminică, la Studio, de la ora 15.00.



Cinepolitica 2013 se încheie duminică, 7 aprilie 2013, de la 20.00, la Cinema Studio, cu ceremonia de premiere a câştigătorilor şi cu premiera naţională a celui de-al nouălea film regizat de Robert Redford, The Company You Keep / Spune-mi cu cine te însoţeşti. Un thriller politic antrenant, cel mai recent film cu şi de Robert Redford, care a apelat la o distribuţie de milioane, chestionează legitimitatea utilizării violenţei în lupta împotriva violenţei, precum şi problema asumării responsabilităţii, chiar şi după decenii. Pe afiş, nume ca Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Sam Elliott, Terrence Howard, Richard Jenkins şi Chris Cooper.
 


Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu - fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecţiile sale - la preţul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenţi, tariful este 7 lei.
 
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Şapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărtureşti, Spectacular Media.

Descarcă catalogul Cinepolitica, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus