Pasionat de subiect, Cristian Tudor Popescu a vizionat sute de filme de arhivă şi a publicat o carte pe această temă, "Filmul surd în România mută" (Ed. Polirom, 2011). El predă, totodată, cursul "Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune" la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale". Prezentarea din cadrul Cinepolitica va fi însoţită de fragmente din filme româneşti de arhivă, în special din perioada comunistă.
Conferinţa va fi urmată, la ora 21.00, de proiecţia filmului Răsună valea, regizat de Paul Călinescu în 1950. Primul film românesc de propagandă realizat după instaurarea comunismului, Răsună valea glorifică munca voluntară a brigadierilor de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni şi îi prilejuieşte marelui actor Radu Beligan al doilea rol important de cinema, cel al unui "element decadent", satirizat conform cerinţelor epocii.
Un al treilea program special la Cinepolitica, pe lângă Propagandă şi manipulare şi Insuportabila memorie, este Drumul libertăţii, cu filme despre oameni care fug spre o lume care pare mai bună, dar care îşi găsesc cu greu calea odată ajunşi acolo.
Illégal, de Olivier Masset Depasse, filmul care a reprezentat Belgia la Oscar în 2010, este bazat pe evenimente reale. Tania este din Rusia şi trăieşte ilegal în Belgia cu fiul ei Ivan, de 13 ani. Mereu pe poziţie de apărare, ea se teme de controalele poliţiei, până în ziua în care este arestată. Mamă şi fiu sunt separaţi, iar Tania este dusă într-un centru de detenţie. Ea ar face orice pentru a-şi regăsi fiul, dar nu va reuşi să evite ameninţările cu deportarea.
Nata pa hënë / Noaptea fără lună, în regia lui Artan Minarolli, membru al juriului Cinepolitica, este povestea Rudinei, o fată de 16 ani, şi a bunicului ei, un personaj sever şi enigmatic, care îşi părăsesc satul pentru a emigra clandestin în Vest. În tren, unde o întreagă populaţie de călători împărtăşeşte aceeaşi aspiraţie, Rudina cunoaşte un tânăr pe nume Gjergj. Împreună, pierd trenul şi sunt nevoiţi să străbată ţara pe jos, pentru a ajunge într-un final la plaja de unde toţi albanezii speră să evadeze. Filmul a fost proiectat în numeroase festivaluri şi premiat la MedFilm, Roma, Trenton (SUA) şi Napoli.
Festivalul Cinepolitica se deschide pe 2 aprilie, la ora 20.00, cu Bella addormentata / Frumoasa adormită, de Marco Bellocchio.
Biletele se vor pune în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu - fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecţiile sale - la preţul de 10 lei.
Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Şapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărtureşti, Spectacular Media.
Descarcă catalogul Cinepolitica, 2013 aici..