aprilie 2013
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2013
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie 2013, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie 2013, ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: Frumoasa adormită / Bella addormentata, în regia lui Marco Bellocchio. Actorul Victor Rebengiuc va deschide seara cu o introducere despre ediţia din 2013.

Unul dintre favoriţii presei internaţionale la Festivalul de la Veneţia, Bella addormentata a generat dezbateri intense pe tema eutanasiei. Marco Bellocchio porneşte de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia. În distribuţie, nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka.

Timp de 5 zile, în competiţia Cinepolitica, spectatorii vor avea parte de câteva dintre cele mai apreciate filme recente care ating teme politice, toate în premieră în România. Trei dintre ele au fost propuse la Oscarul pentru Cel mai bun film străin - Lore (Australia), 80 de milioane (Polonia), Copilărie clandestină (Argentina) - , iar un al patrulea, The Gatekeepers, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar. Detalii despre filmele din competiţie, aici.

Invitaţi speciali la Cinepolitica vor fi Giacomo Durzi, co-regizor, alături de Giovanni Fasanella, al documentarului S.B.: Io lo conoscevo bene. Cineastul va povesti întâmplări din culisele unui film care adună mărturii şi poveşti ale unor foşti şi actuali prieteni ai lui Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici ai ultimelor decenii.

Se va întâlni cu publicul din Bucureşti şi actorul Maciej Makowski,  unul dintre protagoniştii filmului 80 milionów / 80 de milioane, în regia lui Waldemar Krzystek, filmul înscris de Polonia în cursa pentru Oscar şi bazat pe evenimente reale.

 

Artan Minarolli, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Albania, se va afla la Bucureşti în dublă calitate: de membru al juriului şi de regizor al filmului Noaptea fără lună (2002), proiectat în programul special Drumul libertăţii. Alături de el, vor juriza Dieter Wieczorek, director artistic al Festivalului Signes de Nuit, Massimiliano Nardulli, director artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Brest, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Teodorescu şi Răzvan Theodorescu.
 
Joi, 4 aprilie 2013, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţia unui documentar despre cel mai iubit suveran pontif, Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea, în regia lui Judith Dwan Hallet. Va urma o dezbatere pe tema papalităţii, la care vor lua parte Michel Kubler, fostul redactor şef pe probleme religioase la publicaţia La Croix, şi Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA.
 
Tot la Cinema Elvira Popescu, vineri, 5 aprilie 2013, de la ora 19:00, scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă pe tema Propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului românesc.

 

Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program
 
Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu - fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecţiile sale -  la preţul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenţi, tariful este 7 lei.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro / Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Şapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărtureşti, Spectacular Media.


Descarcă catalogul Cinepolitica, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus