aprilie 2013
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2013

În perioada 25-28 aprilie 2013, Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) organizează la Timişoara a cincea ediţie a Festivalul Internaţional de Film Timishort. Ca şi la ediţiile precedente, cinefilii din Timişoara vor punea viziona în premieră filme de artă şi de autor, reunite în următoarele secţiuni:
Competiţia Oficială: secţiune competitivă, alcătuită dintr-un număr de până la 25 de filme de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimii doi ani) şi prezentate în premieră românească la Timishort.
Competiţia naţională: secţiune competitivă, alcătuită dintr-un număr de opt filme româneşti de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimul an) şi prezentate în premieră la Timishort.
Videorama: secţiune competitivă, care are loc în clubul timişorean Setup şi care îşi propune să dezvolte şi să promoveze arta video în România, precum şi filmul experimental.
Open air / Gala screenings: secţiune necompetitivă, alcătuită din proiecţii în aer liber a unor lungmetraje sau scurtmetraje de autor realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri de marcă din lume şi mai puţin cunoscute publicului românesc.
School Visit: secţiune necompetitivă, menită să promoveze tineri studenţi sau absolvenţi de film, precum şi şcolile lor invitate.
Festivals Visit: secţiune necompetitivă, menită să prezinte şi să promoveze publicului timişorean selecţiile altor festivaluri de film din lume, partenere festivalului de film Timishort.
Focus: secţiune necompetitivă, dedicată unui autor de filme de scurtmetraj şi a unei ţări invitate de festival.
 
"Prezenţa în număr mare a publicului la proiecţiile Timishort din anii trecuţi a dovedit faptul că timişorenii apreciază produsele culturale de calitate şi sunt deschişi faţă de un nou format de festival de film adus în premieră la Timişoara de către ARFI. Şi în 2013 îi aşteptăm pe cinefili cu filme de artă şi de autor în premieră, dar le-am pregătit şi o serie de surprize, evenimente şi întâlniri inedite", a declarat Andreea Dincă, directorul Festivalului Internaţional Timishort.
 
În 2013, Festivalul are trei spaţii de proiecţie şi patru adiacente, pentru secţiunile conexe. Astfel, proiecţiile vor avea loc la Cinema Timiş, în Aula Bibliotecii Centrale a Universităţii de Vest Timişoara (BCUT) şi în clubul Setup. Centrala Festivalului va fi în Cuib d'Arte unde iubitorii de fotografie pot vizita expoziţia foto adusă de Centrul Cultural German.

Pentru a sărbători acest mic jubileu - a cincea ediţie, festivalul va prezenta un film de lungmetraj de autor şi îşi propune proiecţii surpriză în zonele pietonale din centrul istoric al Timişoarei.

Şi în 2013, Timishort reuneşte tineri autori de film din întreaga lume, susţinând astfel o platformă de schimb profesional între talentaţii regizori români şi cei străini aflaţi la început de carieră. În cele patru ediţii anterioare, festivalul Timishort a reuşit să reunească în oraşul de pe Bega nume importante ale industriei de film din România, dar şi din străinătate. Prezenţa şi la ediţia din 2013 a unor personalităţi marcante ale cinematografiei internaţionale (curatori şi selecţioneri ai celor mai importante festivaluri de film din lume Berlin, Cannes, Lisabona, Ostrava ş.a.) asigură calitatea şi bunul renume al Timishort-ului şi peste hotare.
 
Festivalului este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, al Centrului Cultural German Timişoara, al Teatrului Naţional Timişoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d'Arte şi Rohost.

La fiecare ediţie, Festivalul Timishort adună un număr de 70-80 de voluntari din întreaga ţară, cultivând astfel un sentiment de responsabilitate în rândul generaţiei de elevi şi studenţi şi oferindu-le posibilitatea de a participa direct la iniţiative culturale independente şi de a derula alături de organizatori proiecte culturale de anvergură.

Despre Timishort
Festivalul Internaţional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus