aprilie 2013
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2013
La ediţia 2013 a a Festivalul Internaţional de Film Timishort juriul Competiţiei Internaţionale este format din Jacky Goldberg, Cosmina Stratan şi Nuno Galopim, în timp ce Juriul Competiţiei Naţionale şi a Videorama este format din Adnan Popovic, Vlad Niculescu şi Branka Pavlovic.

Jacky Goldberg este un critic, producător şi regizor de film francez. Timp de cinci ani el a avut o rubrică dedicată în special cinema-ului american în săptămânalul francez "Les Inrockuptibles". De asemenea, a înfiinţat un club de film la Paris, numit "Thursday Night Live". A regizat patru filme selectate la Cannes şi Locarno şi a produs, de asemenea, şi filme documentare.
 
Cosmina Stratan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", Bucureşti, secţia actorie, clasa prof. Florin Zamfirescu, şi urmează Masteratul Arta Actorului - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", Bucureşti, clasa prof. dr. Gelu Colceag. Ea a participat la o serie de festivaluri de teatru şi film naţionale şi internaţionale. În 2012 a primit premiul de interpretare pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes 2012 pentru interpretarea personajului Voichiţa din filmul După dealuri, în regia Cristian Mungiu.
 
Nuno Galopim este jurnalist şi critic de muzică. Şi-a început cariera la sfârşitul anilor 1980. A fost editor pentru mai multe suplimente culturale şi este editorul pentru arte al 'Diario de Noticias', un cotidian de referinţă portughez. În anii 1990, a fost corespondentul revistei Billboard în Portugalia, precum şi consultant muzical. De-a lungul timpulului a publicat cărţi pe teme muzicale. Nuno are şi un blog de muzică şi film http://sound--vision.blogspot.pt.
 
Adnan Popović studiază la Academia de Arte Frumoase din Viena, clasa de Artă conceptuală. A realizat câteva filme de animaţie narative, iar creaţiile sale actuale se concentrează pe sinestezia artificială în filmul de animaţie. Lucrările sale au fost proiectate în cadrul a numeroase festivaluri de film din Austria (Vienna International Shots, Vienna; Diagonale, Graz) şi din străinătate (Anima Mundi, Brazilia; Seattle IFF, USA; AniFest, Cehia; Ottawa International Animation FF, Canada).
 
Vlad Niculescu este unul dintre cei trei fondatori ai Librăriei Engleze Anthony Frost. În anul 2007, el a hotărât împreună cu doi vechi prieteni, Nicolae Ion şi Dan Nicolaescu, să deschidă librăria ce a devenit locul ideal unde pasionaţii pot găsi literatură, artă, non-fiction şi cărţi cu benzi desenate de pe tot globul pământesc. Vlad a absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii în 1993. A lucrat la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti până în 1997, iar apoi la tipografia Protip unde a fost director de producţie până în 2007.
 
Branka Pavlovic s-a născut la Belgrad, unde a studiat film şi montaj. Are, de asemenea, un master în artă la Universitatea de Artă din Berlin (UdK). Între anii 2000 şi 2006 a lucrat ca editor imagine pentru postul independent de televiziune RTV B92 Belgrad, în special pe reportaje documentare care relatau despre urmările războiului din fosta Iugoslavie. A condus o serie de ateliere de artă video dedicate tinerilor din Serbia, România şi Germania. Din 2010 este selecţioner al Festivalului de Film Slobodna Zona din Belgrad.
 
În 2013, Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) organizează la Timişoara a cincea ediţie a Festivalul Internaţional de Film Timishort în perioada 25-28 aprilie 2013. Ca şi la ediţiile precedente, cinefilii din Timişoara vor punea viziona în premieră filme de artă şi de autor.

În Competiţia Oficială se întrec un număr de până la 25 de filme de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimii doi ani) şi prezentate în premieră românească la Timishort. Opt filme româneşti de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimul an) şi prezentate în premieră la Timishort, se întrec în Competiţia naţională. Secţiunea competitivă Videorama îşi propune să dezvolte şi să promoveze arta video în România, precum şi filmul experimental.

Ediţia a cincea a Festivalului Internaţional Timishort este organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, al Centrului Cultural German Timişoara, al Teatrului Naţional Timişoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d'Arte şi Rohost.  
 
Despre Timishort
Festivalul Internaţional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus