aprilie 2013
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2013
Dacă 6 ar fi 9 (în engleză: If 6 was 9), scurtmetraj realizat în cadrul Aristoteles Workshop 2011, este singurul film românesc selectat în cadrul Competiţiei internaţionale a Festivalului Internaţional de Film Timishort, ediţia a V-a, care se va desfăşura în perioada 25 - 28 aprilie 2013, la Timişoara.

Citeşte povestea filmului spusă de realizatoare pe LiterNet:
+ Mirona Radu, producătorul filmului: Întâlnire cu un om excentric
+ Ivana Mladenović, regizoarea filmului: Despre normalitate


Competiţia internaţională este una din secţiunile binecunoscutului festival de scurtmetraje, secţiune care în 2013 cuprinde 23 de titluri - filme de ficţiune, animaţie şi documentare - din ţări precum Germania, Franţa, Cuba, Mexic, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia, Finlanda, Argentina etc.
 
România participă cu filmul Dacă 6 ar fi 9 (If 6 was 9), de 34 minute, în regia Ivanei Mladenovic, scurtmetraj realizat în 2011, la atelierul anual de film documentar Aristoteles Workshop, produs de Dan Nuţu, la Vama, judeţul Suceava. Imaginea filmului îi aparţine lui Saulius Lukosevicius (Lituania), monteur este Ana Ilieşiu (România), iar coordonator de producţie, Mirona Radu (România).
 
Aristoteles Workshop 2013. Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. În 2013, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, în acelaşi loc ca în ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava). Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. (Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

Dacă 6 ar fi 9, filmul produs la Aristoteles Workshop

Dacă 6 ar fi 9 prezintă un fragment din viaţa lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina - "Eu sunt bucovinean get-beget şi spun lucrurilor pe nume!", declamă acesta la un moment dat în film - artist care pare că trăieşte într-o realitate creată de el însuşi.

Una dintre principalele provocări pentru studenţii AW este aceea de a delimita barierele de intimitate dintre ei şi personajele lor. A câştiga încrederea personajelor este un proces continuu şi extenuant, care are loc în faţa camerei de filmat şi în afara cadrului, aşa cum a descoperit echipa Ivanei Mladenovic în timp ce îl intervieva pe acest artist local, pe numele său, Cornel Simionescu. Iată mai jos cum au decurs filmările cu dificilul personaj:
"Bate ploaia în fereastră/ Şi-o ascult... Tăiem! Vreau s-ascult partea asta! Vreau să văd dacă s-a auzit maşina aia care-a trecut acum pe-afară!...", striga la un moment dat către echipa de filmare artistul bucovinean.
 
Sau, câteva minute mai încolo, ca replică la anunţul regizoarei cum că nu vor păstra întregul material filmat cu el, că doar este vorba de un scurtmetraj la un atelier de filme documentare scurte:
"Păi, da' cum vreţi să faceţi un film dacă n-aveţi timp? Nu pot să înţeleg treaba asta! La o lucrare, în primul şi-n primul rând îţi trebuie timp! Mie niciodată nu mi-a plăcut să le fac pe fugă. Nici dragoste, nici film, nici scris, nici nimic..."

Mirona Radu, coordonator de producţie, şi-a asigurat personajul de nenumărate ori că membrii echipei de filmare vor folosi cu grijă şi cu bună-credinţă interviul şi confesiunile făcute de el în faţa camerei, precum şi filmele, poeziile, compoziţiile muzicale sau spectacolele înregistrate semnate de artistul care constituie subiectul reportajului lor.

Regizorul Ivana Mladenovic
 
Are 27 de ani şi este din Kladovo, Serbia. A absolvit facultatea de Drept în Serbia, conform dorinţei părinţilor, şi UNATC în Bucureşti, conform dorinţei ei.
 
Întrebată despre filmul Dacă 6 ar fi 9, Ivana spune într-un interviu acordat Digi24: "Este despre un artist excentric din Bucovina - exclus şi considerat nebun, şi-a petrecut viaţa încercând să se integreze. A făcut trei filme cu el - în unul este Ştefan cel Mare. Are o poveste spectaculoasă, te face să te întrebi ce e normalitatea, din punctul cui de vedere. Realităţile noastre nu sunt la fel şi asta devine foarte evident în povestea de faţă. De asta filmul se va numi Dacă 6 ar fi 9 - cum ar fi fost dacă artistul trăia în alt context."
 
Anul acesta, Ivana Mladenovic a câştigat cu Turn Off the Lights (2012) Premiul Gopo pentru "Cel mai bun film documentar". Turn Off the Lights este un documentar despre băieţii din penitenciarul în care a fost filmat Eu când vreau să fluier, fluier, regizat de Florin Şerban.

Festivalul Internaţional de Film Timishort
 
Unul dintre obiectivele principale ale a Festivalului Internaţional de Film Timishort este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema, români şi străini.
 
Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.
 
Anul trecut, trofeul Festivalului Internaţional de Film Timishort 2012 a fost câştigat tot de un scurtmetraj documentar produs la Aristoteles Workshop. Este vorba de Gutuiul japonez, în regia Marei Trifu. Gutuiul japonez a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj şi a fost selectat la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cea de-a 25 ediţie, la secţiunea "Reflecting Images: Panorama".
 
Despre Aristoteles Workshop (AW)

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Pe parcusul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
- documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
- Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
- Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop - official site
Înscrieri la Aristoteles Workshop 2013
Aristoteles Workshop pe Facebook
 
Ivana Mladenovic (Turn Off the Lights) - site oficial
Interviu cu Ivana Mladenovic - pe Digi24
Ivana Mladenovic stinge luminile în penitenciar (interviu)

anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus