"Puţine alte documentare muzicale se deschid către privitor cu o asemenea energie fermecătoare şi exuberantă şi cu o viziune singulară ca The Ballad of Genesis and Lady Jaye... un portret superb, făcut în goană, cu creatori şi creaţii care se suprapun, şi frumoasa, încântătoarea libertate a preschimbării existenţei în artă", declara Chris Cabin, AMCFilmcritic.
Filmul The Ballad of Genesis and Lady Jaye a fost lansat în cinematografe în octombrie 2011 în Europa, începând cu Franţa, iar în martie 2012 în Statele Unite. A fost proiectat în cadrul a numeroase festivaluri de pe glob şi a obţinut o serie de premii: Teddy Award - Berlin FF, Caligari Award - Berlin FF, Louis Marcorelles, Award & Des Bibliothèques Award - Cinéma du Réel, Audience Award - BAFICI, Grand Prize - IndieLisboa, Artistic Achievement Award - Outfest FF, Special Mention - SANFIC, Audience Award, Special Mention - Festival Du Nouveau Cinema.
"Este pur şi simplu un răspuns sincer şi mişcător la întrebarea cum să trăieşti şi să iubeşti ca un artist", a spus Jonathan Kiefer, San Francisco Magazine.
"O [poveste] uimitoare şi irezistibilă... Pentru toţi cei interesaţi de arta pe muchie de cuţit - la figurat şi, în acest caz, la propriu - The Ballad of Genesis and Lady Jaye este un film care trebuie văzut", John Seal, Berkeleyside.
Născută în Franţa în 1972, Marie Losier este o regizoare şi selecţioneră care locuieşte şi lucrează în New York. Este selecţioneră de filme pentru Alliance Française din 2000, unde prezintă întâlniri săptămânale şi unde a găzduit mulţi regizori şi artişti remarcabili, precum Raoul Coutard, William Klein, Claire Denis, Chantal Akerman, Jane Birkin şi Jacques Doillon.
Filmele şi materialele sale video sunt proiectate în mod frecvent la prestigioase festivaluri de artă şi film şi în cadrul muzeelor, inclusiv la Tate Modern, P.S. 1, MoMA, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Festivalul de Film Tribeca, BAFICI, SANFIC, Festivalul de Film de la Ann Arbor, SXSW, Cinémathèque Française şi Centrul Pompidou din Paris. Totodată, a participat la Bienala Whitney din 2006 de la Muzeul de Artă Americană Whitney din New York.
Marie Losier a studiat literatura la Universitatea Nanterre din Franţa şi Artele Frumoase la New York. A realizat pe peliculă portrete ale unor regizori, muzicieni şi compozitori avangardişti, precum Mike şi George Kuchar, Guy Maddin, Richard Foreman, Tony Conrad şi Genesis P-Orridge. Impulsive, poetice, onirice şi neconvenţionale, filmele ei explorează viaţa şi opera acestor artişti.
Proiecţia filmului are loc la Cinema Timiş. Intrarea este liberă.
Ediţia a cincea a Festivalului Internaţional Timishort este organizată de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, al Centrului Cultural German Timişoara, al Teatrului Naţional Timişoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d'Arte, Club SetUp şi Rohost. Parteneri media ai evenimentului sunt: Digi24, TVR Timişoara, Music Channel, Radio Guerilla, 24 Fun, Observator Cultural, LiterNet, www.ziare.com, www.opiniatimisoarei.ro.
Despre Timishort
Festivalul Internaţional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.