mai 2013
Dans la maison
Fabrice Luchini şi Kristin Scott Thomas, împreună cu tânărul Ernst Umhauer deţin rolurile principale în thriller-ul Dans la maison / În casă, în regia lui François Ozon. Filmul a intrat în cinematografe şi este distribuit de Independenţa Film. Dans la maison / În casă este o adaptare pentru marele ecran a piesei de teatru Băiatul din ultimul rând, a spaniolului Juan Mayorga.


Fabrice Luchini, profu' de literatură
 
Fabrice Luchini are 62 de ani şi, în Franţa, este un cunoscut actor de teatru şi film. S-a născut la Paris dintr-o familie de imigranţi italieni, vânzători de fructe. Numele real este Robert Luchini. Prenumele Fabrice este împrumutat de la fiul frizerului la al cărui salon de coafură a fost dus de părinţii lui să înveţe o meserie la vârsta de 13 ani.

Acesta este şi momentul în care micului Luchini începe să i se dezvolte interesul pentru literatură: Balzac, Flaubert, Proust. Mai târziu, unele dintre rolurile sale de succes pe scena teatrului sunt interpretările, adesea în cheie comică, a marilor autori din literatura franceză: Baudelaire, Hugo, La Fontaine, Céline etc.
 
Aşadar, iată de ce distribuirea sa în Dans la maison de către regizorul François Ozon, în rolul profesorului de literatură franceză, nu este chiar întâmplătoare.
 
A debutat în Tout peut arriver (1969) al lui Philippe Labro. A devenit mai cunoscut după rolul adolescentului din Le genou de Claire (1970), în regia lui Eric Rohmer. Perceval le Gallois (1978) şi Les nuits de la pleine lune (1984), în care a mai jucat, au fost regizate de acelaşi Rohmer.
 
Fabrice Luchini a jucat în peste 72 de filme, însă titlurile mai recente sunt Les femmes du 6ème étage / The Women on the 6th Floor (2010) şi Potiche (2010), regizat de acelaşi François Ozon.
 
Premii. Fabrice Luchini a fost nominalizat de 7 ori la Premiile César pentru roluri din diferite filme în perioada 1985 - 2013, inclusiv "Cel mai bun actor" pentru Dans la maison. A primit un César în 1994 pentru "Cel mai bun actor în rol secundar", în Tout ça... pour ça! În 1991 a obţinut premiul Jean Gabin pentru întreaga activitate, iar în 2007 premiul Silver St. George la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru "Cel mai bun actor" în Molière (2007).
 
Despre rolul profesorului pasionat de literatură din Dans la maison, Luchini spune: "Aş spune că este în domeniul meu, dar trebuie să recunosc că regizorul este cel responsabil pentru apropierea actorului de personaj. El m-a adus acolo. El e şeful, eu sunt doar un instrument."


Secretul meseriei de actor
 
Fabrice Luchini: "În ultimii ani de actorie am descoperit o metodă extraordinară: sunt total obedient! Am observat că se consumă mult mai puţină energie de ambele părţi, iar regizorii mă conduc ei singuri spre nuanţa pe care vor s-o obţină de la mine. Sunt de părere că cinema-ul necesită o disponibilitate totală. Ar trebui să ajungi pe platou într-o stare vecină cu somnolenţa. Eu nu am vanitatea marilor actori care pretind că ei pot juca orice rol. Şi, pe măsură ce îmbătrânesc, sunt şanse mai mici ca această vanitate să-şi facă apariţia."
 
Kristin Scott Thomas, franţuzoaica britanică

Are 53 de ani şi este născută în Marea Britanie. Tatăl natural şi tatăl vitreg au fost amândoi piloţi în British Royal Navy şi au murit în accidente de avion. La vârsta de 19 ani părăseşte Anglia şi ajunge în Paris ca au pair. La 27 de ani se căsătoreşte cu un medic obstetrician francez. Au trei copii.
 
Este sora Serenei Scott Thomas, şi ea tot actriţă: The World Is Not Enough (1999), Hostage (2005), Relax... It's Just Sex (1998).
 
Kristin Scott Thomas a debutat în 1984 în serialul tv Anchetele comisarului Maigret. A jucat în peste 80 de filme, din care cele mai cunoscute sunt: The English Patient (1996), în regia lui Anthony Minghella, alături de Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Colin Firth; Mission: Impossible (1996), al lui Brian De Palma, cu Tom Cruise, normal, Jean Reno, Vanessa Redgrave, Jon Voight, Ion Caramitru şi Marcel Iureş; Gosford Park (2001) şi Four Weddings and a Funeral (1994), alături de Hugh Grant.
 
Premii. O nominalizare la Oscar: "Cea mai bună actriţă" în 1997, pentru The English Patient. De trei ori nominalizată la premiile BAFTA (Nowhere Boy - 2009, I've Loved You So Long - 2008, The English Patient - 1996) şi o dată câştigătoare a premiului pentru "Cea mai bună actriţă în rol secundar" pentru Four Weddings and a Funeral (1994). De asemenea, trei nominalizări la Premiile César (Sarah's Key, Leaving, I've Loved You So Long). Şi două la Globurile de Aur (I've Loved You So Long, The English Patient). În 2010 obţine "Premiul pentru întreaga carieră" la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin.  În anul 2000 a fost membru al juriului la Festivalul de Film de la Cannes.
 
Kristin Scott Thomas: "Rolurile în care am avut succes sunt cele în care mi-am dorit cu ardoare să joc. Unul din ele este cel din Four Weddings and a Funeral (1994). Nu-mi pot imagina pe cineva care să facă mai bine rolul meu acolo. Celălalt este The English Patient. Altfel, ocazional mai citesc scenarii şi, până să mă dezmeticesc, mă trezesc trecută pe afiş."


François Ozon, regizorul Dans la maison, spune despre cuplul Fabrice Luchini şi Kristin Scott Thomas: "Kristin formează un cuplu foarte bun cu Fabrice. Cred în relaţia lor intelectuală, au o anumită chimie... Acea exprimare redusă a afecţiunii e foarte naturală la ei şi ne reaminteşte de Woody Allen şi Diane Keaton".

Dans la maison - Sinopsis

Un băiat de 16 ani (Ernst Umhauer) se infiltrează pas cu pas în casa şi familia colegului său de clasă, unde găseşte surse de inspiraţie pentru eseurile la limba şi literatura franceză. Impresionat de talentul deosebit la scris, profesorul său (Fabrice Luchini) redescoperă plăcerea de a preda materia unui elev strălucit, spre deosebire de restul mediocrilor din clasă. Pasiunea pentru elev a profesorului între două vârste şi fără copii, el însuşi rămas la stadiul de scriitor debutant, îl face să nu observe că lucrurile uşor-uşor încep să scape de sub control. Ceea ce începe ca o glumă cam deplasată se transformă într-un exerciţiu de voyeurism-exhibiţionism care ar putea intra sub incidenţa legii, iar finalul riscă să devină tragic.


Referinţe online:
Dans la maison - pagina de Facebook
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
 
Dans la maison / În casă este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: François Ozon Cu: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus