noiembrie 2013
Momentele de bucurie culturală din Timişoara au fost destul de rare în ultimii ani. Pare că sunt tot mai multe frustrări legate de faptul că nu avem o cinematecă sau un cinematograf care să proiecteze şi alte filme în afara de cele cu succes la box office, că unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din ţară (Fest FDR) nu s-a ţinut în 2013, că spectacolele bune din alte părţi ale ţării ne cam ocolesc. Pe de altă parte, cele trei teatre de stat (TNT, Teatrul Maghiar şi Teatrul German) au în portofoliu spectacole variate şi pentru toate minţile şi preferinţele, lucru deloc de neglijat.

Ne lipsea, însă, un teatru independent care să stimuleze şi să încurajeze producţiile independente de teatru, care să pună la treabă studenţii şi absolvenţii ce nu-şi găsesc locul în teatrele de stat. Nici n-ar avea cum, locurile vacante sunt atât de puţine, iar ei atât de mulţi... Aveam deja o trupa de teatru independent "Auăleu Teatru", aveam câteva spectacole bune şi foarte bune de la ei, dar un spaţiu destinat exclusiv activităţilor culturale de acest fel lipsea cu desăvârşire.

Spun "ne lipsea" pentru că din 8 noiembrie 2013 nu ne va mai lipsi. "Electric Theatre" e numele noului teatru independent ce-şi va deschide cu bucurie, pasiune şi entuziasm porţile către însetaţii de cultură timişoreni sau cei ce sunt în vizită prin frumosul nostru oraş de cinci stele (noi, timişorenii, aşa îl percepem: îl iubim din toata inima).

M-am numărat printre puţinii norocoşi care au avut ocazia să vadă acest spaţiu înainte de deschiderea oficială şi să stea de vorbă cu cea care a visat atât de mult până când şi-a dus visul în realitate: Andreea Hulughiuc.


Andreea a fost studentă la teatru în Timişoara. A venit de la Iaşi şi a rămas, cu tot cu visele ei, la Timişoara. Ar fi vrut să se angajeze la teatru după terminarea facultăţii, dar n-a fost să fie. Cu visele împachetate într-un colţ de minte, şi-a făcut o firmă împreună cu un prieten şi a început să muncească la cu totul altceva decât şi-ar fi dorit. Dar era bine, îşi câştigă existenţa şi strângea ban peste ban pentru a-şi îndeplini visul: acela de a fi actriţă într-un teatru care să fie pe sufletul ei. "După trei ani de făcut de toate, am hotărât că vreau să fac ce îmi place: teatru."

Acum doi ani s-a decis că trebuie să-şi urmeze visul. "Lucram de doi ani la proiect şi toţi cei implicaţi până acum au făcut-o pentru că ne-au simţit pasiunea. Nici nu ştii ce greu e să convingi oamenii că merită să se implice.", îmi spune Andreea, amintindu-şi de momentele de început. "Asta a fost cel mai greu, să-i convingem pe alţii să ni se alăture."

Unul dintre cei convinşi s-a aflat alături de Andreea în seara în care am vizitat noul teatru: Adrian Voichiţescu, actor şi, foarte curând, regizor al unora dintre spectacolele "de casă" Electric Theatre. Un om cunoscut iubitorilor de cultură din Timişoara şi din ţară fie şi numai pentru minunatul festival care a fost IRAF. Timişorean plecat prin lume, a hotărât să se întoarcă acasă pentru a da o mână de ajutor celor de la Electric Theatre. "Am intrat în echipa asta din pasiune. Când am venit prima oară aici şi am văzut spaţiul, am simţit că e făcut pentru mine, pentru oameni ca mine, care iubesc teatrul, fotografia, filmul, cultura în toate formele ei."


Andreea e convinsă că se poate crea o echipă care va creşte uşor, organic, sănătos, aşa cum va creşte şi teatrul. Adrian încuviinţează, punctând decisiv: "Sunt aici ca prieten, în primul rând. Vreau să pun şi eu o cărămidă, sunt extrem de bucuros că un asemenea loc va exista la Timişoara, pentru care principalul scop va fi acela de a arăta că putem avea o atitudine diferită faţă de cultură şi faţă de noi înşine, ca artişti."

Viitorul stabiliment nu va fi unul dedicat doar teatrului. Va avea spaţii speciale pentru vernisaje de fotografie, lansări de carte, chiar şi o mini-cinematecă, atât de necesară oraşului. Cei doi sunt convinşi că, în timp, acest loc o să fie cel mai mare centru cultural al oraşului, mai ales în contextul candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Au şi motive să creadă asta, locul arată minunat, parterul fiind dedicat expoziţiilor şi workshop-urilor pe teme culturale, etajul având teatrul propriu-zis, cu o scenă modulară ce are nu mai puţin de 7 configuraţii şi între 40 şi 80 de locuri pentru spectatori (în funcţie de aşezarea scenei).


Începând de vineri, 8 octombrie 2013, Electric Theatre e deschis publicului. Asta se întâmplă cu Horaţiu Mălăele, Nucu Pandrea, Jak Neumann şi alţii. Programul complet este acesta:

8 noiembrie 2013:
one man show - Horaţiu Mălăele - Sunt un orb & concert Jak Neumann
Preţ bilet 50 lei
Intrare public: ora 18:00

9 noiembrie 2013
Katia Pascariu - Copii răi, de Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihăescu & recital frunză Nucu Pandrea
Preţ bilet 50 lei
Intrare public: ora 18:00

Eu sunt mai mult decât încântată de ideea noului teatru. Să ne recitim cu bine de la Timişoara, cu veşti frumoase despre spectacole şi alte cele de poveste.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus