septembrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
La ediţia Anim'est din 2013, animaţia elveţiană se numără printre invitaţii de onoare! După varietatea de filme nemţeşti din 2012, festivalul lansează în 2013 o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată. Pe lângă o selecţie de titluri importante prezentate în secţiunea Ţara invitată şi o serie de animaţii studenţeşti de la celebra şcoală HSLU - Hochschule Luzern, publicul va avea parte şi de o proiecţie specială a filmului Max & Co, în prezenţa regizorilor Frédéric şi Samuel Guillaume.

Panorama elveţiană cuprinde proiecţii dedicate numelor deja consacrate ale animaţiei elveţiene, dar şi celor mai promiţători animatori ai noii generaţii. Printre filmele prezentate se numără L'homme sans ombre (Georges Schwizgebel, 2004), bazat pe o povestire a lui Adelbert von Chamisso, inspirată de Faust, Nosferatu Tango (Zoltan Horvath, 2002) sau Le Carré de Lumière (Claude Luyet, 1992), dar şi mai recentele The Little Bird And The Leaf (Lena von Döhren, 2012), selectat la Animafest Zagreb şi Berlinale Generation şi nominalizat la Swiss Film Award 2013, sau Not About Us (Michael Frei, 2012), premiat la Melbourne International Animation Festival, Tallinn sau ANIFEST Teplice, dar proiectat şi la Annecy.


Un highlight al programului elveţian de la Anim'est este cu siguranţă Max & Co. Animaţia stop motion prezentată în competiţia festivalului Anim'est în 2008, spune povestea lui Max, un băiat de 15 ani care pleacă în lume în căutarea tatălui său, celebrul trubadur Jonny Bigoude. Animaţia a primit premiul publicului la Annecy 2007 şi este considerată şi în prezent cea mai scumpă producţie elveţiană.

Regizorii filmului, Frédéric şi Samuel Guillaume, vor fi prezenţi atât la proiecţie, cât şi în cadrul unui masterclass. Mai mult, 10 tineri pasionaţi de animaţie sunt aşteptaţi la un workshop de pixilation de două zile, susţinut tot de cei doi elveţieni. Mai multe detalii despre masterclass şi workshop vor fi disponibile în curând.

Şcoala invitată, Hochschule Luzern (Universitatea de Ştinţe Aplicate şi Arte din Lucerna), aduce la Bucureşti o selecţie din cele mai bune producţii ale studenţilor săi, printre care Animal Kingdom (Nils Hedinger, 2010), în competiţia Anim'est 2010, Signalis (Adrian Flückiger, 2008), Bon Voyage (Fabio Friedli, 2011) sau La Fênetre (Camille Müller, 2012). Mai mult, decanul Otto Adler va fi unul din invitaţii festivalului la Anim'est 2013. Alder a fost timp de treisprezece ani director al programului de animaţie de la Leipzig Film Festival, este co-fondator al Fantoche International Animation Festival şi fondator al secţiunii de animaţie a Black Nights Film Festival Tallin. Printre filmele sale se numără Maderanertal (2009), Papirossy (2007), Architektouren (1993) sau The Death Of Dark Animation In Europe (1992).

Cea de-a opta ediţie Anim'est are loc în perioada 4-13 octombrie 2013, în cinematografele Patria şi Studio şi în Club Control.

Programul Elveţia Animată a fost posibil cu sprijinul Swiss Film şi al Ambasadei Elveţiene la Bucureşti.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus