septembrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Cel mai mare festival de film din Bucureşti pune la cale cea de-a opta ediţie! 

În perioada 4-13 octombrie 2013, Anim'est îşi aşteaptă spectatorii la Cinema Patria şi Cinema Studio din Bucureşti cu filme bine alese de directorul festivalului Mihai Mitrică. Organizatorii promit o nouă ediţie de succes, plină cu animaţii multipremiate, workshop-uri, concerte şi bineînţeles cele mai fresh petreceri.  

"Anim'est continuă să crească semnificativ în fiecare an. Cu toate astea, unele instituţii publice românesti ne tratează cu o indiferenţă care uneori este ingrijorător de asemănătoare cu sabotajul. Astfel că în fiecare an bugetul nostru devine din ce în ce mai mic. Găurile bugetare de după festival sunt umplute cu eforturi uriaşe, după aproape un an de la terminarea festivalului, chiar înainte de startul ediţiei următoare. Dar Anim'est se încăpăţânează să supravieţuiască. Ba mai mult, să crească. Şi să aducă din ce în ce mai mulţi invitaţi, din ce în ce mai multe evenimente şi filme din ce în ce mai bune şi mai diverse.

Cu fiecare an ne dezvoltăm platforma educaţională iar după 5 ani de la primul workshop Anim'est, apar din ce în ce mai mulţi animatori în a căror formare,  Anim'est-ul a avut un rol esenţial. Sper că într-un viitor nu foarte indepărtat, festivalul să nu mai fie ameninţat cu dispariţia. Sper că în acelaşi viitor nu foarte îndepărtat, Animation Worksheep să devină o şcoală permanentă", a declarat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

Pe lângă filmele din secţiunea Minimest, cei mai mici spectatori sunt aşteptaţi în număr cât mai mare şi la filmul de deschidere, animaţia franco-belgiană Ernest et Célestine. Gala de deschidere a celei de-a opta ediţii a festivalului va avea loc pe 4 octombrie 2013 la Cinema Patria, începând cu ora 19:00. 


Cunoscuţi pentru Panique au village, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat în 2012 animaţia bazată pe îndrăgita serie de cărţi pentru copii  a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac, scenariu care se pretează la multiple interpretări, pentru toate vârstele. Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animaţiei old school cu un vizual fidel stilului ilustraţiilor seriei de cărţi şi cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă. 

Célestine este o şoricică de la orfelinat, unde învaţă constant să se teamă de urşi, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească cu unul dintre ei, muzicianul Ernest - un uriaş blând cu vocea actorului Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Des hommes et des dieux). În epoca filmelor 3D, Anim'est propune o animaţie cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, şi savurată de spectatorii adulţi care îşi vor aminti cu siguranţă de desenele animate şi cărţile ilustrate ale copilăriei.


Ernest et Célestine a avut premiera în 2012 la Cannes, în competiţia Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit şi o menţiune specială, dar cea mai importantă distincţie a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animaţie în 2013. Printre festivalurile care l-au avut în selecţie se numără şi Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb, unde a fost proiectat în deschidere.

 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus