După premiera mondială a scurtmetrajului O umbră de nor, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013 şi recompensarea în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Transilvania International Film Festival şi recent cu trofeul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude pregăteşte un nou proiect cinematografic.
Este vorba despre Inimi cicatrizate, o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher şi în special a romanului omonim. Regizorul Radu Jude continuă cu acest nou proiect să exploreze "relaţia omului cu corpul, cu finitudinea şi cu degradarea corporală", temă abordată şi în scurtmetrajul O umbră de nor.
Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude menţionează: "cred că forţa cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filozofii din spatele poveştilor, ci în uriaşa lui capacitate descriptivă. Sper că acest film nu va "spune" ceva, nu va avea un "sens", nu va comunica "semnificaţii", sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunţită a unei experienţe umane limită la care să ne raportăm cu duioşie, cu teamă şi cu respect."
Scenariul este finalizat, în prezent casa de producţie Hi Film se ocupă de finanţarea proiectului, producători din Franţa şi Germania exprimându-şi deja interesul faţă de acest film bazat pe viaţa şi opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher - numit de Eugen Ionescu "Kafka român" şi considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticităţii.
Între timp, scurtmetrajul O umbră de nor îşi continuă parcursul festivalier în această toamnă în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Milano.
Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii Lampa cu căciulă şi Alexandra. Lungmetrajul de debut, Cea mai fericită fată din lume a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. Toată lumea din familia noastră a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d'Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la B-EST IFF.