octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Ca în fiecare an, Anim'est vine cu multe surprize şi pentru cei mici: 18 scurtmetraje din toate colţurile lumii şi patru lungmetraje simpatice îşi aşteaptă tinerii spectatori iar în fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului, o serie de activităţi interactive vor avea loc la Cinema Studio. Scurtmetrajele se află în cursa pentru trofeul secţiunii Minimest.

Sâmbătă, 5 octombrie 2013, de la ora 10:00 la Cinema Studio vor fi proiectate primele şase scurtmetraje din secţiunea Minimest, de la Zmeul lui Miriam (r. Riho Unt, Estonia), în care prietenii lui Miriam revin la Anim'est cu mare chef de joacă, la  filmul leton Cu mâţa în sac în regia Nils Skapans, despre prietenia dintre copii şi animale, încredere, abandon, toate cu final fericit, până la Crăciun cu Clopoţel şi Clopoţica (r. Chel White, SUA), animat de aventurile unui băiat însoţit de prietenul său blănos, un husky pe nume Clopoţel.

De la ora 12:00, tot la Cinema Studio, urmează o întâlnire specială cu Andreas Hykade, regizor şi animator din Germania, dar şi membru al juriului la Project Worksheep, care va prezenta serialul său animat pentru copii Tom şi alte scurtmetraje (în afara competiţiei), iar apoi va sta la poveşti cu participanţii într-o sesiune de Q&A.

Duminică, 6 octombrie 2013, de la ora 10:00 la Cinema Studio va fi proiectat primul din cele patru lungmetraje din selecţia Minimest, Jean, băiatul de pe Lună / Jean de la Lune, coproducţie Franţa-Germania în regia lui Stephan Schesch despre un băiat care se hotărăşte să viziteze Pământul atunci când se plictiseşte de stat pe lună.

Competiţia Minimest continuă de la ora 12:00 la Cinema Studio, cu filme ca Pilipka, o poveste bielorusă despre fuga de Baba Yaga cea rea în regia Tatianei Koublitskaja, Fereastra (r. Camille Müller, Elveţia), despre un băieţel care iubea atât de mult poveştile încât se credea unul dintre eroii lor, sau Spike 2 (r. David Alaux & Eric Tosti, Franţa), în care ursul polar Tony fură toţi renii lui Moş Crăciun.
 
Distracţia nu se termină însă odată cu weekend-ul: de luni, 7 octombrie 2013 până vineri 11 octombrie 2013, în fiecare seară de la ora 17:00 la Centrul Cultural Maghiar, 9 copii cu vârste între 8 şi 12 ani sunt invitaţi să-şi dea frâu liber imaginaţiei şi să se lase purtaţi pe târâmul minunat al animaţiei la workshopul special gândit pentru ei. Trainer va fi Vasile Alboiu, fost membru în juriul secţiunii Videoclip & Advertising la Anim'est 2008, artist grafic & vizual, producător, scenograf şi regizor, care a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte din domeniul digital şi şi-a dezvoltat un important portofoliu în publicitate. În 2013 Vasi îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei, învăţându-i să creeze un scurtmetraj de animaţie folosind plastilina.


În cel de-al doilea week-end de festival, copiii sunt din nou invitaţi la film: sâmbătă, 12 octombrie 2013, de la ora 10:00 la Cinema Studio, competiţia Minimest continuă cu ultimele 6 scurtmetraje din selecţie. Cei mici vor face cunoştinţă cu un băieţel african care primeşte o scrisoare cu un cadou neobişnuit în Un fulg de nea (r. Natasha Chernishova, Rusia), cu Emilie, o fetiţă curioasă care construieşte jucării pline de imaginaţie în Emilie (r. Olivier Pesch, Luxemburg) sau cu o vrăjitoare bună care-şi invită toţi prietenii pe coada măturii în Călare pe-o coadă de mătură, o animaţie britanică în regia lui Jan Lachauer & Max Lang.

De la ora 12:00, la acelaşi Cinema Studio, e programat lungmetrajul german Corbul poznaş / Der kleine Rabe Socke, în regia lui Ute von Münchow-Pohl & Sandor Jesse: cei mici îl vor îndrăgi cu siguranţă pe micul corb care iubeşte la nebunie spaghetele şi şoseta lui dungată, dar riscă să fie certat pentru că e pe punctul de a provoca o catastrofă de proporţii...

În ultima zi de festival, duminică 13 octombrie 2013, copiii mai pot vedea încă două lungmetraje adorabile. De la ora 10:00, Ştrumpfii 2 / The Smurfs 2 se dezlănţuie pe ecranul de la Cinema Studio, odată ce vrăjitorul cel rău Gargamel creează nişte fiinţe care seamănă cu ştrumpfii, dar care sunt rele şi se numesc Obraznicii, în speranţa că aceştia îi vor ajuta să pună mâna pe poţiunea magică a ştrumpfilor...

De la ora 12:00, la Cinema Studio urmează Rodencia şi dintele / Rodencia y el diente de la princesa, coproducţie Peru-Argentina în regia lui David Bisbano câştigătoare a Premiului publicului la BAFICI Argentina 2013 şi selectată la Anima Mundi Brazil, o poveste plină de aventuri în care şoricelul neîndemânatic Edam şi o frumoasă şoricică plină de îndrăzneală pornesc în căutarea dintelui prinţesei din Rodencia, pentru a salva regatul paşnic al şoarecilor de o armată de şobolani fioroşi.


O serie de ateliere organizate de Creative Arts completează programul dedicat copiilor, precum cel de reciclare creativă, în care cei mici vor realiza din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje, cel de pictură pe lampioane transformate în planete, stele şi întreg sistemul solar sau cel de decoruri.

Pre­ţul unui bilet pentru o proiecţ­ie este de 6 lei şi poate fi achiz­iţonat atât online, de pe site-ul eventbook.ro cât şi de la casieria cinematografelor. Participarea la ateliere este gratuită.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus