octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Ediţia a opta a Anim'est începe în forţă pe 4 octombrie 2013 şi urmează zile pline de surprize până pe 13 octombrie 2013. De la Ernest et Célestine, proiectat la Gala de deschidere, la Minimest - secţiunea pentru copii şi animaţii premiate în secţiunea Animash, până la Project Worksheep şi The Night of the Trash Bin Treasures, festivalul promite un week-end intens. Şi e doar începutul.

La Cinema Studio, de la ora 18:00, veţi putea urmări cele şase titluri nominalizate la Cartoon d'Or 2013. Cartoon d'Or este premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON - Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim'est face parte din reţeaua acestor festivaluri.

La Cinema Patria, festivalul începe oficial de la ora 19:00 cu Gala de deschidere, urmată de proiecţia animaţiei franco-belgiene Ernest et Célestine, în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin de la compania Les Armateurs, cea care a produs majoritatea filmelor lui Michel Ocelot. Animaţia în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar & Benjamin Renner o prezintă pe Célestine, o şoricică de la orfelinat care învaţă constant să se teamă de urşi, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest.

Ziua de sâmbătă, 5 octombrie 2013, începe la Cinema Studio, cu Minimest. De la ora 10:00, cei mai tineri fani ai animaţiei pot urmări un program de şase scurt-metraje, iar de la ora 11:00, un atelier de reciclare creativă le va arăta copiilor cum să realizeze din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje. Printre proiecţiile de neratat de la Cinema Studio se numără şi Congresul, cel mai nou film al lui Ari Folman (Waltz with Bashir), proiectat de la ora 18:00 în prezenţa lui Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir şi fost student al prestigioasei Academii de Artă şi Design Bezalel din Israel. De la ora 20:30 va fi proiectat Max & co. în prezenţa regizorilor Sam şi Fred Guillaume.

De la ora 17:00 la The Hub Bucharest (str. Halelor nr. 5) are loc Project Worksheep, atelierul de proiecte de film de animaţie.

Cel mai recent film semnat de Tim Burton, Frankenweenie, rulează la Cinema Patria de la ora 18:40. De la ora 20:30, urmează primul calup de scurt-metraje din competiţia Animash, spectatorii fiind invitaţi să voteze filmele preferate pentru Premiul publicului.

De la ora 23:00, la Patria începe demenţa, cu The Night of the Trash Bin Treasures, colecţia de rarităţi, bizarerii şi political incorrectness prezentată de colecţionarul Michel Helmerhorst.

Duminică, 6 octombrie 2013, la Cinema Patria e Ziua Aardman, o retrospectivă a celui mai important studio din Europa.

La ora 16:00, la Cinema Studio, este programată prezentarea studioului de animaţie Caméra-etc. Programul este prezentat de Jean-Luc Slock, membru al juriului Anim'est 2013, regizor, producător şi fondator al Caméra-etc.

Cea de-a opta ediţie Anim'est va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri instituţionali: Ambasada Americii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film şi Ambasada Elveţiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Polonez, delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei.
Parteneri: Groupama, Noumax, F64, Sony, Senior Hyper, Abis, Avis, Hub Bucharest, Make a Point, WebArk
Maşina oficială: Opel
Bilete prin Eventbook
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania