octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Competiţia românească de la Anim'est a crescut mult de la începuturile festivalului - dacă acum câţiva ani abia existau suficiente filme româneşti pentru o secţiune de sine stătătoare, anul acesta festivalul a primit mai multe înscrieri din ţară decât la ediţia precedentă, semn că animaţia autohtonă e pe calea cea bună. Şi Balkanimation, secţiunea dedicată animaţiei din spaţiul balcanic, a luat proporţii, cu filme din România, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Turcia, Croaţia, Serbia şi mai ales Bulgaria, de unde a sosit un număr impresionant de înscrieri.

19 scurtmetraje româneşti concurează în 2013 pentru trofeul competiţiei naţionale. Ca şi în 2012, foşti participanţi Animation Worksheep îşi lansează cele mai noi animaţii în competiţie - Alexei Pătraşcu, cu Eschaton, o combinaţie de animaţie 3D cu desene de mână despre o maşinărie care dă naştere unei noi lumi, şi Gabriela Mateescu, cu animaţia cu desene de mână La vie en rose, după participarea din 2012 cu The Envelope. Bogdan Mihăilescu revine la Anim'est cu Sancta Simplicitas, după Metamorphosis şi Action Movie, iar Andra Berilă concurează cu Ţepi, povestea lui Astro & Găina, care fug de pe o planetă pe alta urmăriţi de ţepi uriaşi, după ce a mai participat în competiţia românească cu Cloudman şi Mr. gRAPE.

În competiţia românească e prezentă şi o coproducţie România-Franţa, animaţia cu desene în cărbune Somn de Mathilde Boiton, iar Becoming este realizată de un român student la London Metropolitan University, Andrei Sopon. Becoming este singurul film care concurează atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation.
 
Cele 10 filme din România, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Turcia, Croaţia, Serbia şi Bulgaria vin în premieră la Bucureşti în competiţia Balkanimation, unele după selecţii în numeroase alte festivaluri: The Unfinished Painting de Rositsa Vangelova urmăreşte un pictor care se pierde în lumea propriei imaginaţii, animaţie 2D proiectată la World Festival of Animated Film Bulgaria, Ottawa IFF, Bornshorts FF Denmark, Anibar sau Be there! Corfu, iar animaţia greacă Eight-minute Deadline semnată de Petros Papadopoulos & Zina Papadopoulou are în palmares numeroase premii: cel mai bun film experimental la BeFilm NY, cea mai bună animaţie şi cel mai bun film la  Federation of Cinematographic Clubs, Drama FF, Cinematic Achievement Award la Thess ISFF şi o menţiune la Boston Sci-fi FF cu povestea unui poştaş dintr-un viitor distopic ultra perfecţionist. 

Un alt must see va fi cu siguranţă Rabbitland, de Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak, în care iepuri fără minte trăiesc într-o lume ideală numai a lor, o animaţie din Serbia care s-a plimbat pe la Belgrade Documentary and Short Film Festival, Vilnius IFF şi Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (Berlin Generation), unde a primit Ursul de Argint. 

Competiţia românească:

 2 - r. Ilinca Šeda
 Becoming - r. Andrei Sopon
 Bonds - r. Cristiana Voinea
 Credo - r. Melinda Kádár
 Eschaton - r. Alexei Pătraşcu
 Final Cut - r. Anna Búzás
 Hope Mountain - r. Ştefan Morozan
 Jos / Below - r. Alexandru Petru Bădeliţă
 Kilátás / Opening - r. Ágnes Fodor
 La vie en rose - r. Gabriela Mateescu
 Metamorphose - r. Florian Simovici
 Pretty Fly - r. Ela Duca
 Priveghiul / The Death Watch - r. Laurenţiu Popa
 Sancta Simplicitas - r. Bogdan Mihăilescu
 Somn - r. Mathilde Boiton
 Stop - r. Ion Octavian Frecea
 Tango con Anita - r. Fekete Szabolcs
 The Power of Ten Months - r. Adrian Băluţă
 Ţepi / Spikes - r. Andra Berilă


Competiţia Balkanimation:

 Незавършенатa картина / The Unfinished Painting - r. Rositsa Vangelova, Bulgaria
 Becoming - r. Andrei Sopon, România
 Dulcitone - r. Tarik Berber, Bosnia-Herţegovina
 Eight-minute Deadline - r. Petros Papadopoulos & Zina Papadopoulou, Grecia
 Irfan / Irfan's Day in University - r. Rıdvan Çevik, Turcia
 Mehanicko srce / Clockwork Heart - dir. Manuel Sumberac, Croaţia
 Rabbitland - dir. Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak, Serbia
 Teyze / Aunty - r. Fulya Tokaoğlu, Turcia
 The Golden Fish - r. Irina Armenkova, Bulgaria
 Uspon i pad umetnosti / Rise and Fall of Art - r. Aleksa Gajić, Serbia

Cea de-a opta ediţie Anim'est va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei,  Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus