octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Nu-i nici o ruşine când animaţia se destrăbălează în scopuri comerciale, ba din contră! O sărbătoreşte în fiecare an cu Competiţia Videoclip & Advertising, iar ediţia 2013 a festivalului aduce animaţii pentru branduri cunoscute ca Fanta, trailere pentru evenimente, o campanie pentru libertatea lui Jafar Panahi sau clipuri pentru muzicieni ca Gotye, Amanda Palmer, Of Monsters and Men sau românii de la Tony Baboon. Cele 13 clipuri publicitare şi 29 de videoclipuri vor fi proiectate la Animusic Night, joi, 10 octombrie 2013, de la ora 21:00 în Club Control. 

Seara continuă cu un concert şi o lansare de album marca Toulouse Lautrec.

Rollin' Safari prezintă cu umor delicios un wildlife distopic, în care toate animalele sunt rotunde, într-o animaţie 3D realizată de Kyra Buschor, Anna Habermehl şi Constantin Paeplow ca trailer pentru FMX 2013, Conferinţa de animaţie, efecte vizuale, jocuri şi transmedia de la Stuttgart.


Tot un trailer pentru un eveniment e şi Sommets du cinéma d'animation de Patrick Doyon, pentru Montreal Animated Film Summit.


Animatorul italian Simone Massi, fost membru al juriului Anim'est, prezent în 2013 şi în competiţia de scurtmetraj cu Animo resistente, concurează aici cu trailerul animat realizat pentru ediţia 2013 a Festivalului internaţional de film de la Veneţia.


În 2011, Festival du nouveau cinéma Montreal a iniţiat Jafar Panahi Project, invitând realizatorii din zona de animaţie şi film experimental să-şi pună pe ecran mesajele pentru libertate de expresie. Patru animaţii din proiect concurează în secţiunea Advertising:  Free Speech (r. Steven Woloshen), La Cage (r. Pierre Hébert), Des femmes libres (r. Francis Desharnais) şi Joda (r. Theodore Ushev).

După ultracunoscuta Somebody That I Used to Know, australianul Gotye a lansat o nouă piesă, Easy Way Out, iar videoclipul este din nou unul animat, în regia lui Darcy Prendergast. Animaţia comprimă mai multe spaţii din rutina de zi cu zi într-unul singur, combinând tehnica stop-motion cu live action.


Rockerii din San Francisco Primus au în competiţia de Videoclip, Lee Van Cleef, clipul animat semnat de Christopher Smith, cu desene amuzante în stil de western.


Un alt clip inspirat de cinema e The Devil's Orchard - Opeth, în regia lui Phil Mucci, cu secvenţe alb-negru ameninţătoare, puternic inspirate de filmul expresionist, combinate cu geometrii psihedelice. 


Amanda Palmer, fosta solistă The Dresden Dolls, are o piesă nouă alături de The Grand Theft Orchestra, Want It Back, iar clipul e un stop-motion simplu dar extrem de simpatic în regia lui Jim Batt.


Little Talks al canadienilor de la Of Monsters and Men e un alt must see, cu o animaţie 3D în regia lui Mihai Wilson care îi integrează pe membrii trupei într-un fantasy spectaculos.


Concurează şi un clip românesc, Copacao, al trupei bucureştene Tony Baboon, cu o animaţie plină de culoare de Adrian Cârciova, care combină stop-motion-ul cu tehnica cut-out.


După proiecţie, formaţia Toulouse Lautrec, una dintre cele mai inedite apariţii pe scena autohtonă de rock alternativ, îşi lansează cel de-al doilea album: Extraordinar. Irrational, Nopţi albe, Poetul mecanic, Lumea-i un sat de vacanţă sunt câteva dintre piesele regăsite pe noul album ce vor putea fi ascultate în cadrul concertului.


Trupa, formată din Apartman, Dizzy şi Greenman s-a bucurat de atenţia iubitorilor de alternative încă de la începuturi, susţinând concerte atât în ţară cât şi în străinătate. Albumul de debut, Heroes, lansat in octombrie 2011, s-a bucurat de un mare succes.

Albumul Extraordinar a fost înregistrat la GreenVille Music şi Creativelaboratories, mixat de Adam Whittaker (Space Ray Music) şi este publicat de casa de discuri Soft Records.
 
Biletele la Animusic Night pot fi achiziţionate de pe site-ul eventbook.ro. Preţul unui bilet este de 15 lei şi include accesul atât la proiecţia Videoclip & Advertising cât şi la concertul Toulouse Lautrec.

Cea de-a opta ediţie Anim'est are loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus