La proiecţia filmului Ernest et Célestine, povestea prieteniei imposibile dintre un şoricel şi un urs, pe dialogurile extrem de reuşite ale lui Daniel Pennac, un copil de vreo cinci ani din faţa mea, care nu înţelegea franceza şi nici nu reuşea să ţină pasul cu subtitrarea, şuşotea cu mama lui. La un moment dat, copilul întreabă ceva, iar maică-sa răspunde prompt: "Păi e doar un desen animat." "Şi ce dacă?!" ripostează copilul. Chiar aşa... Şi ce dacă?
Miracolul animaţiei nu reprezintă faptul că este creată o lume nouă, complet nouă, care se derulează în faţa ochilor tăi, cu o viteză vicleană care să-ţi dea impresia că lumea aceea se mişcă, deci trăieşte. Miracolul e că trăieşti şi tu acolo. Serios, la finalul filmului, aş putea să jur că am auzit nişte adulţi în toată firea cum îşi gestionează sentimentele şi lacrimile provocate de un basm despre două lumi unite. Singura explicaţie e că s-au lăsat purtaţi.
Miracolul presupune disponibilitate. Anim'est ţine până pe 13 octombrie 2013, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popesco, şi promite proiecţii inedite, studiouri de animaţie faimoase invitate, scurtmetraje şi lungmetraje premiate la festivaluri importante din lume şi întâlniri cu oameni pricepuţi din domeniu. Disponibilitatea voastră presupune doar să fiţi acolo! Miracolul vine de la sine.
Pentru mai multe informaţii despre programul zilelor următoare, accesaţi şi animest.ro.