Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film de animaţie anim'est 2013

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Miracolul te aşteaptă la Anim'est - Deschiderea Festivalului Anim'est, 2013


octombrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Când eram mică, apogeul divertismentului animat era pentru mine ora cinci după-amiaza când mă aruncam în pat şi mă uitam la Tom şi Jerry la televizor. Când apărea pe ecran cartonul roşu cu scris galben The End strigam ca disperata "Te rooooog, mai vreau un episod!!!", iar viaţa mă asculta. Era un calup de cinci episoade, dar ele se înlănţuiau nu după un program prestabilit, ci pentru că eu le rugam fierbinte. Pentru mine, asta însemna miracolul animaţiei. Nu mă îndoiam o secundă că motanul şi şoarecele există cu adevărat şi că ei îşi trăiesc aventurile în casa unei mulatre fără faţă. Eram singură că ei sunt acolo şi mă aud pe mine cum îi aplaud şi le cer să continue. Mi-am adus aminte de asta, vineri, 4 octombrie 2013, când eram în sala de la cinema Patria la deschiderea celei de-a 8-a ediţii e festivalului internaţional de animaţie Anim'est.

La proiecţia filmului Ernest et Célestine, povestea prieteniei imposibile dintre un şoricel şi un urs, pe dialogurile extrem de reuşite ale lui Daniel Pennac, un copil de vreo cinci ani din faţa mea, care nu înţelegea franceza şi nici nu reuşea să ţină pasul cu subtitrarea, şuşotea cu mama lui. La un moment dat, copilul întreabă ceva, iar maică-sa răspunde prompt: "Păi e doar un desen animat." "Şi ce dacă?!" ripostează copilul. Chiar aşa... Şi ce dacă?

Miracolul animaţiei nu reprezintă faptul că este creată o lume nouă, complet nouă, care se derulează în faţa ochilor tăi, cu o viteză vicleană care să-ţi dea impresia că lumea aceea se mişcă, deci trăieşte. Miracolul e că trăieşti şi tu acolo. Serios, la finalul filmului, aş putea să jur că am auzit nişte adulţi în toată firea cum îşi gestionează sentimentele şi lacrimile provocate de un basm despre două lumi unite. Singura explicaţie e că s-au lăsat purtaţi.


Miracolul presupune disponibilitate. Anim'est ţine până pe 13 octombrie 2013, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popesco, şi promite proiecţii inedite, studiouri de animaţie faimoase invitate, scurtmetraje şi lungmetraje premiate la festivaluri importante din lume şi întâlniri cu oameni pricepuţi din domeniu. Disponibilitatea voastră presupune doar să fiţi acolo! Miracolul vine de la sine.

Pentru mai multe informaţii despre programul zilelor următoare, accesaţi şi animest.ro.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..

 Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Sabina Balan


Alte articole

 Ţară, ţară, avem ostaşi animatori! - Competiţia românească Anim'est, 2013, Bianca Andreea Bănică
 La Anim'est 2013 binele învinge - Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, Vlad Galer
 Trofeele Anim'est, 2013, şi-au găsit câştigătorii, Comunicat de presă
 Poveste de adormit copiii şi trezit adulţii - Le jour des corneilles la Anim'est, 2013, Sabina Balan
 Ce se întâmplă în ultimul week-end - Anim'est 2013 pe final, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2013


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer