octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
A opta ediţie Anim'est se apropie de sfârşit, dar înainte să aflăm câştigătorii premiilor ne aşteaptă un week-end extrem de interesant, cu masterclass-uri Ron Diamond, PIXAR şi Michel Ocelot, o noapte înfricoşătoare şi multe filme bune.
 
Vineri, 11 octombrie 2013, se anunţă două masterclass-uri de neratat: de la ora 15:00 la Cinema Elvira Popescu, Ron Diamond, membru în comitetul executiv al Academiei Americane de Film, îşi propune să informeze şi să provoace prejudecăţile despre secretele celui mai râvnit şi respectat premiu al industriei cinematografice, Oscarul. La masterclass-ul numit The Steps to Winning an Academy Award, Ron se va concentra pe regulile înscrierii filmelor, va vorbi despre sistemul de vot şi va explica de ce anumite filme au fost descalificate.
 
PIXAR este un nume care înseamnă tehnologie de vârf, talent ieşit din comun, personaje memorabile, dar mai ales poveşti care te impresionează şi la care te întorci cu drag, iar vineri de la 18:30 la Cinema Patria, Alex Woo, story artist la Pixar, care a lucrat la <a  href="http://agenda.liternet.ro/cronici/ratatouille.html"><b>Ratatouille</b></a>, WALL-E şi <a  href="http://agenda.liternet.ro/cronici/cars2.html"><b>Cars</b></a>, le dă întâlnire tuturor fanilor animaţiei la prezentarea Story is King, unde le va povesti despre cele mai de succes titluri realizate de studio şi va explica de ce a ales Pixar să acorde importanţă maximă poveştii. La ambele evenimente intrarea este liberă.
 
Tot vineri, publicul îl poate întâlni din nou pe invitatul special Michel Ocelot de la ora 20:00 la Cinema Studio, la proiecţia de gală Azur et Asmar, animaţia sa din 2006 despre doi fraţi din Maghrebul medieval.
 
De la 22:00 la Cinema Studio urmează o orgie vizuală japoneză generată pe computer, nerecomandată minorilor. Un schelet şi un model anatomic uman se trezesc la viaţă alături de câţiva iepuraşi mafioţi şi pun la cale o petrecere de răzbunare în Afterschool Midnighters, o demenţă semnată de Hitoshi Takekiyo.
 
Iar dacă seara nu e încă suficient de înfricoşătoare, de la ora 23:00 la Cinema Patria începe Creepy Animation Night.. Ajuns la ediţia a cincea şi devenit deja o tradiţie la Anim'est, evenimentul va aduce pe ecran cele mai stranii şi mai înfricoşătoare animaţii, care vor provoca, amuza şi îngrozi spectatorii toată noaptea. Filmele vor fi însoţite de un live-act Environments. Trupa bucureşteană, compusă din Ştefan Panea, Alex 'Para' Ghiţă şi Marius Costache va acompania dubioşeniile animate cu muzică experimentală greu de încadrat într-un gen, într-o reverie acustică incomodă şi contemplativă. (<a href="http://environments.bandcamp.com/">http://environments.bandcamp.com/</a>).
 
Sâmbătă, 12 octombrie 2013, de la ora 10 la Cinema Studio este programată partea a treia a competiţiei Minimest, la care cei mai tineri spectatori sunt invitaţi la scurt-metraje ca Un fulg de nea, Emilie sau Călare pe-o coadă de mătură.
 
De la 13.30 la Cinema Elvira Popescu, Michel Ocelot va susţine masterclass-ul A Life in Animation. Ocelot a urmat studiile unor instituţii precum Şcoala regională de Arte Frumoase din Angers, Şcoala Naţională Superioară de Arte decorative din Paris sau Institutul de Arte din Los Angeles. Deşi foloseşte stiluri şi tehnici diferite de animaţie, Ocelot nu renunţă niciodată la lumea fantastică. Prinţese medievale, zâne, vrăjitoare, filmele lui Ocelot trimit spectatorii în călătorii pe tărâmuri magice, oferindu-le poveşti pline de imaginaţie. Celebrul regizor, animator şi graphic designer francez este prezent la Bucureşti pe toată perioada festivalului cu toate cele şase lungmetraje ale sale precum şi o selecţie de 8 scurtmetraje, iar sâmbătă el se va întâlni din nou cu publicul pentru a vorbi despre cariera sa în animaţie. Intrarea este liberă.
 
De la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu începe Gala de Închidere. După acordarea premiilor, la ora 20:00, la Cinema Studio este programat Cloudy with a Chance of Meatballs 2, sequel-ul îndrăgitei animaţii despre maşina de gătit a inventatorului Flint Lockwood.


Duminică, 13 octombrie 2013, Anim'est îşi ia la revedere pe 2013, dar nu înainte de a da şansa spectatorilor să vadă sau să revadă filmele premiate. La Cinema Patria, de la ora 18:30 vor fi proiectate cele mai bune scurtmetraje din secţiunile competitive, iar de la ora 20:30 urmează proiecţia câştigătorului trofeului pentru Cel mai bun lungmetraj.
 
Cea de-a opta ediţie Anim'est va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri instituţionali: Ambasada Americii, Ministerul Culturii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film şi Ambasada Elveţiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Polonez, delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Centrul Maghiar.
Consultant Juridic: Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Parteneri: Groupama, Noumax, F64, Sony, Senior Hyper, WebArk, Make a Point, The HUB Bucharest, Avis, Abis Studio, RATB, Metrorex, Media Trust, La Un Ceai
Maşina oficială: Opel
Bilete prin Eventbook
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Digi 24, Evenimentul Zilei, Ring, Catavencii, Zile şi Nopţi, Vice, StarJunior, All Hollow, GQ
Parteneri media online: Cinemagia, IQads, cinemarx.ro, filmreporter.ro, dordeduca.ro, hipmag.ro, urban.ro, orasulm.eu, agenda.liternet, feeder.ro, apropo.ro, cinefan.ro, Getlokal, blogdecinema.ro, KoolHunt, modernism.ro, artactmagazine.ro, animationmagazine.ro, postmodern.ro, Student din Provincie, Lapunkt.ro, Cooperativa Urbana, ziare.com, Ziarul Metropolis, 121.ro, Business 24, amdoar18ani.ro copilul.ro, mamica.ro, urbankid.ro, gradinite.com, prokid.ro, Urban Things.


Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus