Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Troienele

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Locul unde vrei să fii - Troinele la FNT, 2013


octombrie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Mergi la teatru. Îţi cumperi bilet, intri în sală, te aşezi pe fotoliu, cortina se ridică şi pe scena înălţată la câţiva zeci de centimetri deasupra ta se desfăşoară spectacolul. Sau intri în sală, urci pe gradene, te aşezi pe scaun şi, pe spaţiul de joc amplasat undeva jos, în faţă sau în mijlocul spectatorilor, se întâmplă piesa. În versiuni mai recente, actorii circulă printre spectatori, spunându-şi replicile din sală, sau publicul e invitat pe scenă şi actorii umblă nestingheriţi prin stal.
 
Teatrul încearcă să se apropie de cei care îi călca pragul prin felurite metode. Mai mult sau mai puţin eficiente, mai mult sau mai puţin inspirate. Nici una dintre ele nu are însă impactul pe care îl reuşeşte noua montare a Troienelor lui Euripide, a treia din cariera lui Andrei Şerban, produsă de Opera Naţională Română Iaşi şi reprezentată în sala Majestic a Odeon-ului în primele trei zile ale FNT 2013.
 
Acolo, în vâltoarea primei părţi a spectacolului ieşean, ultima redută a barierei dintre actori şi public dispare. Şerpuind în ritm alert printre sutele de spectatori stând în picioare în bezna aproape perfectă a scenei, actorii nu ezită să-şi atingă privitorii, împingându-i, discret, dar ferm, dintr-o parte în alta a spaţiului de joc, dintr-un pliu al poveştii în altul, dintr-un sens al mitului în altul.
 
M-am temut, pentru o clipă, că prinşi în această tandră busculadă, miraţi de stranietatea replicilor cântate integral în greaca veche, privaţi de cea mai mică posibilitate de înţelegere verbală a acţiunii, spectatorii vor reacţiona nepotrivit. Teama a lăsat grabnic locul bucuriei.
 
Prinşi în vâltoarea desfăşurărilor de forţe şi imaginaţie, plătitorii de bilete, posesorii de acreditari de presă şi studenţii au făcut corp comun cu artiştii. Tragedia femeilor din Troia încercând, în zadar, să apere viaţa singurului vlăstar masculin lăsat în viaţă de invadatorii greci a făcut saltul peste milenii, ajungând să fie trăită aievea de câteva sute de bucureşteni pradă momentului de magie artistică produs de geniul lui Andrei Şerban şi al colaboratorilor acestuia.
 
Fără a le violenta în vreun fel intimitatea şi sensibilităţile, Şerban reuşeşte să îi facă pe spectatori să abandoneze ideea că au venit la teatru doar pentru a privi şi asculta, comod amplasaţi la o distanţă semnificativă de miezul lucrurilor. În Troienele, ca şi în coborârea în iad din Faust-ul sibian al lui Purcărete, nu există public şi actori, ci doar participanţi la săvârşirea ritualului artistic.
 
În partea a doua a piesei, atunci când spectatorii revin în sală, la locurile lor clasice, Şerban îşi întregeşte spectacolul cu o salvă de imagini de grup superbissime, ce leagă, o dată în plus, de Purcărete. Troienele unduindu-se pe drumul mării şi al exilului amintesc, în chip înăbuşitor de frumos, de tumultul Danaidelor blestemate.

În urma cântecului ce le însoţeşte plecarea, troienele amuţesc. O tăcere grea se aşază în aerul până atunci amplu tulburat de vuietul teribilelor întâmplări ce le-au amputat destinul. Soldaţii greci, duhul lui Achile, feluriţii muzicanţi tac. În sală, spectatorii redeveniţi public, abia dacă respiră. E clipa de supremă frumuseţe a unui spectacol ce ne ia într-o călătorie de mii de ani pentru a îngădui ca pentru o secundă, măcar pentru una, să fim împreună. Aici şi acum.
 Toate articolele despre Troienele
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2013


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 Emoţie directă - Troienele la FNT, 2013, Liviu Ornea
 Un martor la tragedia Troienelor din 2013 - Tineri la repetiţii by LiterNet la FNT, 2013, Irina Macedonski
 Exotic, tehnic, problematic - Troienele la FNT 2013, Florian-Rareş Tileagă
 Închide ca să aprinzi! - Tineri la repetiţii la Troienele (regia Andrei Şerban) în FNT, 2013, Sabina Balan
 Am intrat în altarul lui Andrei Şerban - Tineri la repetiţii la Troienele în FNT, 2013, Vlad Galer
 Toate articolele despre Troienele


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer