noiembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
După ce au cucerit publicul festivalurilor de film de la Veneţia şi Rotterdam, o parte din cele mai inedite "lecţii de cinema" de scurtmetraj ale anului 2013 vin, în premieră în România, în programul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2013.
 
Selecţia BIEFF, 2013, cuprinde 80 de titluri de excepţie, iar 65 dintre acestea vor fi proiectate pentru prima dată în România, ca parte a permanentei iniţiative a festivalului de a oferi acces publicului autohton la filme-reper în materie de inovaţie cinematografică.


Câştigător al Premiului Orizzonti pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneţia, emoţionantul Invitation, de Yoo Min-Young, este "un film minimalist despre suferinţă şi nevoia de consolare. Kyungsook ia parte la înmormântarea soţului. Graţie unui reglaj fin de regie şi interpretare, simţim efortul ei lăuntric de a nu-şi pierde firea într-un moment în care totul pare pierdut. În căutarea unei linişti de moment, se uită prin lucrurile bărbatului. Însă acestea nu îi amintesc de lucruri frumoase din trecut, ci îi dau, puţin câte puţin, motive să creadă că în viaţa lui a mai existat cineva care trebuie invitat la funeralii." (Andreea Mihalcea, BIEFF 2013)
 
Şi în acest an, BIEFF continuă excelenta colaborare începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din nou la Bucureşti câteva titluri semnate de artişti vizuali, nominalizate la prestigioasele Tiger Awards for Short Film Rotterdam 2013, dintre care amintim:
 

Prezent şi în competiţiile BIEFF 2010 şi 2012, artistul vizual Nicolas Provost nu încetează să ne surprindă, revenind anul acesta cu Tokyo Giants, ultima parte din Plot Point, interesanta sa trilogie în care subminează constant convenţiile cinematografice. Episodul final demască puterea sugestiei cinematografice: Provost transformă imaginile filmate în spaţii reale, cu locuitorii oraşului Tokyo, în ceea ce pare a fi un film Yakuza; trecătorii anonimi devin, fără ştirea lor, protagonişti de film, iar tehnicile cinema-ului de gen (privirile cu subînţeles, muzica dramatică şi efectele sonore conspirative) creează un suspans irezolvabil şi, în mod surprinzător, chiar firul narativ al filmului. (Teaser)


De asemenea nominalizat la Tiger Awards for Short Films Rotterdam 2013 şi câştigător al Menţiunii Speciale a Juriului Oberhausen 2013, Continuity al artistului vizual Omer Fast propune "o viziune cu totul originală asupra procesului psihologic al doliului. Un film tulburător, care sfidează cu îndrăzneală coerenţa narativă clasică. Ceea ce pare să fie revenirea acasă din Afganistan a unui tânăr soldat german, se dezvăluie a fi, de fapt, un ritual pus în scenă de părinţii acestuia, care angajează o serie de escorte masculine să joace rolul fiului lor - în realitate mort în război - într-o încercare dureroasă de a păstra vie memoria copilului dispărut. O emoţionantă poveste despre dificultatea de a trece peste pierderea celor dragi, Continuity e, în acelaşi timp, o investigaţie inteligentă a complexelor relaţii dintre realitate şi ficţiune, atât în viaţa personală, cât şi în cinema." (BIEFF 2013) (Teaser)
 
 
Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Roma 2012 şi apoi la Bienala de la Veneţia 2013, Centrul Pompidou, Rotterdam 2013 şi multe alte festivaluri şi muzee de renume, "Da Vinci oferă o perspectivă cinematografică impresionantă asupra lumii moderne a sălii de operaţie, în care pacientul pare să aibă doar un rol minor, în vreme ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra ecranului de monitorizare medicală. Ultima parte a trilogiei artistului vizual Yuri Ancarani (din care BIEFF a prezentat în 2011 fascinantul Il Capo) se desfăşoară într-un bloc operator, unde o călătorie fabuloasă prin corpul uman este parcursă de mâini robotice, operate de un chirurg printr-un joystick. Aproape de domeniul science fiction-ului, filmul aduce aminte de Călătoria fantastică a lui Richard Fleischer. Ancarani surprinde întreaga operaţie cu o precizie uluitoare, minunat iluminată, asemenea unei coregrafii halucinante, acompaniate de o coloană sonoră pe măsură." (Rotterdam Film Festival, 2013)
 
Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.
 
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Konrad Adenauer Stiftung, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut.
 
PARTENERI MEDIA: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro, FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, Orasulm.eu, All Hollow, GetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, CooperativaUrbana.ro, iFestival.ro, Iqads.ro, VICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, TOTB.ro, LaPunkt.ro, 121.ro, ArtClue.net, PostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro, DorDeDuca.ro, Koolhunt.ro, Inhale Magazine, Ziarul Metropolis, Urban Things Romania.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus