Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Zilele Filmului Coreean, 2013, aduc la Bucureşti Pieta, câştigătorul Leului de Aur de la Veneţia 2012

noiembrie 2013
Prezentat în premieră în România, în cadrul BIEFF 2012 şi reluat într-o proiecţie specială la TIFF 2013, câştigătorul Leului de Aur de la Veneţia, Pietà, semnat de controversatului regizor corean Kim Ki-duk va fi proiectat la Bucureşti, în cadrul Zilelor Filmului Coreean 2013, la Sala Elvira Popescu (sâmbătă, 16 noiembrie 2013, ora 19.00).

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneţia, Pietà de Kim Ki-duk este o relatare nuanţată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumuturi, ameninţându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului "cedează" în faţa afecţiunii materne şi acesta renunţă la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe:  în mijlocul momentelor de apropiere şi fericire cu mama, aceasta este răpită.

Asemănând relaţia protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul foloseşte imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spune regizorul, "o îmbrăţişare a durerii şi suferinţei inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înţelegerea şi împărtăşirea acelei dureri."

Pietà este o alegorie dură despre capitalismul dus la extrem şi modul în care acesta transformă relaţiile umane. Regizorul este citat ca spunând în conferinţa de presă de la Veneţia, că banul este al treilea personaj principal, alături de mamă şi fiu. Kim Ki-Duk declara: "De la marile războaie şi până la crimele triviale de astăzi, cred că noi toţi suntem în aceeaşi măsură complici şi păcătoşi. În mod inevitabil într-o societate capitalistă, banul supune oamenii unor încercări şi este cauza majorităţii conflictelor. El scoate la lumină egoismul şi lăcomia umană. Oamenii de astăzi sunt obsedaţi de fantezia că bunăstarea materială poate rezolva totul. În cele din urmă, vom sfârşi prin a deveni monedă de schimb unii pentru ceilalţi, zdrobindu-ne de asfalt."

Provocând concepţia generală despre moralitate, bine şi rău, în film nu există "personaj negativ" şi "victimele" sale, ci se creează un lanţ al vinei împărtaşite. Kim Ki-duk lasă spectatorului sarcina dificilă de a decide dacă vreunul dintre personaje mai merită compasiune.

Unul dintre cei mai controversaţi regizori coreeni, Kim Ki-Duk a fost de nenumărate ori apreciat la nivel internaţional pentru filme precum Spring, Summer, Autumun and Winter... and Spring (premiat la Locarno IFF 2003 ), 3-Iron (câştigator în 2004 al Leului de Argint şi premiului FIPRESCI la Veneţia) sau Samaritan Girl (Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2004).

Zilele Filmului Coreean vor avea loc la Bucureşti în perioada 15-17 noiembrie 2013, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul este organizat la Bucureşti de Ambasada Coreei în România, în colaborare cu Centrul Cultural Coreean Budapesta, cu sprijinul Samsung şi Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Toate articolele despre Articole diverse

Documentary Mondays - cine suntem, cum suntem, unde suntem, Comunicat de presă
 Programul educaţional TEHC, 2018, lansează un concurs de video-eseuri pentru elevii de liceu, Comunicat de presă
 În curând, Săptămâna filmului European despre romii invizibili, Comunicat de presă
 Zile de film argentinian la Bucureşti, Comunicat de presă
 Comoara Naivă, din 13 aprilie în cinematografele din ţară, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.