noiembrie 2013
Articole diverse
Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, PELICULA. Cei doi actori se întâlnesc astfel, pentru prima oară, într-o producţie vizuală. Rezultatul este o expoziţie însumând 16 fotografii ce vor fi expuse la Godot Cafe Teatru între 21 noiembrie şi 7 decembrie 2013.

Cătălina Flămînzeanu este la al doilea proiect expoziţional, după ce în luna iunie, a prezentat portretele unor actriţe purtând ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion şi Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie 2013 urcă pe simezele Godot un spectacol mai puţin obişnuit - PELICULA, un eseu fotografic despre relaţia de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr.
 
"Am remarcat-o pe Maria Obretin în piesa de teatru Noi 4 regizată de Lia Bugnar. M-a fascinat abilitatea ei de a juca roluri aflate la poluri opuse: soţia înşelată, chelneriţa şi actriţa. Mi-am spus atunci: ea este potrivită pentru proiectul meu fotografic în care iniţial doream să surprind diferite stări ale fiinţei umane. După realizarea mai multor portrete cu Maria, se contura deja o poveste în care era nevoie şi de un personaj masculin pentru a crea un echilibru şi a surprinde dinamica de cuplu. M-am bucurat că Florin Piersic Jr. a acceptat provocarea, mai ales că cei doi nu se întâlniseră încă pe o scenă.", spune fotografa.
 
Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un EL şi o EA, parte dintr-un cuplu imaginat într-o şedinţă foto marcată de libertate actoricească. "Nu a fost o comunicare regizor - fotograf, întâlnirea noastră fiind dominată de spirit ludic. Intenţia era să realizez portrete în care să pun accent pe trăsăturile feţei, pe nuanţele de expresie, având un decor minimalist.", mai spune Cătălina Flămînzeanu.


Pornind de la cele două sensuri ale cuvântului "peliculă" - film şi membrană fină, Raluca Bogdan - curatoarea, a propus titlul expoziţiei. "Fotografiile Cătălinei Flămînzeanu par cadre dintr-un film mut precum crâmpeiele de amintire ce rămân în urma unei relaţii. Starea de cuplu pare o relaţionare din ce în ce mai fragilă construită pe imaginea protagoniştilor, precum o membrană fină ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcăm printr-un dialog de cele mai multe ori mut. Mai curios este că memoria alege să reţină amintiri niciodată dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai puţine detalii. De aici şi dublul sens al discursului expoziţional.", spune curatoarea.
 
Vernisajul are loc joi, 21 noiembrie 2013, începând cu ora 18:00, iar expoziţia poate fi văzută la Godot Cafe Teatru în perioada 21 noiembrie - 7 decembrie 2013, urmând ca imaginile din proiect să fie publicate pe website-ul fotografei într-o galerie dedicată.
 
Cătălina Flămînzeanu s-a remarcat în 2013 cu expoziţia "Fotografie cu IE" semnând o serie de portrete ale unor actriţe purtând în situaţii cotidiene veşmânt românesc. Expune din 2011 în cadrul expoziţiilor Fotoclubului "Floarea de Colţ" din Râmnicu Vâlcea şi sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Iubeşte chipul şi surprinde stări în portrete predominant monocrome pentru a marca trăiri, emoţii şi a suprima exteriorul. Stau mărturie portofoliul şi testimonialele de pe pagina acesteia: www.catalina-flaminzeanu.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus