noiembrie 2013
Only God Forgives
Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă este cel mai recent film în regia lui Nicolas Winding Refn, cunoscut pentru Drive, Valhalla Rising şi Bronson. În rolurile principale: Ryan Gosling (Drive, The Ides of March, The Place Beyond the Pines), Kristin Scott Thomas (The English Patient, Mission: Impossible, Gosford Park) şi Vithaya Pansringarm (The Hangover 2).

Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă este pelicula cu care regizorul danez Nicolas Winding Refn a fost nominalizat la Palme d'Or 2013.

Lungmetrajul este distribuit în România de Independenţa Film şi a intrat în cinematografe 29 noiembrie 2013.

Ryan Gosling joacă rolul unui american bizar, stabilit în Thailanda, de unde conduce o afacere cu trafic de stupefiante. Fratele său este ucis cu complicitatea autorităţilor, aşa că lui i se cere să îl răzbune cu orice preţ.

Only God Forgives a fost turnat în cartierul chinezesc din Bangkok, Thailanda şi a avut un buget relativ mic: 4,8 milioane de dolari. Aceasta este a doua colaborare a regizorului danez Nicolas Winding Refn cu Ryan Gosling, după Drive, film în urma căruia au devenit foarte apropiaţi.


Este Only God Forgives o continuare a lui Drive?

Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă a fost prezentat de o parte a cronicarilor drept un posibil sequel al filmului anterior la care cei doi, Ryan Gosling şi regizorul Nicolas Winding Refn au colaborat, Drive. Iată ce spune, înainte de toate, chiar regizorul: "Retrospectiv, eu pot vedea similitudinile dintre Chang şi One Eye din Valhalla Rising, pe de o parte, şi şoferul din Drive, pe de altă parte: toţi îşi au rădăcinile în mitologia basmului şi au dificultăţi în a trăi în lumea reală. Tehnic, există o asemănare între comportamentul lor stoic, tăcerea lor şi portretele fetişiste ale acestor personaje, chiar dacă se referă la epoci diferite şi sunt jucate de actori diferiţi.

În Valhalla Rising, One Eye este enigmatic, noi îi ignorăm trecutul şi el este definit de numele pe care îl poartă. În Drive, şoferul este definit de ocupaţia sa. În Only God Forgives, Chang este definit în primul rând prin comportamentul său enigmatic, atât de mult încât devine un personaj imaterial, un el, definit numai prin imaginea sa, nu prin numele său.

Într-un fel, Only God Forgives este ca o antologie filmele pe care le-am făcut până acum. Cred că am condus cu viteză maximă spre o coliziune creativă cu scopul de a bulversa totul era în jurul meu şi a vedea ce va veni după.

Întotdeauna am spus că dorinţa mea a fost să fac filme despre femei, dar în cele din urmă, am făcut filme despre oameni violenţi. Aceasta ciocnire este interesantă, pentru că totul în jurul meu devine nesigur, iar noi nu trebuie să uităm că de-al doilea duşman al creativităţii, după "bunul gust", este sentimentul de a fi în siguranţă."

De ce Numai Dumnezeu iartă?

Nicolas Winding Refn spune că, iniţial, ideea a fost de a face un film despre un om care vrea să lupte împotriva lui Dumnezeu: "... A fost vorba, desigur, de un obstacol foarte greu de depăşit, dar scenariul a coincis cu o perioadă foarte existenţială a vieţii mele: aşteptam al doilea copil al nostru şi sarcina se dovedea a fi foarte dificilă. Deci, ideea de a avea un personaj care vrea să lupte cu Dumnezeu, fără să ştie de ce, m-a sedus extrem de mult".


Cuplul de succes Nicolas Winding Refn şi Ryan Gosling

Puţină lume ştie că Only God Forgives trebuia să fie prima colaborare dintre cei doi. Drive a apărut între timp, aşa că regizorul danez a decis să amâne Only God Forgives. "... Totuşi, eram atât de pătruns de acest film, încât a trebuit să-l fac. Aşa că, în timp ce filmam Drive, pregăteam Only God Forgives", povesteşte Refn.

De asemenea, un fapt mai puţin ştiut este că rolul lui Julian din Only God Forgives trebuia să fie interpretat de un alt actor. Acel actor (se pare că ar fi vorba de englezul Luke Evans care nu a mai putut participa din cauza filmărilor pentru The Hobbit: An Unexpected Journey din 2012 - n.red.) s-a retras cu puţin timp înainte de începerea filmărilor, aşa că regizorul danez şi-a putut continua colaborarea cu americanul Ryan Gosling cu care deja legase o bună relaţie la filmările pentru Drive.

În acest sens, Nicolas Winding Refn recunoaşte: "Astăzi eu consider acest fapt (retragerea actorului respectiv - n.red.) ca pe o binecuvântare, pentru că ne-a permis, mie şi lui Ryan, să ne continuăm colaborarea.

Ciudat, am scris scenariul înainte de a face Drive, şi Julian a fost întotdeauna văzut ca o persoană foarte liniştită. Când, după Drive, am început să lucrez la scenariu împreună cu Ryan, acest tip de limbaj tăcut a venit firesc şi a fost foarte util. Asta deoarece personajul Julian este extrem de chinuit - se repliază în sine şi nu se îndreaptă niciodată spre alţii. Privind înapoi nu îmi pot imagina un alt actor interpretând acest personaj. Dar, din nou, el şi cu mine suntem aproape unul."

------------------------------------------------------------

Povestea din Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă

Julian (Ryan Gosling), stabilit la Bangkok pentru a scăpa de justiţia americană, conduce un club de box thailandez, de fapt un paravan pentru afacerea sa cu droguri.

Mama sa, Crystal (Kristin Scott Thomas), şefa unei vaste organizaţii criminale, soseşte din Statele Unite pentru a repatria corpul neînsufleţit al fiului ei favorit, Billy (Tom Burke), fratele lui Julian, ucis pentru că a omorât cu brutalitate o tânără prostituată. Nebună de furie şi cu sete de răzbunare, Crystal îi cere lui Julian să-l lichideze pe însuşi şeful ucigaşilor.

Aşa ajunge Julian să se confrunte cu Chang (Vithaya Pansringarm), un misterios poliţist pensionar, idolatrizat de foştii colegi.

-----------------------------------------

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca La vie d'Adèle, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

-----------------------------------------

Resurse online:
Only God Forgives - Trailer-ul HD (sub. RO)
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]


Regia: Nicolas Winding Refn Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying Rhatha Phongam, Tom Burke

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus