decembrie 2013
Only God Forgives
Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas şi Vithaya Pansringarm interpretează rolurile principale în thriller-ul Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă, în regia danezului Nicolas Winding Refn.

Nominalizat la Palme d'Or 2013, filmul a intrat de curând şi în cinematografele din România (din 29 noiembrie 2013), distribuit de Independenţa Film.

Iată, mai jos, câteva informaţii cunoscute şi mai puţin cunoscute despre cei trei actori: canadianul mutat în SUA, britanica din Franţa şi designer-ul thailandez devenit peste noapte vedetă de cinema.

Ryan Gosling - eroul enigmatic din Drive, acum cu 50% mai enigmatic!

Născut în Canada, muzician şi solist al grupului Dead Man's Bones, Ryan Gosling şi-a început foarte de tânăr cariera de artist la TV, cântînd alături de Britney Spears şi Justin Timberlake în "Mickey Mouse Club".

Ajunge la notorietate în 2001, interpretînd primul său rol în controversatul film The Believer, pentru care câştigă Marele Premiu al Juriului la Sundance. Filmul spune povestea unui tânăr evreu cu vederi profund antisemite. Gosling are aici rolul principal.

Este nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor pentru rolul principal din Half Nelson 2006, la Globul de Aur pentru Cel mai bun actor, pentru rolurile din Lars and the Real Girl 2007 şi Blue Valentine 2010. Ryan Gosling este, de asemenea, remarcat în filmele The Notebook, Murder by Numbers, cu Sandra Bullock, The Slaughter Rule, The United States of Leland, cu Kevin Spacey, Fracture, cu Anthony Hopkins şi Stay, cu Naomi Watts şi Ewan McGregor.

În 2011, confirmă talentul în filmele de comedie (Crazy, Stupid, Love, care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur), în cele de dramă (Drive, The Ides of March şi The Place Beyond The Pines, alături de Eva Mendes, unde a lucrat din nou cu regizorul Derek Cianfrance), şi mai târziu în cele de acţiune (Gangster Squad 2013).

În curând, Ryan Gosling va apărea în noul film - aflat în post producţie - de Terrence Malick (regizor care a câştigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes cu Tree Of Life 2011) alaturi de actorul Michael Fassbender.

După succesul de critică şi de public cu Drive, Premiul pentru regie la Cannes în 2011, Ryan Gosling îl reîntâlneşte pe regizorul danez Nicolas Winding Refn pe străzile din Bangkok pentru Only God Forgives.


În prezent, Gosling regizează primul lungmetraj bazat pe scenariul său original, intitulat How to Catch a Monster cu Christina Hendricks şi Eva Mendes.

Ryan Gosling a avut o relaţie cu Sandra Bullock, pe care a cunoscut-o în 2002, pe platoul de filmare al Murder by Numbers, şi un an mai târziu, cu Rachel McAdams, pe care a întâlnit-o pe platourile de filmare la The Notebook.

Este bun prieten cu actorul Zach Shields (The Conjuring, Dollhouse), alături de care are şi o formaţie numită Dead Man's Bones.

Ryan Gosling are un restaurant cu specific marocan, numit "Tagine", în Beverly Hills, California.


Filmografie selectivă:
Untitled Terrence Malick Project, de Terrence Malick
Only God Forgives, de Nicolas Winding Refn
The Place Beyond The Pines, de Derek Cianfrance
Gangster Squad, de Ruben Fleischer
Crazy, Stupid, Love, de Glenn Ficarra And John Requa
The Ides Of March, de George Clooney
Drive, de Nicolas Winding Refn
All Good Things, de Andrew Jarecki
Blue Valentine, de Derek Cianfrance
Lars And The Real Girl, de Craig Gillespie
Half Nelson, de Ryan Fleck
Fracture, de Gregory Hoblit
Stay, de Marc Forster
The Notebook, de Nick Cassavetes
The United States Of Leland, de Matthew Ryan Hoge
Murder De Numbers, de Barbet Schroeder
The Slaughter Rule, de Andrew Smith
The Believer, de Henry Bean
Remember The Titans, de Boaz Yakin
Frankenstein And Me, de Robert Tinnell

Câteva opinii ale lui Ryan Gosling

Despre studiourile mari. "Pe undeva înţeleg studiourile mari, în sensul că, dacă se apucă să cheltuiască 100 de milioane de dolari pe un film, vor să fie siguri că şi-i recuperează. Dar eu unul nu ştiu cum să garantez că o să şi-i scoată. Iar să lucrez cu genul acesta de cifre uriaşe mie îmi creează un disconfort."

Despre Hollywood. "Am observat că există o lege nescrisă la Hollywood: La două (filme - n. red.) pentru ei fă şi unul pentru tine! Eu nu mă regăsesc în vorba asta. Am avut mult mai multă satisfacţie când am făcut numai lucruri în care am crezut decât am avut vreodată făcînd lucruri care nu mi se potriveau."

Despre filmele independente versus filmele cu buget mare. "Am observat că filmele independente tind să pună mult mai multe întrebări şi nu au pretenţia că le ştiu pe toate, cum se întâmplă la filmele cu bugete mari."

Despre rolurile sale. "În toate rolurile mele sunt de fapt eu însumi. Nu mă consider un actor atât de bun încât să devin un personaj. Am auzit de actori care au devenit ei înşişi personajele pe care le joacă şi mă tot întreb cum s-or simţi astfel. Eu relaţionez cu personajele mele deoarece aspecte din personalitatea lor seamănă cu a mea. Aşa că nu am de făcut decât să dezvolt părţi din mine care seamănă cu rolul şi, din contră, să reduc părţile din mine care nu seamănă".

-----------------------------------------------------------------

Kristin Scott Thomas - "un mix între Lady Macbeth şi Donatella Versace"

Actriţa britanica Kristin Scott Thomas şi-a câştigat faima internaţională în anii '90, cu rolurile sale din Bitter Moon, Four Weddings and A Funeral, pentru care a câştigat un BAFTA pentru Cea mai buna actriţă într-un rol secundar, înainte de a fi nominalizată pentru Globul de Aur şi Oscar pentru Cea mai buna actriţă pentru filmul The English Patient.

Cariera sa urmează un curs ascendent, cu filme diverse, cum ar fi Gosford Park, Mission: Impossible, The Horse Whisperer, Keeping Mum, Nowhere Boy, Easy Virtue şi Tell No One.

Kristin Scott Thomas a fost nominalizată din nou la BAFTA şi la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă pentru interpretarea ei remarcabilă în I've Loved You So Long. În 2009 câştigă premiul Evening Standard British Film pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul din Leaving şi este numinalizată la Cesar la aceeaşi categorie.

Mai recent, am văzut-o în filme ca Sarah's Key, Salmon Fishing in the Yemen, Bel Ami cu Robert Pattinson şi The Woman in the Fifth de Pawel Pawlikowski, adaptare a romanului lui Douglas Kennedy.

Teatru. Se dedică şi teatrului şi o joacă pe Arkadina în Pescăruşul, de A.P. Cehov, pentru care a câştigat premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună actriţă în 2007. Revine pe scenă într-o nouă producţie a London's West End, fiind Emma din Betrayal, de Harold Pinter, în regia lui Ian Rickson, iar recent am putut-o vedea în Old Times, o altă piesă de Harold Pinter.

În prezent. În 2014 probabil că o vom vedea şi noi pe Kristin Scott Thomas în filmul regizat de partenerul ei din The English Patient, Ralph Fiennes, The Invisible Woman, 2013.


Nicolas Winding Refn, regizorul lui Nicolas Winding Refn, regizorul lui Only God Forgives, spune despre actriţa Kristin Scott Thomas:
 
"Suntem atât de obişnuiţi să vedem crima şi violenţa ca fiind opera unor personaje masculine, încât ideea că o femeie, care mai este şi mamă, întruchipează răul absolut, a fost foarte amuzantă. Am avut foarte devreme ideea de a o avea pe Kristin ca interpretă a mamei lui Julian. Ne-am întâlnit la Paris şi mi-am dat repede seama că ar fi foarte interesant a face un mix de Lady Macbeth şi Donatella Versace... Şi, desigur, Kristin a fost încântată de acest rol în care ea putea încarna răutatea supremă. Totuşi, a fost foarte important pentru noi să facem un personaj exuberant care să întruchipeze mama dominantă şi demonică."


Filmografie selectivă:
The Invisible Woman: The Story of Nelly Ternan and Charles Dickens, de Ralph Fiennes
Seconds of Pleasure, de Neil LaBute
Only God Forgives, de Nicolas Winding Refn
Vatican, Le Christ Habite Chez Les Borgia, de Laurent Herbiet
Avant l'hiver, de Philippe Claudel
Bel Ami, de Declan Donnellan & Nick Ormerod
Cherchez Hortense, de Pascal Bonitzer
In the House, de François Ozon
Salmon Fishing In the Yemen, de Lasse Hallström
Confessions of a Shopaholic, de P.J. Hogan
Love Crime, de Alain Corneau
Leaving, de Catherine Corsini
I've Loved You So Long, de Philippe Claudel
The Walker, de Paul Schrader
Man to Man, de Régis Wargnier
Petites Coupures, de Pascal Bonitzer
Gosford Park, de Robert Altman
The Horse Whisperer, de Robert Redford
The English Patient, de Anthony Minghella
Four Weddings and a Funeral, de Mike Newell
Bitter Moon, de Roman Polanski

-----------------------------------------------------------------

Vithaya Pansringarm - maestrul de Kendo, centura neagră cu cinci dani

Născut la Bangkok în 1959, mai cunoscut sub numele de "Pu", Vithaya Pansringarm a crescut într-o familie în care predominau muzica country şi western-ul. Tatăl său a tradus şi a dublat western-uri americane prezentate la festivaluri în aer liber.

Pasionat de artă, el pleacă în Statele Unite, unde, după ce a absolvit în 1985 New York Institute of Technology, devine graphic designer. În 1987 se întoarce în Thailanda, împreună cu soţia sa, balerină americană. Ei au creat Rising Star Dance Studio, care a devenit rapid unul dintre cele mai bune academii de dans din Bangkok.

Cariera de actor a început din întâmplare. Decisivă a fost întâlnirea sa cu regizorul şi fotograful de platou australian, Wade Muller, care îi cere să-l interpreteze pe căpitanul de poliţie Somchai în scurtmetrajul Second Chance. Încântat de această primă experienţă cu debutantul actor, Wade Muller îl recomandă pe Vithaya Pansringarm studiourilor de la Hollywood.

În anul 2009, primeşte rolul principal, cel al regelui Sarayu, în filmul The Prince and Me: The Elephant Adventure de Catherine Cyran, filmat în Thailanda. În acelaşi an, regizorul Tom Waller îi propune să-l interpreteze pe Father Ananda, rol principal în controversatul Mindfulness and Murder. Acest rol îi aduce premiul de Cel mai bun actor la Thrill Spy International Film Festival în Washington, DC în 2010. Un an mai târziu, difuzarea filmului este permisă în Thailanda şi Vithaya Pansringarm este nominalizat pentru Cel mai bun actor la Thailanda National Film Award 2012.

Ulterior joacă în producţii internaţionale filmate în Thailanda, cum ar fi Largo Winch 2, The Hangover 2 şi Trade of Innocents, până în ziua în care Nicolas Winding Refn îi oferă rolul personajului care se va confrunta cu Ryan Gosling şi Kristin Scott Thomas în Only God Forgives.

În prezent. Fidel lui Tom Waller, Vithaya Pansringarm va putea fi văzut în noul său film: The Last Executioner din 2014, unde are rolul principal.

Vithaya Pansringarm este un ecologist activ, membru al Comitetului Executiv al Wild Animal Rescue Foundation (Warf) din Thailanda. Este, de asemenea, maestru în arte marţiale, centura neagră cu cinci dani în kendo (scrimă japoneză) şi preşedinte al Thailand Kendo Club.


Nicolas Winding Refn, regizorul lui Only God Forgives, spune despre Vithaya Pansringarm: "Castingul în Thailanda a fost extrem de complicat, deoarece actorii nu prea au o pregătire teatrală. Sunt în cea mai mare parte oameni care au decis să devină actori în timp ce au şi un alt loc de muncă. Am fost foarte norocos deoarece la acest casting deschis tuturor (o adevărată provocare într-un oraş de 12 milioane de locuitori) Vithaya a apărut, ca prin magie, de la bun început.

L-am întâlnit cu un an şi jumătate înainte de filmări şi am ştiut că el va fi personajul. Nu pot să vă spun exact de ce, deoarece probele lui nu au fost excepţionale, dar avea ceva - bunătatea sa şi calmul său - şi atunci am ştiut că va fi imprevizibil, ceea ce mi s-a părut întotdeauna interesant.

În toate filmele mele, actorii joacă întotdeauna un rol important în crearea personajelor, ei fac cu adevărat parte din ADN-ul lor, şi Vithaya şi-a dat seama repede că personajul său este judecător, juriu şi călău - un om cu capacitatea de a decide ceea ce este bine sau rău. El a fost capabil să aducă personajului exact ceea ce eu căutam, capacitatea de a controla un fel karma a justiţiei. De fiecare dată când faci un rău, ceva rău se va întoarce spre tine să te bântuie, şi el este cel care decide dacă vei fi bântuit sau iertat."


Filmografie selectivă:
The Last Executioner, de Tom Waller
Only God Forgives, de Nicolas Winding Refn
Trade of Innocents, de Christopher Bessette
Largo Winch 2, de Jérôme Salle
The Hangover Part II, de Todd Phillips
Mindfulness and Murder, de Tom Waller
The Prince & Me: The Elephant Adventure, de Catherine Cyran

------------------------------------------------------------

Povestea din Only God Forgives / Numai Dumnezeu iartă

Julian (Ryan Gosling), stabilit la Bangkok pentru a scăpa de justiţia americană, conduce un club de box thailandez, de fapt un paravan pentru afacerea sa cu droguri.

Mama sa, Crystal (Kristin Scott Thomas), şefa unei vaste organizaţii criminale, soseşte din Statele Unite pentru a repatria corpul neînsufleţit al fiului ei favorit, Billy (Tom Burke), fratele lui Julian, ucis pentru că a omorât cu brutalitate o tânără prostituată. Nebună de furie şi cu sete de răzbunare, Crystal îi cere lui Julian să-l lichideze pe însuşi şeful ucigaşilor.

Aşa ajunge Julian să se confrunte cu Chang (Vithaya Pansringarm), un misterios poliţist pensionar, idolatrizat de foştii colegi.

---------------------------------------------

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca La vie d'Adèle, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

-----------------------------------------
Resurse online:

Only God Forgives - Trailer-ul HD (sub. RO)
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
Trupa lui Ryan Gosling - Dead Man's Bones (Full album) 2009
Dead Man's Bones (Ft. Ryan Gosling) - Documentar
Un interviu cu Vithaya Pansringarm
Karaoke din Only God Forgives: Vithaya Pansringarm

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Nicolas Winding Refn Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying Rhatha Phongam, Tom Burke

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus