decembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
Vă invităm la un masterclass susţinut de celebrul regizor Terry Gilliam, invitatul de onoare al BIEFF 2013. Această primă întâlnire între Terry Gilliam şi fanii săi din România va avea loc miercuri, 11 decembrie 2013, de la ora 16:00, la Cinema Studio. Participarea la masterclass este gratuită, dar este necesară înscrierea pe [email protected]. Deadline: 11 decembrie 2013, ora 12:00.

Terry Gilliam este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori contemporani, având întotdeauna curajul să sfideze convenţiile şi să experimenteze. Apreciat la nivel internaţional pentru filme precum Brazil (nominalizat pentru Cel mai bun scenariu adaptat la Oscarurile din 1986), The Fisher King (câştigator al premiului Leul de Argint la Veneţia în 1991), sau Fear  and  Loathing in Las Vegas (nominalizat la Palme d\'Or Cannes în 1998), filmele sale sunt de obicei comedii negre existenţialiste care se termină cu o turnură tragicomică de situaţie.

Vă invităm cu drag şi la cele trei seminarii organizate de Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF 2013, în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti!

1. Seminarul pe tema Producţia şi distribuţia de Film Experimental şi Artă Vizuală în Europa

Seminarul va prilejui întâlnirea cu o serie de profesionişti de top ai industriei cinematografice europene:
 Rémi Bonhomme - Manager De Program, Semaine De La Critique, Festivalul De Film De La Cannes
 Mário Micaelo - Co-Director, Festivalul Internaţional De Film Curtas Vila Do Conde, Portugalia

Seminarul se va desfăşura vineri, 13 decembrie 2013, între orele 14:00 şi 15:00 la Librăria Bastilia, iar participarea lui Rémi Bonhomme şi Mário Micaelo este posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

2.   Seminarul pe tema Modelul Olandez de producţie, distribuţie şi promovare a Filmului Experimental şi Artei Vizuale

Seminarul va prilejui întâlnirea cu o serie de profesionişti de top ai industriei cinematografice olandeze:
 Joost Daamen - selecţioner IDFA Festivalul Internaţional de Film Documentar Amsterdam şi Curator IDFA pradocs
 Marta Jurkiewicz - Responsabil de distribuţia de film experimental al Eye Film Institute Netherlands
 Rik Vermeulen - Director artistic al Festivalul de Film Nordic Olanda

Seminarul se va desfăşura vineri, 13 decembrie 2013, între orele 15:00 şi 16:00 la Librăria Bastilia, iar participarea lui Joost Daamen, a Martei Jurkiewicz şi a lui Rik Vermeulen este posibilă cu ajutorului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

Cele 2 seminarii sunt concepute ca platforme de întâlnire între profesioniştii invitaţi, principalele structuri educaţionale româneşti din domeniu - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte - şi studenţii şi profesioniştii români din film şi arta vizuală. Seminarele reprezintă o ocazie de neratat pentru cineaştii din România de a intra în contact cu piaţa internaţională de film experimental şi artă vizuală. În cadrul lor, profesioniştii invitaţi vor prezenta cineaştilor şi artiştilor români oportunităţile oferite de instituţiile pe care le reprezintă, iar creatorii români îşi vor putea promova în mod direct filmele către curatorii şi distribuitorii mai sus menţionaţi. Seminarele sunt deschise tuturor regizorilor şi artiştilor vizuali români, indiferent de genul în care creează şi de experienţă.

3. Seminarul Visiting Film Schools, în cadrul căruia Mieke Bernink, Coordonator al Master-ului de Film al Academiei Naţionale de Film şi Televiziune din Olanda, Jean-Louis Dufour, Decan al Ecole Superieure D'Audiovisuel (Esav) Toulouse şi Sorin Botoşeneanu, Decan al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, vor prezenta studenţilor şi profesioniştilor români din domeniul cinematografului şi al artei vizuale, instituţiile pe care le reprezintă şi oportunităţile deosebite pe care aceastea le oferă tinerelor talente din întreaga lume.

Seminarul se va desfăşura sâmbătă, 14 decembrie 2013, între orele 14:00 şi 15:00 la Cinema Elvira Popescu, iar prezenţa participanţilor este posibilă cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos şi al Institutului Cultural Român.

Academia Naţională de Film şi Televiziune din Olanda (fondată în 1958) este una dintre şcolile de film de vârf la nivel internaţional. Iniţiat în 2009, Masterul de Film, destinat unui număr de 12 studenţi din întreaga lume, selectaţi riguros în fiecare an, este predat în întregime în limba engleză şi are o identitate instituţională aparte datorită atenţiei deosebite acordate cercetarii cinematografice, în contextul interacţiunii cu forme alternative de digital media. Programul îşi propune să contribuie la dezvoltarea culturii cinematografice şi media, prin accentuarea şi explorarea importanţei experimentului.

Ecole Superieure D'Audiovisuel (Esav) (fondată în 1979), parte din Université Toulouse-II le Mirail,  este, alături de La Fémis şi Louis Lumière, una dintre cele trei şcoli publice de film din Franţa, având programe de licenţă, masterat şi doctorat orientate înspre experimentare audiovizuală.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC) se numără, alături de FAMU (Praga) şi Şcoala de Film de la Lodtz (Polonia), printre şcolile de film de prestigiu din Europa. Istoria UNATC este legată de înfiinţarea primei facultăţi de teatru care şi-a început activitatea la Bucureşti în 1834. Această instituţie cu tradiţie s-a unit în 1954 cu Institutul de Artă Cinematografică, dând naştere UNATC. Printre absolvenţii UNATC se numără regizori de valoare ai cinema-ului românesc precum: Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Tudor Giurgiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus