decembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
Cele mai recente experimente româneşti vor intra de miercuri, 11 decembrie 2013, în atenţia publicului autohton, precum şi a unor profesionişti de top ai industriei cinematografice internaţionale. BIEFF facilitează întâlnirea directă între artiştii români şi aceşti profesionişti, invitaţi la Bucureşti ca membri ai Juriul Competiţiei Internaţionale BIEFF 2013:

 R émi Bonhomme - Manager de Program, Semaine de la Critique, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes;
 Joost Daamen - Selecţioner IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam;
Mieke Bernink - Coordonatorul Master-ului de Film, Academia Olandeză de Film;
 Mário Micaelo - Co-Director, Festivalul Internaţional de Film Curtas Vila do Conde.
 
BIEFF este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt prezentate cu precădere în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. "O facem din convingerea că această zonă de graniţă e un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, David Lynch, Derek Jarman, Andy Warhol, Stan Brakhage şi alţii", declară Adina Pintilie, curatorul BIEFF.
 
BIEFF aduce pe ecrane două dintre lucrările recent semnate de artistul vizual Mircea Cantor: Sic Transit Gloria Mundi - un performance conceptual care sugerează efemeritatea condiţiei umane, iluzia gloriei pământene şi speranţa în transcendenţă - şi Tracking Happiness, o imagistică poetică despre căutarea fericirii, sugerată subtil prin coregrafia hipnotică a şapte femei. Câştigător al prestigiosului Premiu Marcel Duchamp (2011), Cantor este un nume consacrat în arta contemporană, expunând în muzee şi galerii de referinţă din întreaga lume, precum Centre Pompidou, MoMA, Museum of Moving Image New York, Museo di Arte Contemporanea Roma etc.

Demersul BIEFF de a promova filmul românesc pe plan internaţional marchează un nou succes: ne bucurăm foarte mult că am putut contribui la selecţionarea filmului The Bed is Broken (r. RALUCA Răcean Gorgos) în cadrul IDFA, Festivalul Internaţional De Film Documentar Amsterdam 2013, în urma recomandării filmului de către BIEFF echipei de selecţie IDFA. "The Bed is Broken lucrează cu subtilitate, tăcere şi un simţ vizual impresionant. Te poartă atât de aproape de aceşti copii defavorizaţi, încât dosarele cu care aruncă unul în celălalt te lovesc parcă şi pe tine. În cele din urmă, inima este la fel de frântă ca şi întreaga lume în care trăiesc", spune Alexandru Solomon, regizor şi director al festivalului One World România.

 
Seria experimentelor cinematografice e completată de câteva interesante filme de debut semnate de studenţi ai universităţilor de profil din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
 
De la UNATC, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Omnivore (r.Laurenţiu Raducanu) este "o incursiune suprarealistă în rutina unui măcelar, cu ecouri din Ferma animalelor a lui Orwell, ce propune o perspectivă neliniştitoare asupra identităţii umane, explorând latura instinctuală şi animalitatea latentă a individului". (BIEFF 2013)
 
De la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Isac is still sleeping (r. Alexandru Ponoran & Diana Dragoş) vorbeşte "despre visul lucid şi consecinţele contactului cu subconştientul, în imagini fascinante de un suprarealism concentrat, ce trimit cu gândul la pionieri ai suprarealismului precum Svankmajer şi Man Ray. Filmul explorează încercările unui băiat crescut de o mamă exagerat de religioasă şi de un tată autoritar şi agresiv, de a-şi controla visele şi a transforma lumea onirică într-una în care să se poată simţi liber, în care să poata evada din realitatea dură", Mihai Teodor, BIEFF 2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus