decembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
BIEFF celebrează în 2013 întâlnirea cinema-ului cu arta coregrafică, prezentând pentru prima dată în România câteva dintre cele mai fascinante colaborări din ultimii ani între regizori şi coregrafi olandezi.

Cu sprijinul generos al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos şi al Eye Film Institute Netherlands, BIEFF prezintă experimente pline de poezie, filme care împletesc expresivitatea corpurilor umane cu subtilitatea limbajului cinematografic, experienţe care însoţesc spectatorul multă vreme după ieşirea din sala de cinema.

Filmul-dans explorează noi mijloace creative pentru a dezvălui complexele şi multiplele straturi ale realităţii pe calea imaginaţiei. Mai mult decât atât, cu un impact emoţional deosebit asupra spectatorului, cine-dansul prezintă lumi inaccesibile şi descoperă noi forme de exprimare a sentimentelor, în situaţii în care cuvintele sunt pur şi simplu de prisos.

Limitele fizice ale spaţiului se dovedesc irelevante în Nation For Two de Chaja Hertog şi Nir Nadler, emoţionanta poveste de dragoste a unui cuplu care străbate distanţe incredibile pentru a fi împreună. Proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Rotterdam şi Oberhausen, acest eseu vizual suprarealist, ce combină animaţia stop-motion, performance-ul şi arta vizuală, ne aminteşte că dragostea nu cunoaşte frontiere.
Trailer aici.

Memory Lane de Paul şi Menno De Nooijer îşi propune de asemenea să depăşească limitele, de data aceasta nu ale spaţiului, ci ale timpului. Punând sub lupă evoluţia relaţiei unui cuplu de îndrăgostiţi, acest scurtmetraj reuşeşte să comprime o viaţă de om în doar câteva minute, într-o poveste fermecătoare despre efemeritatea şi capriciile dragostei, în care idealismul tinereţii se ciocneşte de deziluziile maturităţii, pentru ca în final să-şi găsească liniştea cu înţelepciunea bătrâneţii.

Iubirea este tema principală şi în Immortelle de David Verbeek, nominalizat la Tiger Awards for Short Film Rotterdam 2013, o poveste în care durerea despărţirii unui cuplu devine o experienţă vizuală tulburătoare. Cei doi au încă sentimente atât de puternice unul pentru celălalt încât, în căutarea vindecării, acestea pun stăpânire pe realitate şi se materializează în lumea exterioară: dubluri fantomatice ale foştilor iubiţi îi invadează, încercând cu disperare să nu fie uitaţi.
Trailer aici.

Tot dragostea, de data aceasta în relaţie cu moartea, este explorată şi în Egon de Michiel Van Jaarsveld. Inspirat de estetica pictorului austriac Egon Schiele, filmul se desfăşoară ca o viziune febrilă a ultimelor zile din viaţa pictorului, "în care mişcările de o mare expresivitate explorează graniţa dintre frumuseţe şi erotism pe de o parte, şi dezintegrare şi perversitate de cealaltă parte." (Netherlands Film Festival)
Trailer aici.

Despre forţa legăturilor afective - de data aceasta dintre mamă şi copil - vorbeşte şi Off Ground de Boudewijn Koole, câştigător al premiului publicului de la festivalul Cinedans Amsterdam 2013, o metaforă vizuala în care corpurile în mişcare devin mijloc de expresie a emoţiei trăite atunci când doi oameni trebuie să se despartă, în timp ce graniţa dintre realitate şi iluzie şi cea dintre viaţă şi moarte se relativizează.

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, şi este susţinută deCentrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, UCIN, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Goethe-Institut, JTI, Dacia, Jameson, Noumax, 360 Revolution, Hotel Marshal, Lente Cafe.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus