decembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
Ediţia 2013 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 15 decembrie 2013, la Cinema Studio, unde a avut loc ceremonia de premiere. Juriul BIEFF 2013, format din profesionişti de prestigiu din domeniul cinema-ului contemporan - Rémi Bonhomme, Manager de Program, Semaine de la Critique, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes; Joost Daamen, Selecţioner IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam;Mieke Bernink, Coordonatorul Masterului de Film, Academia Olandeză de Film; Mário Micaelo, Co-Director al Festivalului Internaţional de Film Curtas Vila do Conde; Andrei Rus, critic de film şi lector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L Caragiale" - a decis:

Marele premiu, în valoare de 1500 euro, i-a fost acordat regizorului american Ben Russell, pentru filmul River Rites. "Un râu undeva în Surinam: copii şi tineri zburdă în apă. Regizorul transformă această scenă cu aer de mit într-un dans, în care graţia gesturilor protagoniştilor devine energie şi ritm în formă pură. Un joc filmic amintind de unele dintre filmele Mayei Deren; un film despre cum cinema-ul devine poezie, corpul uman un artist acrobat neobosit, iar câţiva paşi simpli de dans o filosofie de viaţă." (Senscritique). Juriul BIEFF şi-a motivat astfel decizia: "Premiul pentru cel mai bun film este înmânat unui regizor care foloseşte tehnicile şi limbajul cinematografic pentru a transcede cinema-ul. Jucându-se cu timpul şi mişcarea, regizorul nu doar înfăţişează, ci creează un ritual în măsură să îi purifice atât pe eroii filmului, cât şi pe noi, ca spectatori".
 
Premiul pentru cea mai bună regie, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, i-a revenit regizorului portughez João Rui Guerra da Mata pentru filmul As The Flames Rose. Cu un concept inovator şi de o mare forţă emoţională, filmul creează o paralelă între incendierea Lisabonei şi sfârşitul unei relaţii de dragoste. Juriul BIEFF şi-a motivat astfel decizia: "Acest regizor reuşeşte să îmbine două abordări estetice care la prima vedere par incompatibile: una este teatrală, iar celalaltă intimă. Pe parcursul filmului, el se joacă cu relativitatea elementelor cinematografice, pentru a recrea condiţia efemeră a vieţii umane".
 
Premiul pentru imagine, oferit de Cinelabs România, a fost acordat filmului regizat de Lois Patiño, Mountain In Shadow. Acesta tratează peisajul ca pe o experienţă tactilă - reliefând texturile şi subminând materialitatea şi relaţiile spaţiale, regizorul creează o coregrafie vizuală a sublimului care-ţi taie respiraţia. Juriul BIEFF şi-a motivat astfel decizia: "Acesta este un film care, de la primul cadru, copleşeşte spectatorul cu întrebarea: cum anume au filmat asta? Directorul de imagine se joacă cu contrastul, transformând o scenă familiară din natură într-o experienţă sublimă şi copleşitoare. Acest film ne dezvăluie un director de imagine extrem de îndemânatic în a-şi obţine cea mai bună imagine cu ajutorul camerei sale".
 
Cel mai bun film experimental românesc, oferit tot de Cinelabs Romania, a fost ales Image Fisherman al regizorului Alexandru Petru Bădeliţă. Filmul este o reinterpretare parodică a esteticii cinematografului experimental. Într-un colaj de live-action şi animaţie, regizorul dezvăluie fragmente de amintiri, gânduri subconştiente, spaime, obsesii, îndoieli, eliberate din albume de fotografii şi serviete pline de scrisori. Comentariul ironic din voice-over este constant subminat, cu energie şi spirit ludic, de erupţia imaginilor kaleidoscopice. "Spontaneitatea si diversitatea tehnicilor şi materialelor filmate, îmbinate cu un umor de calitate, acestea au fost motivele pentru care juriul a decis sa aleagă Image Fisherman al lui Alexandru Petru Bădeliţă drept cel mai bun film românesc. Prin acest premiu, juriul speră că va încuraja regizorul să continue realizarea de filme experimentale".
 
Menţiunea specială a juriului a revenit regizorului chinez Hu Wei, pentru filmul Butter Lamp, o interesantă investigaţie pe tema păstrării identităţii culturale. Pornind de la o practică încă populară in China, la graniţa dintre ficţiune şi documentar, filmul urmăreşte o şedinţă foto, în care un bărbat fotografiază familii de tibetani nomazi, cu site-uri celebre în fundal: Marele Zid Chinezesc, Disneyland, Stadionul Olimpic din Beijing, o plajă hawaiiană etc. Juriul a decis "să înmâneze o menţiune specială unui film care are la bază un concept simplu, dar puternic, care permite explorarea identităţii culturale aflate în criză, oferind tibetanilor şansa de a-şi exprima propriile realităţi şi vise", a motivate jurul BIEFF
 
Ceremonia de premiere a fost urmată de proiecţia noului film al lui Gustav Deutsch, Shirley - Visions Of Reality. Un omagiu adus pictorului american Edward Hopper, filmul dă viaţă, prin mijloace cinematografice, unei serii de 13 tablouri ale acestuia, pentru a spune povestea unei femei ale căror gânduri, emoţii şi reflecţii ne fac să observăm o eră din istoria Americii. Printr-o serie de tableaux vivants care îţi taie respiraţia, set-design-ul impresionant al lui Deutsch şi eclerajul remarcabil al directorului de imagine Jerzy Palacz recreează cu măiestrie universul vizual al lui Hopper, valorificându-i calităţile cinematografice şi narative.
 
În cadrul celei de-a patra ediţii BIEFF publicul s-a bucurat de 29 de filme în competiţia internaţională, precum şi de proiecţii realizate în cadrul unor parteneriate unice în România, cu festivaluri de film şi instituţii de referinţă din sfera cinema-ului experimental şi a artelor vizuale, dintre care amintim: Quinzaine des Réalisateurs - secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes; IDFA Amsterdam - cel mai important festival european de film documentar; Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen; Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy şi altele.
 
Pentru o retrospectivă completă asupra evenimentelor BIEFF 2013, vă invităm să vizitaţi galeriile foto şi video ale festivalului pe website-ul nostru: www.bieff.ro şi pe pagina noastră de Facebook. De asemenea, pe blog-ul nostru veţi găsi interviuri cu regizorii Ben Russell şi João Rui Guerra da Mata, realizate de Departamentul Program BIEFF 2013.

 
Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF a fost susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, UCIN, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Finlandei, JTI, Dacia, CINELABS, Jameson, Noumax, Digital Cube, 360 Revolution, Hotel Marshal, La Mama, Lente Cafe, Club Control, Barfly, Rehab Bar, Librăria Bastilia, Smart Change, Alte Arte, Anca Miron.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus