februarie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Programe speciale nou-nouţe despre dragoste şi look, o colecţie de filme scurte ale unor nume mari şi o competiţie dedicată, pentru prima dată, filmelor româneşti, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internaţional de Film NexT le pregăteşte spectatorilor săi. Cea de-a 8-a ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO şi Ceainăria Cărtureşti.

Echipa NexT se înnoieşte în 2014, criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică Film Menu, alăturându-se în calitate de selecţioner, în locul lui Andrei Gorzo, cel care a semnat selecţia festivalului de la prima ediţie. Împreună cu Irina Trocan, Rus va da tonul competiţiei internaţionale şi naţionale, precum şi al programelor speciale. Criticul Irina Trocan a selectat filmele NexT pentru ultimele trei ediţii, alături de Andrei Gorzo.

"Ne-a interesat ca, prin intermediul selecţiei noastre (şi aici includ atât competiţia, cât şi secţiunile paralele) să oferim o imagine asupra posibilităţilor complexe de funcţionare ale cinematografului. De aceea, se vor regăsi în program filme diverse - de la animaţii, la filme noir, la comedii romantice sau filme cu tentă pornografică -, realizate în zone diferite ale lumii şi tributare unor tradiţii estetice la fel de eterogene", explică Andrei Rus.

Două secţiuni speciale, care vor fi anunţate în curând, îi vor încânta pe spectatorii NexT cu poveşti de dragoste şi scurtmetraje care se concentrează pe look, fie al personajelor, fie al filmelor în sine. Din Ucraina vor veni câteva dintre cele mai bune filme scurte recente, iar internii care muncesc cot la cot cu echipa festivalului vor avea o secţiune dedicată lor, creată chiar de ei. Pe lângă competiţia internaţională, va exista, începând din 2014, şi una naţională, dedicată filmelor româneşti.

Nu va lipsi din program nici mult-aşteptatul Oscars Night, o seară de gală cu covor roşu şi proiecţii în premieră ale scurtmetrajelor nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Americane de Film. Revin la NexT şi secţiunile tradiţionale Semaine de la Critique (filme din secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes), Short Matters (scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film), Festival Friends, Şi ei au fost NexT Generation, cu filme ale foştilor participanţi la NexT. Cei mici se vor bucura de câteva filme alese special pentru ei în secţiunea NexT Kids.

Totodată, cei doi cineaşti în memoria cărora a fost creat festivalul, regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, vor fi rememoraţi în secţiunea Cristi & Otto.

Seminariile NexT vor reuni cineaşti români şi străini, critici, experţi în management cultural, producţie şi distribuţie de film. Discuţiile şi workshop-urile vor fi dedicate regiei, sound-design-ului, post-producţiei, distribuţiei de film sau mecanismelor de finanţare.

Making of-ul ediţiei NexT 2013 poate fi vizionat mai jos:

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus