Concertul caritabil va fi susţinut de patru tineri artişti: soprana Rodica Vică, tenorul Ştefan Pop, violonistul Vlad Maistorovici şi pianista Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de actriţa Manuela Hărăbor şi de Marius Constantinescu.
Ştiaţi că în 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului? Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism au demarat un proiect comun de informare şi conştientizare şi, în acelaşi timp, o campanie de strângere de fonduri în beneficiul copiilor care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului (TSA).
Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot învăţa vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai puţin. Autismul nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viaţă independentă. Autismul nu se poate vindeca, dar se poate recupera. 47% dintre copiii cu autism pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiţi de ceilalţi copii. Autismul se poate recupera prin intervenţie terapeutică ABA (Analiza Comportamentală Aplicată). Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp.
Din păcate, acestă intervenţie este de durată şi foarte costisitoare şi, cel puţin deocamdată, legislaţia din România nu permite decontarea lui prin asigurările sociale. Iată de ce o campanie de strângere de fonduri se impune, pentru ca tot mai mulţi copii să poată beneficia de terapie adecvată şi pentru a reuşi integrarea lor în şcoală şi societate. În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. În lume, 1 băiat din 84 şi 1 fetiţă din 157 suferă de autism. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie.
Prin organizarea acestui concert caritabil se urmăreşte strângerea de fonduri din vânzarea unui număr de aproximativ 800 de bilete. Suma colectată va uşura activitatea Asociaţiei Help Autism şi va oferi acces la terapie gratuită unui număr mai mare de copii diagnosticaţi cu autism. Mai multe detalii cu privire la activităţile desfăşurate de Asociaţia Help Autism găsiţi pe site-ul www.helpautism.ro.
Un proiect LiterNet legat de autism: http://atelier.liternet.ro/
Biletele se găsesc online pe www.eventim.ro şi în reţeaua Eventim, la Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Librăriile Cărtureşti.