martie 2014
Articole diverse
Miercuri, 26 martie 2014, ora 19:00
Institutul Francez din Bucureşti, Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia, nr. 77)

Dewaere - de vrai (revisited)
remember Patrick Dewaere (1947-1982)
spectacol-lectură cu muzică live şi inserturi multimedia
cu Andrei Vizitiu / actor şi Alin Zăbrăuţeanu / sound-design
concept, text & visuals: Radu Rădescu
versiunea franceză: Alexandra-Maria Năşcuţiu
invitat special: Irina-Margareta Nistor
spectacolul va fi urmat de o sesiune Q&A

Eveniment găzduit în cadrul Zilelor Filmului Francofon la Bucureşti
http://www.institutfrancais-roumanie.com/

bilete: 25 lei / 15 lei redus (elevi, studenţi, pensionari)
rezervări: https://www.facebook.com/events/1416077001975082


Dewaere - de vrai este un spectacol-lectură cu acompaniament muzical şi elemente multimedia care s-a născut ca o tentativă de portret al actorului francez de teatru şi film Patrick Dewaere, la comemorarea a 30 de ani de la moartea acestuia. Proiectul îi reuneşte pe scenă pe actorul Andrei Vizitiu şi sound-designerul Alin Zăbrăuţeanu (Jazzadezz), în încercarea lor comună de a pune în lumină câteva dintre ungherele sufleteşti ale artistului şi omului Patrick Dewaere, cu ajutorul unui monolog însoţit de muzică originală live şi intervenţii audio-video. Textul, proiecţiile video şi concepţia spectacolului îi aparţin lui Radu Rădescu.

Patrick Dewaere este un actor francez care pentru iubitorii de film de azi a rămas foarte puţin popular, dacă nu chiar necunoscut. După mai bine de trei decenii de la fulgerătoarea şi misterioasa sa dispariţie, la doar 35 de ani şi în plină ascensiune a carierei sale cinematografice, a sosit momentul ca publicul să-l (re)descopere pe cel care, alături de Gérard Depardieu, a reprezentat fanionul generaţiei tinerilor rebeli ai anilor '70 în filmul francez. Nonconformist, mereu răzvrătit, cultivându-şi în viaţă, la fel ca pe ecran, imaginea de "zbârlit", de antistar şi starea de revoltă interioară, Patrick s-a confundat adesea cu personajele de multe ori întunecate, marginale, damnate, pe care le interpreta pe ecran. A pus totul la bătaie, s-a consumat până la epuizare, arzându-şi aripile cu fiecare rol, cu fiecare iubire din viaţa lui. Cu toate că a jucat în filme încă de la vârsta de 4 ani, întotdeauna şi-a dorit să fie muzician. Neagreat de presă şi de critici, dar adorat de spectatori, a trăit la o tensiune paroxistică, convins fiind că nu va îmbătrâni niciodată. Ceea ce s-a şi adeverit. În 16 iulie 1982, exact în ajunul începerii turnării unui nou film, a pus capăt unei existenţe intense şi zbuciumate printr-un foc de carabină.


Andrei Vizitiu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 2004, la clasa de actorie a profesorului Adrian Pintea. A jucat multiple roluri în spectacolul de absolvenţă de la Studioul Casandra, o dramatizare după Roman teatral de Mihail Bulgakov, în regia Irinei Gădiuţă. În teatru, a jucat în piesele Bădăranii de Carlo Goldoni, în regia lui Adrian Pintea (Studioul Casandra, 2004, spectacol preluat de Teatrul Nottara în stagiunea 2005-2006), Biloxi Blues de Neil Simon, în regia Iarinei Demian (Teatrul de Comedie, 2006-2007), precum şi în trei producţii ale Teatrului "Alexandru Davila" din Piteşti: Ivan Turbincă de Ion Creangă (cu care a efectuat un turneu în Franţa), Conul Leonida faţă cu reacţiunea de Ion Luca Caragiale şi Mama - E, ambele în regia lui Bogdan Cioabă. A scris şi a regizat piesa Cooperativa Haos, montată cu elevii Liceului "C.A. Rosetti" din Bucureşti (spectacol care a obţinut premii de interpretare ale elevilor la Festivalul "Jos pălăria" de la Teatrul de Comedie, director George Mihăiţă). A jucat în serialul TV Hacker, regia Stere Gulea şi Alexandra Gulea (2004), în filmul Schimb valutar, regia Nicolae Mărgineanu (2008), precum şi în două scurtmetraje în regia lui Mircea Zanian. Andrei este pasionat de arta fotografică şi scrie poezie (http://www.vizy.ro/)


Alin Zăbrăuţeanu a absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Politehnicii bucureştene (2009) şi cursurile de master în sound-design ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (2012). A păşit în lumea muzicii din joacă, iar acum are deja două albume şi o trupă care sparge graniţele indie-folkului. Apărută în 2005 cu formaţia Jazzadezz, muzica lui Alin combină stilurile dream-pop, neo-folk şi electronic. După ce a scos pe piaţă împreună cu partenera sa de trupă, Dezdemona Mihăescu, albumele Inimani Mal (2010), care conţine diverse piese de autodescoperire, şi Panta Rhei (2012), care marchează maturitatea artistică a trupei, Alin lucrează intens la cel de al treilea album Jazzadezz. Pe lângă profesia de inginer de sunet şi concertele pe care le susţine cu trupa sa, în special în cluburile din Bucureşti, Alin activează şi în domeniul producţiei audio & multimedia. Este membru în Fanfara Extraterestră, un experiment de muzică electronică improvizată, şi în trupa Foley'Ala, cu care realizează proiecte independente de muzică originală, sound-design & foley la proiecţii de filme mute. (https://www.facebook.com/alin.zabrauteanu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus