Premiile Constantin Brâncoveanu sunt oferite laureaților pentru proiecte remarcabile obținute în ultimii ani sau de-a lungul întregii cariere. În 2024, juriul a făcut nominalizări în 8 categorii: TEATRU (Oana Pellea - Opera Omnia și creațiile excepționale din spectacolele: Evadarea tăcută de Lena Constante - Teatrul Național București, Callas de Terrence McNally - Opera Națională București, Scaunele de Eugène Ionesco - Teatrul Național Luxemburg); FILM (Dorina Lazăr - Premiul pentru cariera de excepție); MUZICĂ (Corul Madrigal - Premiul pentru excelența artistică); ARTE VIZUALE (Constantin Flondor - Premiul pentru cariera de excepție); ISTORIA ARTEI (Magda Cârneci - Premiul pentru cariera de excepție); ARHITECTURĂ (Dan Marin - Premiul pentru lucrarea: Casa S, zona Domenii, București, proiectată și realizată în perioada 2020-2024); ISTORIE (Mircea-Gheorghe Abrudan - Premiul pentru volumul Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023); ȘTIINȚӐ, TEHNOLOGIE, INOVAȚIE (Dorel Banabic - Premiul pentru promovarea internațională a contribuțiilor românești în inginerie și tehnologie); PREMIUL SPECIAL (Preafericitul Bartholomeos I, Arhiepiscop Al Constantinopolului/Noii Rome și Patriarh Ecumenic - Premiul pentru excelență în promovarea păcii și dialogului).
Premiul Constantin Brâncoveanu pentru Teatru - Oana Pellea
LAUDATIO
Frumusețe, Forță, Farmec
LAUDATIO
Frumusețe, Forță, Farmec
Este eleva unei profesoare ilustre, regizoarea Sanda Manu, și fiica unui actor-legendă, Amza Pellea. O actriță-vedetă care se bucură de aprecierile oamenilor de teatru și care este prețuită și iubită de publicul larg pentru arta sa interpretativă.
În teatru, este interpreta unor roluri antologice în mari spectacole: Visul unei nopți de vară de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei), Richard al II-lea și Îmblânzirea Scorpiei de William Shakespeare, Caligula de Albert Camus, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale (regia Mihai Măniuțiu), Trei surori de A.P. Cehov, Poveste de iarnă de William Shakespeare (regia Alexandru Darie), Hamlet de William Shakespeare, Woyzeck de Georg Büchner, Scaunele de Eugène Ionesco (regia Tompa Gábor), Vocea umană de Jean Cocteau (regia Sanda Manu).
(Ludmila PATLANJOGLU, critic de teatru)