aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
O femeie frumoasă are un iubit de înălţime cel mult medie, cu început de chelie, simpatic, dar şi puţin îndesat. Teoretic, el ar trebui să fie mulţumit cu dragostea ei. Suntem adulţi, şi avem lucruri mai importante de făcut decât să fim frumoşi.

Prettyboy scoate la iveală micile frustrări şi îndârjiri atât de dureroase pe care le rumegă persoanele aflate într-o relaţie care este, dintr-un punct de vedere, neechilibrată. Deşi semi-previzibil, filmul câştigă mult prin firescul jocului şi cadrele lungi, aproape necruţătoare.
 
Ne aflăm paraşutaţi în mijlocul unei situaţii care, orice ar încerca personajele, nu poate ieşi altfel decât penibil. Dar nu penibilul acela de care râzi şi care te face să roşeşti. Ci celălalt tip de penibil, întunecat, care te face să pleci capul şi să-ţi doreşti să nu mai exişti.
 
Mai mult non-verbal, ni se arată dinamica şopârlei din suflet; întâi, siguranţa lângă persoana care ne iubeşte. Apoi, testarea. Lipsa confirmării. Provocarea auto-impusă, despre care ştim că nu are cum să sfârşească bine. Milisecunda de speranţă. Înfrângerea, pe care o ignorăm şi ne forţăm să credem că asta nu contează şi oricum a fost o idee frivolă. Înghiţirea pastilei şi umbra ei care ne rămâne în ochi, deşi demult am trecut peste ea / sunt probleme de adolescenţi / orice e mai important decât asta.
 
În fond, frumuseţea adevărată este la interior.
 
Frumuşelul / Prettyboy / Ljepotan, regia: Sasa Ban, Croaţia, 2013, 15 min, în cadrul programului NexT Look: Body Image.
Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus