aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internaţional de Film NexT (3 - 7 aprilie 2014), în două dintre cele mai îndrăgite secţiuni: Short Matters! şi Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediţie a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programul Short Matters!. În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea şi Death of a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar 2013 şi distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA. Se întoarce şi unul dintre câştigătorii NexT, Misterio, regia Chema García Ibarra, recompensat în 2013 cu Premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai bună regie.

Printre nominalizaţii la "Oscarurile europene" se află şi Nuclear Waste, un film despre rutina a doi muncitori la Cernobîl, Orbit Ever After, un sci-fi romance care se petrece pe orbita Pământului, şi Jump, o aventură pasională şi amuzantă între un burlac lăsat să aibă grijă de casa unui prieten şi o inspectoare de apometre.

NexT aduce la Bucureşti, în premieră, şi cele zece scurtmetraje prezentate în 2013 în Semaine de la Critique, secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câştigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova. Filmul alb-negru urmăreşte aventura unui băiat care, pe măsură ce se afundă în pădure, jucându-se cu un pistol, trece într-o altă realitate. Celălalt premiu al secţiunii, oferit de Canal +, i-a revenit filmului Pleasure, regizat de Ninja Thyberg, în care o actriţă porno are de executat o poziţie dificilă, la filmări. 


În Vikingar, de Magali Magistry, un războinic viking porneşte la luptă, ca să-şi recapete familia; o adolescentă se trezeşte lângă o linie de cale ferată, cu picioarele pline de sânge, în thriller-ul Breathe Me, de Han Eun-young; copilăria lui Jean se termină într-o vacanţă, când realizează că părinţii săi nu se mai iubesc, în emoţionantul Océan, de Emmanuel Laborie.


Fondată în 1962, de Sindicatul Francez al Criticilor de Film, secţiunea Semaine de la Critique mizează pe regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, descoperind în fiecare an talente noi. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Gaspar Noé, Alejandro González Iñárritu sau Jeff Nichols şi-au făcut cu toţii debutul în Semaine. În căutarea de tineri cineaşti, selecţionerii  acordă dintotdeauna o atenţie deosebită experimentelor în scurt şi mediu metraj. 

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti. 

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus