aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Cu fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT (3-7 aprilie 2014) îşi propune să descopere, să promoveze şi să urmărească evoluţia talentelor aflate la început de drum. Secţiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT. 

Câştigător al Trofeului NexT 2013 cu Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, Basil da Cunha este în acest an protagonistul secţiunii NexT Generation. Lungmetrajul său de debut, La capătul nopţii / After the Night / Até ver a luz va fi proiectat în deschiderea festivalui. Filmul spune povestea lui Sombra, un bărbat proaspăt ieşit din închisoare care se întoarce la viaţa de dealer de droguri, în Lisabona. Filmul a avut premiera în 2013 la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs şi a primit cronici entuziaste. Născut în 1985, Basil da Cunha a regizat o serie de scurtmetraje care au fost selectate în festivaluri importante precum Cannes, Varşovia, Sao Paulo sau Montréal.

Una dintre cele mai prietenoase şi mai îndrăgite secţiuni ale festivalului, Festival Friends / Prietenii Festivalului, reuneşte scurtmetraje realizate de foşti concurenţi NexT sau de cineaşti tineri şi talentaţi, consacraţi sau la început de drum, aflaţi aproape de Societatea Culturală NexT.

Programul din 2014 cuprinde titluri precum O umbră de nor, în regia lui Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs 2013), Mecanica nostalgică a întâmplărilor, cel mai recent scurtmetraj al lui Constantin Popescu, despre un aviator pensionar care îşi dedică timpul liber papagalului Kiki şi plimbărilor cu motocicleta sau Piano, de Dorian Boguţă, povestea unui cuplu pus într-o situaţie stranie.

Printre prietenii NexT se regăsesc şi Elad Keidan (câştigător al trofeului NexT 2009), cu And On He Walks / Şi merge mai departe, despre o familie de greci deranjată pe plajă de un cuplu de turişti zgomotoşi, sau Luiza Pârvu, regizoarea filmului Oase uscate, povestea lui Annie, care se află în căutarea unui adăpost şi se strecoară în casa unui schizofrenic.

Cristi & Otto, o secţiune cu totul specială, creată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ul Andrei Toncu, cuprinde în acest an multi-premiatul California Dreamin'. 

Intrarea la proiecţiile din cadrul secţiunilor Festival Friends şi Cristi & Otto este liberă.
 
Abonamentele şi biletele pentru Festivalul Internaţional de Film NexT, ediţia a opta, pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro (4 martie - 7 aprilie 2014) sau de la Librăria Engleză Anthony Frost (4 martie - 7 aprilie 2014). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festival Friends
 
 6 Big Fish / 6 Stora Fiskar/ 6 Peşti mariregia: Ştefan Constantinescu (Suedia, 2013, 15') 
 And On He Walks / Vehu Holech/ Şi merge mai departe, regia: Elad Keidan (Franţa / Israel, 2012, 10')
 Dry Bones / Oase uscate, regia: Luiza Pârvu (România / SUA, 2014, 12')
 Fragile/ Fragil, regia: Marc Solomon (România, 2013, 16')
 Free Cut,  regia: Luca Istodor, Bogdan Teodorescu, George Chiriţă (România, 2013, 6')
 Horsepower / Cai putere, regia: Daniel Sandu (România, 2014, 27')
 The Nostalgic Mechanics of  Randomness / Mecanica nostalgică a întâmplărilor, regia: Constantin Popescu (România, 2014, 30')
 Piano, regia: Dorian Boguţă (România, 2014, 20')
 Pretty Fly, regia: Ela Duca (România, 2013, 6')
 Quiara Ah!, regia: Eva Pervolovici (România, 2013, 17')
 O umbră de nor, regia: Radu Jude (România, 2013, 29')
 
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Spice, Club Control, J'ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti. 

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus