aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT debutează oficial joi, 3 aprilie 2014, ora 19:30, la Cinema Studio, cu proiecţia filmului Até Ver a Luz / La capătul nopţii, primul lungmetraj al câştigătorului Trofeului NexT 2013: Basil da Cunha. Selecţionat în Quinzaine des Realisateurs, la Cannes 2013, şi adus în premieră în România, debutul puternic al cineastului portughez spune povestea unui dealer de droguri abia ieşit din închisoare, care se întoarce în cartier şi devine victima luptei pentru putere în interiorul unei găşti.

Până luni, 7 aprilie 2014, cinefilii sunt invitaţi la un adevărat maraton cultural din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, sesiunile de Q&A cu realizatorii filmelor, seminariile şi petrecerile. 123 de filme de scurt şi mediumetraj au fost selecţionate în acest an de criticii Andrei Rus şi Irina Trocan. 9 seminarii cu profesionişti străini şi români  din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, şi NexT Short Film Market, care reuneşte producători români şi străini, completează programul încărcat al NexT.

Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, Ceainăria Cărtureşti, Club Spice, J'ai Bistrot şi Club Control devin în acest an gazdele unuia dintre cele mai îndrăgite festivaluri de film din Bucureşti.

Înaintea deschiderii oficiale de joi, de la ora 19.30, cei 15 candidaţi selectaţi în concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom, îşi vor prezenta proiectele în faţa camerei de filmat, de la ora 15:00, la Ceainăria Cărtureşti. Toate înregistrările vor fi postate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineaţa de vineri, 4 aprilie 2014. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe "Like"-uri până duminică, 6 aprilie 2014, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie 2014.

Vineri, 4 aprilie 2014, se dă startul Competiţiei. De la ora 17:00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al Competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de Q&A cu o parte dintre realizatori. De la ora 20:00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din Competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului Film pentru un poet orb / Filme para poete cega, şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie. 

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi văzute în cadrul Short Matters!, pe 4 aprilie 2014, de la 15:30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21:00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, Oscars Night, va aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, Helium, în regia lui Anders Walter. Preţul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar în ziua proiecţiei - 25 de lei. 

Tot vineri, de la 11:00, primul seminar de la Ceainăria Cărtureşti va dezbate despre Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici, într-o discuţie moderată de Corina Şuteu, la care vor lua parte Andreea Borţun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Şuteu, preşedintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre Politicile culturale şi circulaţia operelor cinematografice, despre excepţia culturală în contextul globalizării.

Intrarea la seminariile NexT, precum şi la proiecţiile de mai jos, este gratuită:
- Festival Friends I, sâmbătă, 5 aprilie 2014, ora 14:00, Cinema Studio
- Festival Friends II, duminică, 6 aprilie 2014, ora 14:00, Cinema Studio
- California Dreamin', luni, 7 aprilie 2014, 15:00, Cinema Elvira Popescu

Programul integral poate fi consultat în fişierul ataşat la finalul acestei pagini.
 
Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro şi de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie 2014, vor fi puse în vânzare şi la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie 2014, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.
 
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J'ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărtureşti. 

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus