aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Unul dintre subiectele fierbinţi actuale vor fi puse în discuţie la Festivalul Internaţional de Film NexT (3 -7 aprilie 2014), în programul special Angry Ukrainians, o selecţie de 7 scurtmetraje care reflectă starea societăţii ucrainene din ultimii ani şi conturează motivele din spatele protestelor violente recente. O altă secţiune nouă este Arthouse Shorts, care reuneşte 5 filme scurte regizate de nume mari. 

Totodată, duminică, pe 6 aprilie 2014, de la ora 21.00, în Club Control, va fi proiectat Little Gay Boy, de Antony Hickling, în programul special LGBT. Filmul în trei părţi urmăreşte experienţele sexuale ale unui adolescent aflat în căutarea propriei identităţi. La final, regizorul Antony Hickling va răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A. 
 
Angry Ukrainians aduce la Bucureşti o selecţie din seria "Assholes. Arabesques", creată de valul "Ucrainenilor furioşi", apărut în mijlocul crizei economice din 2009, când mai mulţi cineaşti şi-au unit resursele pentru un almanah de scurtmetraje cu buget redus. Personajul principal al culegerii este "nesimţitul" / "tâmpitul", ca simbol al succesului şi al stilului de viaţă din azi. Un fenomen social disecat de regizori este emigrarea: "De ce vor ucrainenii să evadeze din ţara lor? De ce se simt ca nişte străini acasă?"


În Plăcinta, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea într-un orăşel de provincie - bătrânele, adolescenţii, poliţia, mafia locală...; un bătrân rămas singur, după ce copiii i-au plecat în străinătate, decide să facă pe Dumnezeu în Îngerul morţii; din cauza zelului unui muncitor, o femeie nu mai apucă să-şi incinereze soţul decedat - e intriga din Fără OMG. 

 

Filmele pot fi văzute duminică, 6 aprilie 2014, la Cinema Elvira Popescu şi la J'ai Bistrot, de la 18.00, respectiv 21.00. Julia Sinkevych, producătoare executivă a Festivalului de la Odessa şi membră a juriului NexT, va sta de vorbă cu spectatorii după proiecţia de la Elvira Popescu.
 
"Arthouse Shorts demonstrează că scurtmetrajul nu este un gen minor sau un fel de ciornă pentru realizatorii care se pregătesc să debuteze în lungmetraj", argumentează co-selecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus. Filmele sunt semnate de nume consacrate, ca Lynne Ramsey (We Need to Talk About Kevin), Apichatpong Weerasethakul (Palme d'Or, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives), Tsai Ming Liang (Leul de Aur, Vive L'Amour), Mike Leigh (Palme d'Or, Secrets & Lies) şi Miguel Gomes (Premiul pentru inovaţie la Berlin cu Tabu). 
 
 
Programul Arthouse Shorts a fost creat special pentru ei: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenţilor din competiţie, dar filmele lor sunt prea bune ca să lipsească. În program intră Redemption, de Miguel Gomes, A Running Jump al lui Mike Leigh, Walker, de Tsai Ming-Liang, Swimmer, în regia lui Lynne Ramsey şi Cactus River, de Apichatpong Weerasethakul. Filmele pot fi vizionate pe 6 aprilie 2014, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu.
 

ANGRY UKRAINIANS
 
 Fără OMG / No GMO / Bez GMO, Larisa Artiugina (2012, 10')
O femeie tânără îşi pierde soţul într-un accident tragic. Se hotărăşte să îl incinereze, dar întârzie la ceremonie. Un muncitor a depus deja rămăşiţele soţului ei în crematoriu.
 
 Hamburg, Volodymyr Tykhyy (2012, 7')
Toată viaţa Bohdan a visat să călătorească şi să vadă lumea. Iar acum visul i se îndeplineşte... într-o anumită măsură.
 
 Plăcinta / The Pie / Pyrig, Yuriy Kovalyov (2012, 16')
Într-un orăşel de provincie din Ucraina, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi trăiesc cu toţii ca într-o mare familie. Bătrânele, adolescenţi, poliţia, mafia locală... Şi fiecare îşi primeşte porţia lui din plăcintă.
 
 Îngerul morţii / Death Angel / Yangol smerti, Volodymyr Tykhyy (2012, 20')
Unchiului Tolya i s-a spânzurat nevasta, iar copiii au plecat în străinătate. Nu mai are pe nimeni şi suferă de singurătate. Aşa că începe să vorbească cu Dumnezeu. Şi cum acesta nu răspunde rugăciunilor robului său, unchiul Tolya decide să joace rolul lui Dumnezeu.
 
 O femeie frumoasă / Beautiful Woman / Krasyva zhinka, Alyona Alimova (2012, 14')
El a sedus-o. Ea a crezut că e vorba de dragoste. Curând a rămas dezamăgită. O minţise. Aşa că s-a hotărât să emigreze. De mână cu toată Ucraina?
 
 O întâlnire / A Date / Pobachennya, Yevgen Matviienko (2012, 12')
Ania este o actriţă la început de drum, cu un copil mic şi fără soţ. Trebuie să-şi găsească tot felul de slujbe ca să-şi poată creşte fiul. Într-o zi, clientul ei regulat o anunţă că pleacă pentru totdeauna.
 
 Barba / The Beard / Boroda, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (2012, 25')
Bătrânul duce o viaţă obişnuită, hrăneşte găinile, îşi fumează mahoarca, merge la pescuit şi se uită cum curge râul. Dar nimeni nu ştie ce-i în mintea lui...
 

ARTHOUSE SHORTS
 
 Mântuire / Redemption, Miguel Gomes (Portugalia, 2013, 26')
Pe 21 ianuarie 1975, într-un sat din nordul Portugaliei, un copil le scrie părinţilor lui în Angola să le povestească ce trist e acasă... Pe 13 iulie 2011, în Milano, un bătrân îşi aminteşte de prima dragoste...

 Salt din alergare / A Running Jump, Mike Leigh (Marea Britanie, 2012, 35')
Gary e pe punctul de-a cumpăra o maşină la mâna a doua de la Perry, un dealer dubios. Dar Derek, proprietarul unui garaj, refuză să îl lase pe Perry să ia maşina până când nu plăteşte reparaţiile care i s-au făcut.
 
 Călătorul / Walker, Tsai Ming-Liang (2012, 26')
Un călugăr înveşmântat în robă merge pe străzile aglomerate din Hong Kong - o demonstraţie de calm, linişte şi răbdare, în lumea frenetică din ziua de azi.
 
 Înotătorul / Swimmer, Lynne Ramsey (Marea Britanie, 2012, 18')
Filmul pătrunde în mintea unui înotător de rezistenţă, în timp ce străbate apele Angliei, folosindu-se de sunete şi imagini pentru a-i penetra gândurile, senzaţiile, visele, coşmarurile, amintirile, evadarea.
 
 Cactus River, Apichatpong Weerasethakul (Thailanda, 2012, 10')
"Peste atâţia ani, femeia al cărei nume era pe vremuri Jenjira, mi-a făcut cunoscut acest râu, viaţa lui, istoria lui şi mi-a spus ce credea despre viitorul lui iminent." (AW)

LGBT 

 Little Gay Boy
Franţa, 2011 / 2012 / 2013, 73'
Regizor: Antony Hickling
Filmul este alcătuit din trei părţi, care spun povestea lui Jean-Christophe, o călătorie iniţiatică de la naştere până la o extremă re-naştere. Este copilul unei mame prostituate, pe care o întâlnim în treacăt, şi al unui tată absent. Ca adolescent, Jean-Christophe experimentează cu propria sexualitate, întrecându-şi limitele identităţii, până când în cele din urmă îşi întâlneşte tatăl la care a visat toată viaţa.
 

Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro şi de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie 2014 biletele sunt puse în vânzare şi la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie 2014, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J'ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărtureşti. 

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus