aprilie 2014
Festivalul Internaţional de film NexT, 2014
Îmi place mult Bucureştiul pentru că este mereu într-un mare festival. Joi, 3 aprilie 2014, a avut loc gala de deschidere a celei de-a 8-a ediţii a unui foarte îndrăgit festival internaţional de film, NexT, cum îi spun prietenii. NexT apelează la o multitudine diversificată de motive pentru a te seduce şi cuceri, aşa că  încearcă să eviţi să nu iei parte la acest eveniment. Urmează 4 zile pline ochi cu filme (123 mai exact), grupate pe căprării, evenimente speciale, seminarii, masterclass-uri şi, din câte se pare, multă voie bună.
 
Este primul an în care NexT-ul are o secţiune pentru competiţia naţională, în care filmele tinerilor cineaşti români vor concura pentru trofeul NexT. Festivalul se diferenţiază de celelalte festivaluri de acest gen, întrucât se pune accentul pe dialog, pe dezvoltare şi pe tehnici de promovare a proiectelor cinematografice. Tot pentru prima dată, se desfăşoră concursul The Pitch, organizat de ShortsTV, al cărui premiu este finanţarea cu 5.000 de euro a scurtmetrajului câştigător. Spectatorul poate deveni mai mult decât simplu privitor cât timp participă la evenimentele speciale.
 
Gala de deschidere s-a încheiat cu proiecţia lungmetrajului de debut al Marelui câştigător al Trofeului NexT 2013, Basil du Cunha. La capătul nopţii / After the Night / Até Ver a Luz este încercarea lui Sombra de a-şi continua viaţa după ce a fost eliberat din închisoare. Problema e că locuieşte într-un Ferentari portughez, devenind la rândul său un băiat de cartier. Şmecheraşii sunt la fel peste tot. O bătaie poate începe oricând, oriunde, din nimic. Banii fac lucrurile să se mişte şi reprezintă centrul şi cauza tuturor problemelor. Este o altfel de lume, dură şi violentă, în care omul redevine primată.  În fiecare noapte mahalaua răsună de gloanţe şi petreceri, iar mirosul morţii musteşte din pământ. Moartea civilizaţiei, umanului, raţiunii, binelui.

Fiind povestea lui Sombra, vedem şi partea lui slabă, cea pe care Ferentariul său nu are voie să o vadă. Sombra iubeşte o şopârlă, sau cel puţin şopârla este singura care se bucură de afecţiunea făţişă a fostului deţinut. Datoriile pe care le are de plătit suferă amânări, iar absenţa banilor îi adânceşte pe noapte ce trece problemele. Mai mult, şmecheraşul şef al bandei din care face parte îşi pierde încrederea în Sombra.

Anticalofilia vieţii, estetica filmului. Inspirat din mizerie, imposibilitatea de depăşire a condiţiei, decădere şi degradare, imaginea reuşeşte să înfrumuseţeze acest peisaj  grotesc-modern. Astfel filmul reuşeşte să facă ceea ce viaţa nu poate. În realitatea noastră cea de toate zilele coincidenţa minunii se întâmplă la voia naturii.
 
NexT 2014 te ademeneşte. Lasă-te ademenit. Ne vedem la cinema!

Descarcă broşura NexT, 2014 aici..
Descarcă programul NexT, 2014 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus