"Filmele îţi spun ce să gândeşti. O carte bună te lasă să-ţi alegi singur o parte din gânduri.", nota scriitoarea Karen Marie Moning. Iar dacă vorbim despre relaţia dintre un roman, o nuvelă, o povestire şi filmele care sunt realizate ulterior pornind de la ele, afirmaţia devine mult mai puternică.
Şi totuşi, astăzi, pentru generaţiile educate într-o cultură a vizualului şi multi-taskingului, în care informaţiile se succed într-un ritm ce nu lasă prea mult timp de reflecţie, o cultură care se construieşte ca un prezent continuu, filmul a devenit, în percepţia spectatorului, aproape o manifestare apriori cărţii pe care o conţine.
În dorinţa de a reaşeza ordinea firească între arta scrisului şi cea a filmului, punctând aspectele care le apropie, dar şi pe cele care le diferenţiază, MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura continuă şi anul acesta un proiect educaţional care se adresează în special elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor: Caravana filmului românesc - Cartea şi filmul.
Programul filmelor prezentate este dedicat unei palier larg de vârstă, de la copiii care se bucură de întâlnirea cu Veronica sau cu Lizuca din Dumbrava minunată, la adolescenţii şi tinerii care încearcă să înţeleagă realitatea din jur, pentru a putea să se poziţioneze în ea, apelând şi la modelele culturale ale societăţii româneşti şi la memoria sa istorică, dacă ne gândim la filme ca Ion: Blestemul pământului, Blestemul iubirii, după Liviu Rebreanu sau Cel mai iubit dintre pământeni, după Marin Preda.
Sunt producţii din cinematografia românească clasică ale căror scenarii au ca sursă de inspiraţie romane celebre, nuvele şi povestiri din programa şcolară sau din bibliografia opţională a elevilor, de asemenea opera unor autori români. Sunt filme care, acum câteva decenii, au marcat şi bucurat copilăria şi tinereţea multor generaţii, ce au crescut şi s-au maturizat având alături personaje din aceste filme celebre.
Aşadar, vrând să puncteze faptul că filmul este, de fapt, o carte citită ALTFEL debutul în Bucureşti al proiectului va avea loc în cadrul săptămânii "Şcoala ALTFEL. Să ştii mai multe, să fii mai bun!", prin proiecţiile prezentate, în perioada 9 - 11 aprilie 2014, orele 10.00 - 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (Calea Plevnei, nr. 61).
Proiectul va continua la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti şi în fiecare marţi a lunii mai 2014.
Programul proiecţiilor de la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti îl puteţi consulta aici. La toate proiecţiile intrarea este liberă.
*
MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura a organizat, începând din vara anului 2013, Caravana Filmului Românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale. Până în prezent, Caravana a ajuns în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului şi a prezentat, la o calitate audio şi video de excepţie, unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei naţionale. Succesul acestui proiect este atestat de prezenţa numeroasă a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cât şi de reflectarea în presă (aproximativ 230 de referiri în mediul on-line). De asemenea, în octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura îl desfăşoară şi anume: Caravana Filmului Românesc - Cartea şi filmul.
Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti s-a alăturat ca partener al proiectului Caravana filmului românesc - Cartea şi filmul în anul 2014.
Pentru curioşi: www.caravanafilm.ro, www.ccs.ro şi paginile de facebook (Caravana filmului romanesc şi Casa de Cultura a Studentilor Bucureşti)