iulie 2014
"Mi-am dorit să avem un festival politic şi cred ca l-am avut!", a declarat Olivier Py, directorul artistic al Festivalului de la Avignon, la conferinţa de presă în care a prezentat bilanţul de anul acesta.
 
Ediţia cu numărul 68 a Festivalului de la Avignon s-a încheiat pe 27 iulie 2014. Cele trei săptămâni de festival au însemnat: 277 de reprezentaţii (din cele 289 prevăzute), 107 992 bilete vândute, un grad de ocupare a sălilor de 90%, 124 de dezbateri şi întâlniri cu publicul la care au participat gratuit 23000 de persoane, trei zile de grevă a artiştilor şi tehnicienilor cu contracte pe perioadă determinată, a căror protest a dus la anularea mai multor spectacole şi pierderi de 300000 de euro, două spectacole fiind anulate din cauza vremii.
 
Dincolo de cifre însă, directorul festivalului s-a arătat mulţumit de reuşita artistică a festivalului şi de mesajele transmise de spectacolele invitate: "Toată lumea a avut dreptul să ia cuvântul, nu a mai existat o majoritate care să vorbească şi o minoritate condamnată să tacă. Dar mereu a fost respectată ideea de democraţie. Festivalul a fost locul în care fiecare şi-a putut exprima opinia în mod liber. Nu a existat ideea de globalizare, au fost spectacole care au reprezentat un artist, o trupă, o ţară anume", a spus Olivier Py.
 
În acest sens, presa a nominalizat două spectacole, unul dintre ele fiind  Solitaritate prezentat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu (TNRS), considerat ca fiind emblematic pentru ediţia din acest an, care s-a dorit a fi una politică şi curajoasă, care să celebreze democraţia şi diversitatea. Numeroasele cronici apărute în presa franceză vorbesc la superlativ despre autoarea Gianina Cărbunariu, considerată revelaţia verii la Avignon şi despre jocul excelent al actorilor români.    
 
"Invitaţia adresată Teatrului Naţional Radu Stanca de a participa la Festivalul de la Avignon cu spectacolul Solitaritate în secţiunea oficială înseamnă cea mai importantă prezenţă teatrală a României în ultimii 19 ani în Franţa. Cele 8 reprezentaţii s-au bucurat de un succes fără precedent, atât la public, cât şi la presa de specialitate, impunând creaţia echipei de artişti TNRS şi a Gianinei Cărbunariu printre evenimentele cele mai importante ale acestei ediţii. Prezenţa în proiect a artistului unic care este Dan Perjovschi a completat ţinuta de înaltă calitate artistică a manifestării. Viitoarele turnee europene cu acest titlu vor avea loc la Madrid (23-24 ianuarie 2015) şi la Bruxelles (28-31 ianuarie 2015). Graţie succesului avut la Avignon, TNRS a primit numeroase alte propuneri de prezentare a spectacolului pe diverse scene ale lumii, pe care le vom concretiza şi aduce publicităţii în perioada următoare. Felicit atât echipa artistică, cât şi echipa tehnică pentru acest succes atât de special, în primul rând pentru teatrul românesc în dialog cu valorile teatrale ale lumii", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.
 
Solitaritate este o coproducţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l'Europe şi Le Festival d'Avignon 2014. O producţie originală pentru ORAŞE PE SCENĂ - CITIES ON STAGE, proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanţat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.
 
Distribuţia: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.
Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu; COSTUME: Andrei Dinu; MUZICA: Bogdan Burlăcianu; COREGRAFIA: Florin Fieroiu.
 
Producţia Gianinei Cărbunariu a fost însoţită la Avignon de o expoziţie creată de Dan Perjovschi, intitulată Ziarul Orizontal, parte a proiectului Moving Cities/Oraşe în mişcare.

De: Gianina Cărbunariu Regia: Gianina Cărbunariu Cu: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus