august 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu sunt evenimentele culturale internaţionale organizate de România care readuc în spaţiul public valorile în care credea compozitorul român - creativitate, generozitate şi participare. Noi versiuni ale compoziţiilor enesciene, în interpretarea celor mai bine cotaţi artişti ai lumii sunt oferite publicului naţional şi internaţional odată cu fiecare ediţie a Festivalului. În acelaşi timp, Concursul Enescu introduce în repertoriul tinerilor artişti lucrări de George Enescu.
 
Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu marchează aniversarea singurului compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal oferind publicului un fragment inedit din înregistrarea Raspodiei Române Nr.2, într-o interpretare de excepţie: Staatskapelle Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, pe scena Sălii Palatului, chiar în timpul deschiderii ediţiei 2013 a Festivalului Enescu.  

Înregistrarea poate fi accesată pe site-ul Festivalului George Enescu - www.festivalenescu.ro - şi face parte din seria Enescu multimedia iniţiată în vara anului 2014 pe canalul de YouTube al Festivalului, ca parte a deschiderii către noile tehnologii.  Fragmentul video cu înregistrarea poate fi accesat aici.

Pe 1 septembrie 2013, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Enescu s-a deschis cu un moment simbolic:  Daniel Barenboim, unul dintre cei mai importanţi dirijori ai lumii, aflat în top 10 la nivel mondial, a dirijat Rapsodia Română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu, alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin.

Într-unul dintre rarele interviuri acordate presei româneşti, Daniel Bareinboim a declarat că "Enescu a fost o figură majoră" şi că "Festivalul omagiază un foarte mare muzician, care face parte din patrimoniul naţional şi mondial".
 
Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră mondială la Londra

În 2015, pe 7 februarie, una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philarmonic Orchestra, va interpreta Simfonia a III-a de George Enescu sub bagheta celebrului dirijor Vladimir Jurowski. Este pentru prima dată când această lucrare a compozitorului român va fi interpretată pe o scenă londoneză. Concertul va avea loc la Southbank Centre, considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra şi din lume şi este, în acelaşi timp, şi sediul London Philarmonic Orchestra.

Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21, de George Enescu în interpretarea dirijorului Vladimir Jurowski a fost prezentată iniţial în cadrul programului ediţiei 2013 a Festivalului Internaţional "George Enescu" , pe 14 septembrie.

De-a lungul carierei, dirijorul Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituţii muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris. În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus