septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Pianiştii Jean Claude Pennetier şi Mara Dobrescu urcă pe scena Ateneului Român, de la ora 19.00, pentru a susţine un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2014.

Momentul este unul cu valoare de simbol. Jean Claude Pennetier a fost prezent ca artist invitat şi în cadrul Festivalului Enescu 2013, iar astăzi este Preşedintele Juriului Secţiunii de Pian a Concursului Enescu ediţia 2014. Reputatul pianist i-a fost profesor Marei Dobrescu, una dintre cele mai cunoscute pianiste de origine română, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris. Cei doi se întâlnesc pentru prima dată pe o scenă românească, pentru a interpreta lucrări de Schubert, Schumann şi Brahms în cadrul Concursului George Enescu, eveniment care deschide drumul în cariera internaţională pentru tinerii artişti.

Jean-Claude Pennetier este considerat unul dintre cei mai spectaculoşi pianişti ai generaţiei sale. Concertează alături de orchestre importante precum: Orchestre de Paris, Staatskapelle din Dresda, Orchestra Naţională din Lille, Orchestra NHK din Tokyo. Înregistrările sale cu Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms şi Debussy au fost distinse cu numeroase premii de specialitate.

Mara Dobrescu şi-a început studiile la Liceul de Muzică George Enescu. A fost remarcată imediat şi a obtinut o Bursă a Guvernului Francez timp de trei ani la prestigiosul Conservator Naţional Superior din Paris, unde a terminat cu cele mai înalte distincţii. În prezent, este invitată să concerteze pe scenele unora dintre cele mai importante insituţii de muzică din lume, de la faimosul Théâtre de Chatelet, la  l'Auditorium du Musée d'Orsay sau Salle Cortot. Mara Dobrescu face parte şi din "Trio Brâncuşi", cu care a înregistrat în anul 2012 integrala trio-urilor de George Enescu la o casa de discuri Zigzag Territoire (Franţa). Pianista a urmat cursuri de perfecţionare şi cu legendara Martha Argerich.


Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea recitalului, accesul se va putea face la prima pauză. 

Următoarele evenimente din cadrul Concursului Enescu 2014 sunt Semifinala, Secţiunea de Pian  - 24 septembrie 2014, între orele 10.00 şi 13.00, apoi începând de la 17.00, la Sala Mare a Ateneului Român - şi Finala, Secţiunea de Pian - 27 septembrie 2014, ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român.  Semifinala şi Finala vor fi transmise live şi pe ecranul din faţa Ateneului, pe siteul www.festivalenescu.ro. Finala va putea fi urmărită în direct şi pe TVR HD.

Detalii suplimentare despre Concursul Enescu:

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu, 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru 240 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia.

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulţi artişti renumiţi ai lumii, participarea la această competiţie a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaştere la nivel mondial.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus