septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Josu de Solaun (Spania) a câştigat Premiul I al Secţiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Pianiştii finalişti Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) şi Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat sâmbătă, 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Enescu interpretând alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta renumitului Justus Frantz, Concertul nr. 1 de Ceaikovski şi Concertul nr. 3 de Rahmaninov într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat şi în picioare. Publicul a putut urmări Finala de Pian în transmisie live şi pe ecranul amplasat în faţa Ateneului Român - o premieră tehnologică a acestei ediţii a Concursului Enescu.

"Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanţe. Am avut şansa ca mulţi artişti români să vină să trăiască şi să interpreteze în Franţa şi, datorită lor, viaţa noastră culturală este astăzi mai bogată", şi-a început discursul pianistul francez de renume internaţional Jean-Claude Pennetier, preşedintele juriului Secţiunii de Pian a Concursului Enescu 2014. 

Premiul I i-a revenit pianistului spaniol Josu de Solaun care, datorită Concursului Enescu are de asemenea oportunitatea de a interpreta în 2015 în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia). Premiul II a fost câştigat de Ilya Rashkovskiy (Rusia), iar cel de-al treilea i-a revenit  lui Vassilis Varvaresos (Grecia).

Juriul secţiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev şi Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat şi pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Tot sâmbătă seară au fost acordate şi premiile Secţiunii Compoziţie, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică - Tektonum, iar Alexandru Stefan Murariu a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală - El Niño.

Josu de Solaun: Mă simt de parcă Enescu m-ar veghea

Născut la 27 octombrie 1981, câştigătorul Secţiunii de Pian a Concursului Enescu 2014, pianistul Josu de Solaun (Spania) a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra. La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. "Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român", a povestit Josu de Solaun. De Solaun a interpretat în Semifinala Concursului Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor, de George Enescu,  în timp ce în finala a cântat Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Ceaikovski.

Secţiunea de Vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câştigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ştefan Tarara, iar Secţiunea Violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).

240 de tineri atişti din 36 de ţări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediţia 2014. Premiile Concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro.
 
Noutăţile ediţiei

În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituţii de muzică ale momentului, Academia din Viena şi Kronberg Academy au susţinut Concursul Enescu şi au oferit laureaţilor acestei ediţii posibilitatea de a studia cu importanţi muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria şi Germania. Laureaţii au şi oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iaşi, Arad, Bacău, Craiova, Ploieşti, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Târgu Mureş).

Alături de Institutul Cultural Român, prin reţeaua internaţională, trei televiziuni de top la nivel mondial au promovat Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo şi Euronews, care au inclus concertele şi recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internaţională.

Finala de Pian a Concursului Enescu a fost sprijintă de Fundaţia Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de Partener Cultural Principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe doi ani, menite să sprijine oportunităţile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.
 
Detalii suplimentare despre Concurs

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru peste 200 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia. 

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulţi artişti renumiţi ai lumii, participarea la această competiţie a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaştere la nivel mondial.

"Concursul Internaţional George Enescu face ca România să conteze, atât în lumea muzicală şi culturală internaţională, cât şi în viaţa şi cariera unor tineri artişti care îşi caută drumul. Aceasta este valoarea adăugată pe care Concursul o aduce, împlinind de fapt voinţa marelui nostru compozitor, George Enescu", a declarat presei Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice - soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu - sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu.  
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus