septembrie 2014
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2014
220 de participanţi, 26 de traineri, 120 de voluntari, 14 spectacole de teatru profesionist, 10 trupe de liceeni, 2 seri de Cinematecă Târzie, 3 de Caravana Filmelor TIFF, 3 de Seara Povestitorilor, 4 spectacole pentru copii şi 3 masterclass-uri. Acesta este rezumatul celei de-a noua ediţii (2014) a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

În plus, marea noutate a acestei ediţii a fost renunţarea la ideea de competiţie între trupele de liceeni şi implicit transformarea vechilor premii individuale în experienţe menite să ofere fiecărei trupe noi ocazii de dezvoltare în aceeaşi direcţie cu procesul de educaţie alternativă la care au fost expuse prin participarea la Ideo Ideis. Experienţele oferite anul acesta celor 10 trupe de liceeni sunt următoarele:

Susţinerea unei reprezentaţii în cadrul FITS 2015 - Domino, Rm. Vâlcea
Participare la FNT 2014 - Atelierul de Teatru, Botoşani
Susţinerea unei reprezentaţii în cadrul FestCo 2015 - Gong, Roman
Susţinerea unei reprezentaţii la Godot Café Teatru - Aici, Constanţa
Sponsorizare de 1.000 Euro din partea Agenţiei de Vise pentru producţia următorului spectacol - Theatron, Vulcan
Abonamente full pass la Festivalul de Muzică Plai de la Timişoara pentru ediţiile 2014 şi 2015 - Yorick, Bucureşti
Acces pentru un an la spectacolele Teatrului de Comedie - Mircea Albulescu, Câmpina
Acces pentru un an la spectacolele lui Marius Manole şi ale Medeei Marinescu - Oglinzi, Sinaia
Acces pentru un an la spectacolele lui Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu - AS, Bucureşti
Acces pentru o săptămână la oricare dintre cursurile UNATC - StarT, Alexandria

"Ne bucurăm că în 2014 am reuşit să facem încă un pas în dezvoltarea procesului de educaţie alternativă eliminând idea de competiţie tradiţională din festival şi, poate chiar mai important, că participanţii şi partenerii noştri au primit cu braţele deschise această schimbare. Chiar credem că o nouă experienţă, de genul celor oferite anul acesta, este mult mai benefică pentru dezvoltarea liceenilor decât un titlu de Cel mai bun actor, de exemplu. Le mulţumim frumos partenerilor noştri care ne-au ajutat să le oferim aceste experienţe participanţilor!"- Alexandru Ion, Co-preşedinte Ideo Ideis.

Descarcă programul festivalului Ideo Ideis, 2014 aici..