noiembrie 2014
Momo sau strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat
În 2011, trupa Atelierul de Teatru din Botoşani, a prezentat pe scena Festivalului Ideo Ideis spectacolul Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat, de Michael Ende, în regia lui Lenuş Teodora Moraru. În rolurile principale jucau atunci liceenii Silvana Mihai şi Alexandru Voicu. Spectacolul a fost ovaţionat în pricioare, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a constat în invitaţia de a fi jucat la Sibiu, în cadrul festivalului.

În noiembrie 2014, la teatrul Excelsior din Bucureşti, Lenuş Teodora Moraru este aproape de finalizarea unui nou spectacol după Momo, de Michael Ende, cu tinerii studenţi ai UNATC Silvana Mihai şi Alexandru Voicu în rolurile principale, alături de experimentaţi actori ai teatrului Excelsior.

În lumea Ideo Ideis, Momo a rămas un spectacol legendar, despre care cei care l-au văzut vorbesc cu drag în fiecare an. În aşteptarea avanpremierelor ce vor avea loc în noiembrie 2014, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, i-am invitat pe câţiva dintre cei care au văzut spectacolul din 2011 să îşi amintească. (Redacţia LiterNet)



(Momo, desen de Ileana Surducan)

L-am cunoscut pe Momo în 2011 la Ideo Ideis, festivalul naţional de teatru tânăr de la Alexandria. Păşeam pentru prima oară pe tărâmul magic de la Alexandria, de care auzisem atâtea lucruri frumoase. Teatru, oameni zâmbind, îmbrăţişări, comunicare autentică, fior plăcut de "acasă" şi Momo, spectacolul celor de la Atelierul de teatru, Botoşani - astea sunt lucrurile care mi-au confirmat că teatrul e drumul pe care vreau să merg mai departe.

Şi... zilele trec şi încep spectacolele de teatru tânăr. Momo sau strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat este o adaptare după romanul cu acelaşi nume de Michael Ende. Nu citisem romanul şi nu ştiam nimic despre spectacol cu excepţia numelui kilometric, deci am intrat în sală fără vreo aşteptare sau prejudecată. Se sting luminile şi... puf! Am intrat în poveste. Ceva special s-a întâmplat cu mine, povestea m-a atins într-un fel special. Spectacolul vorbeşte despre timpul pe care îl luăm adesea ca pe un dat, fără să conştientizăm importanţa fiecărui moment, societatea care decade şi este acaparată de "oamenii gri", cei care fură timpul oamenilor, şi cărora li se opune Momo, copilul a cărui singură armă este de a dărui. Dezarmant şi uimitor deopotrivă, Momo reuşeşte să redea oamenilor ceea ce societatea le-a furat: bucuria de a trăi.

În acest spectacol am văzut doi tineri foarte talentaţi de care aveam să mă bucur mai târziu ca prieteni, Silvana Mihai, cea care l-a interpretat pe Momo, şi Alexandru Voicu, povestitorul, care astăzi, în final de 2014, sunt studenţi în anul III la actorie. Spectacolul în sine, povestea creată de Lenuş Moraru şi minunea dragă Silvana au reuşit să gâdile sufletele din sală şi să creeze valuri de emoţie. Nu sunt dese momentele când vezi la Casa de Cultură din Alexandria o sală plină de tineri entuziaşti care aplaudă în picioare un spectacol de liceeni!

Momo a crescut. Momo se reîntoarce şi ajunge de data asta în Bucureşti. Într-o formă nouă, Lenuş Moraru şi Gelu Rîşca pun în scenă la Teatrul Excelsior spectacolul Momo. Veniţi şi îmbrăţişaţi speranţa aceasta de teatru frumos şi veţi ajunge acasă mai luminaţi şi cu credinţa că fiecare suflet de om îşi poartă Momo-ul său, depinde doar de noi să-l recunoaştem.

Spectacolul va avea avanpremiera miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 19.00 şi premiera joi, 20 noiembrie 2014, ora 19,00, la teatrul Excelsior, Bucureşti.
De: Michael Ende Regia: Lenuş Teodora Moraru Cu: Silvana Mihai, Alexandru Voicu, Ştefan Velniciuc, Ion Bechet, Adina Cristescu, Iulia-Diana Samson, Raluca Botez, Cosmina Dobrotă, Corina Dragomir, Ştefania Dumitru, Oana Tofan, Silvana Ionescu, Cristian Nicolaie, Robert Robert Emanuel, Marian Rădulescu, Robert Radoveneanu, Ovidiu Uşvat, Annemary Ziegler, Daniela Ioniţă-Marcu, Magda Condurache, Tudor Pîrvu, Veronica Popescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus