Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Momo sau strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Trecut-prezent (II): Actorii-creatori - Momo


noiembrie 2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În 2011, trupa Atelierul de Teatru din Botoşani, a prezentat pe scena Festivalului Ideo Ideis spectacolul Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat, de Michael Ende, în regia lui Lenuş Teodora Moraru. În rolurile principale jucau atunci liceenii Silvana Mihai şi Alexandru Voicu. Spectacolul a fost ovaţionat în pricioare, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a constat în invitaţia de a fi jucat la Sibiu, în cadrul festivalului.

În noiembrie 2014, la teatrul Excelsior din Bucureşti, Lenuş Teodora Moraru este aproape de finalizarea unui nou spectacol după Momo, de Michael Ende, cu tinerii studenţi ai UNATC Silvana Mihai şi Alexandru Voicu în rolurile principale, alături de experimentaţi actori ai teatrului Excelsior.

În lumea Ideo Ideis, Momo a rămas un spectacol legendar, despre care cei care l-au văzut vorbesc cu drag în fiecare an. În aşteptarea avanpremierelor ce vor avea loc în noiembrie 2014, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, i-am invitat pe câţiva dintre cei care au văzut spectacolul din 2011 să îşi amintească. (Redacţia LiterNet)(Momo, desen de Ileana Surducan)

În fiecare an, secţiunea de teatru a Festivalului naţional de arte pentru liceeni "Florian Pittiş" aduce la Bucureşti cinci trupe de tineri care performează pe scena Teatrului Bulandra. Datorită numărului mare de înscrişi, calitatea spectacolelor este una ridicată.

Trupa Atelierul de teatru a Colegiului "Mihai Eminescu" din Botoşani, coordonată de Lenuş Moraru participă încă de la primele ediţii. Fiecare spectacol al lor aduce în prim-plan o temă nouă, de actualitate, în care actorii-liceeni se regăsesc, iar acest lucru îi transformă în actori-creatori.

Unul dintre cele mai inovative spectacole ale trupei rămâne Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a redat oamenilor timpul furat după romanul omonim al lui Michael Ende. Spectacolul a participat în festival în anul 2012 şi a uimit prin jocul actorilor, în special cel al protagoniştilor: Silvana Mihai şi Alexandru Voicu. Chiar dacă erau liceeni, cei doi îşi construiseră exemplar personajele, cu o energie şi o prezenţă scenică aparte.

Momo este un exemplu strălucit de spectacol de teatru pentru tineret, în special prin tema prezentată şi pusă în evidenţă în fiecare moment: TIMPUL. Timpul este principala "boală" a generaţiei tinere actuale. Suntem permanent grăbiţi, dornici de succes şi de realizare imediată. Nu ne lăsăm timp să ne bucurăm de lucrurile frumoase şi de liniştea interioară de care avem nevoie.

Spectacolul a avut un succes răsunător atunci, obţinând Marele Trofeu al festivalului şi premii de interpretare pentru Silvana Mihai (Momo), Alexandru Voicu (Gigi Ghidul) şi Francisc Simon (Maestrul Ora) şi a rămas mult timp în mintea publicului.

Era păcat că acest drum să se oprească acolo. Aflu cu bucurie că în noiembrie 2014 un nou spectacol după romanul Momo se va monta pe scena Teatrului Excelsior din Bucureşti, sub aceeaşi coordonare a regizoarei Lenuş Moraru şi avându-i protagonişti pe aceeaşi actori: Alexandru Voicu şi Silvana Mihai, acum studenţi în anul III la UNATC.

Este cea mai inspirată alegere pentru iniţierea unei strategii repertoriale de tineret. Îl recomand tuturor şi sunt convins că va produce o schimbare în fiecare spectator!

Spectacolul va avea avanpremiera miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 19.00 şi premiera joi, 20 noiembrie 2014, ora 19,00, la teatrul Excelsior, Bucureşti. Toate articolele despre Momo sau strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat
 Toate articolele despre Momo sau strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat
 Toate articolele despre Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2014


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Andrei Gheorghe


Alte articole

 Seri de teatru la Excelsior, Comunicat de presă
 Trecut-prezent (VII): Strania poveste a copilului din mine - Momo, Ilinca Anamaria Prisăcariu
 Momo sau despre povestea timpului furat la Teatrul Excelsior, Comunicat de presă
 Trecut-prezent (VI): The spectacular now - Momo, Cristina Juncu
 Trecut-prezent (V): Când crezi că basmele au dispărut... - Momo, Sabina Balan
 Toate articolele despre Momo sau strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer