august 2014
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2014
Astăzi, 26 august 2014, începe cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, ediţie care este dedicată temei Eroi şi antieroi din Balcani.

Timp de şase zile, în perioada 26-31 august 2014, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje şi 51 de scurtmetraje. În cadrul Galei de Deschidere a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc un concert  susţinut de Cvartetul Filarmonicii din Craiova, urmat de proiecţia în aer liber a lungmetrajului bulgăresc Rapid Response Corps 2: Nuclear Threat, o comedie de real succes la box office în Bulgaria în 2014. La proiecţie vor participa regizorul Stanislav Doncev şi actorii Raliţa Pascaleva, Bashar Rahal şi Teodora Donceva.

Miercuri, 27 august 2014, de la ora 10.00, în Gara Fluvială va rula Kismet (R: Nina-Maria Paschalidou), un documentar despre impactul telenovelelor turceşti asupra lumii arabe şi Balcanilor. Kismet a fost nominalizat pentru Cel mai bun documentar de mediumetraj la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam.


Tot miercuri vor începe şi comunicările celei de-a treia ediţii a simpozionului dedicat filmului balcanic, cu tema Eroi şi antieroi din Balcani. Comunicările vor fi susţinute în limba engleză de către nouă universitari, critici şi istorici de cinema din şapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, Marea Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului vor fi conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de profesor conf. univ. Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti. În aceeaşi zi, va avea loc şi un spectacol culinar dedicat bucătăriei tradiţionale turceşti, care va fi susţinut de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

De la ora 21.00 va rula, în aer liber, Go West, filmullui Ahmed Imamović, care ironizează doctrina eroismului în războiul din Bosnia. Eroii principali, homosexualii Milan şi Kenan, încearcă să scape de armată, căsătorindu-se după ce Kenan se deghizează în femeie.
 
Joi, 28 august 2014,  de la ora 11.00 va fi proiectat filmul pentru copii De-aş fi... Harap Alb, realizat de Ion Popescu-Gopo în 1965. De la ora 21.00 va rula, în prezenţa regizorului Lucian Pintilie, filmul O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. Filmul va fi urmat de un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu, care interpretează rolul liderului neproclamat al ţăranilor bulgari, Petco.

 

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26-31 august 2014. Accesul la proiecţii este liber.
Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul  TV 1000.
Parteneri instituţionali: CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.
Parteneri: Energobit, Metro, Boromir.
Parteneri media: Radio România Cultural, 1 Music Channel, Caţavencii, Zile şi Nopţi, TV Mania, Liternet, CinemaRx, Filmreporter, All About Romanian Cinema, Sub25, Cinefan, Getlokal, Cooperativa Urbana, InFestival, Altcine.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus