august 2014
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2014
Joi, 28 august 2014, la Divan Film Festival, în Portul Cultural Cetate, a avut loc o proiecţie aniversară a filmului regizat de Lucian Pintilie, O vară de neuitat, de la a cărui realizare s-au împlinit 20 de ani.

Filmul a rulat în prezenţa regizorului, care şi-a exprimat gândurile prin intermediul lui Marie France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco, care a lecturat un fragment din volumul Bricabrac, scris chiar de Lucian Pintilie: "Este ciudat - ironia soartei - că primele victime ale unei purificări etnice pe care le-am cunoscut au fost nişte nemţi. Aceste chipuri de nemţi sunt asociate pentru mine cu cele ale evreilor care purtau steaua galbenă şi măturau străzile Bucureştilor un an mai târziu. În ura mea viscerală pentru orice discriminare, aveam atunci şapte ani, imaginile acelor nemţi şi acelor evrei s-au contopit, amestecate pentru totdeauna. De-atunci mi-a rămas o totală nepăsare faţă de orice excitare naţionalistă, nepăsare care, de-a lungul întregii mele vieţi, a scandalizat un număr de oameni pe care nici nu înrăznesc să-l precizez."

Proiecţia a fost urmată de un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu, care interpretează rolul lui Petco, liderul neproclamat al ţăranilor bulgari din filmul lui Pintilie. Astăzi, 29 august 2014, va avea loc un spectacol culinar susţinut de Mircea Groza, iar de la ora 18.00 va rula Usturoi, primul film independent realizat cu voluntari. La proiecţie vor fi prezenţi Mircea Groza (care îşi interpretează propriul rol în film) şi actriţa Elena Ivanca.


De la ora 21.00 este programat lungmetrajul lui Nikos Grammatikos,  Regele / O vasilias . Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce şi-a dedicat o mare parte a existenţei consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier iar, critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

Sâmbătă, 30 august 2014, va rula în prima parte a zilei o serie de animaţii şi documentare vechi româneşti, realizate între 1928 şi 1986, iar de la ora 16.00 este programat documentarul lui Pavo Marinković, Ocupaţia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture. Filmul lui Pavo Marinković a fost realizat în 2013 şi este un documentar-portret despre  Lordan Zafranović, cineastul croat care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfăţat al regimului un trădător respins de breaslă şi constrâns să se stabilească în Cehia.

De la ora 21.00 va rula, în închiderea celei de-a cincea ediţii a festivalului, Occupation in 26 Pictures / Okupacija u 26 slika, filmul care a dus la auto-exilul lui Lordan Zafranović în Cehia. Este un film de război din Iugoslavia anului 1978 despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
 
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26-31 august 2014. Accesul la proiecţii este liber. Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.


Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul  TV 1000.
Parteneri instituţionali: CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.
Parteneri: Energobit, Metro, Boromir.
Parteneri media: Radio România Cultural, 1 Music Channel, Caţavencii, Zile şi Nopţi, TV Mania, Liternet, CinemaRx, Filmreporter, All About Romanian Cinema, Sub25, Cinefan, Getlokal, Cooperativa Urbana, InFestival, Altcine.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus